Autor Tema: Balast u kobilici  (Pročitano 7229 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže budens72

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
Balast u kobilici
« poslato: 28, 01, 2012, 11:55:53 pre podne »
Pošto sajt nije radio neko vreme ovo pitanje sam postavio na "konkurentskom" sajtu, a sad bih da ga postavim i na "našem"  :taunt:
pošto sam neka zanimljiva rešenja dobio već od članova koji su takođe prisutni na oba sajta, molim one koji to nisu da se uključe u ovu temu, a naravno i svi ostali, da bih došao do najboljeg rešenja,jer na proleće planiram da nešto odradim po tom pitanju.....

naime, prošle godine sam kupio Dalmatinku,
pošto sam je koristio celu prošlu sezonu , shvatio sam prednosti i mane tog čamca, pa sam odlučio da neke stvari odradim na njoj...

kao prvo što bih uradio je da joj učvrstim balast u kobilici... t.j. prošle godine sam sipao pesak u 35 flaša pet ambalaže od 2 litre i dobio negde oko 100 kg težine i poređao ih po celoj kobilici,pa čak i malo iznad jer nisu mogle da stanu sve u samu kobilicu... to se kao balast pokazalo jako dobro...

e sad bih da ih povadim i da zalijem kobilicu nekom smesom koja bi u njoj trajno i ostala. Nabavio sam i jednu šinu od pruge oko 2 m dužine i nju bih postavio u kobilicu pre nego što sve to zalijem tom nekom smesom...

Sad mi treba savet : da li je to uopšte dobro da balst bude izliven i ako jeste čime bi to najbolje bilo popuniti, da li betonom ili nekom smesom koja bi se vezala i za plastiku kobilice?
Dunav je moje more.....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Balast u kobilici
« Odgovor #1 poslato: 28, 01, 2012, 13:39:12 posle podne »
prvo nemamo mi konkurentski forum jer smo neprofitni  :good: postoje komsijski forumi

e sad ne lomi mnogo glavu .... ako se ne varam ovo na slici bi trebalo da bude oblik slican tvojoj kobilici

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #2 poslato: 28, 01, 2012, 13:51:55 posle podne »
posto kazes da ti 100 kila radi posao .... prvo i osnovno trebas da se odlucis od kog materijala hoces da pravis balast... po meni sve sem betona je bacanje para i komplikacija velika....

ako resis da radis sa betonom treba da znas da kubni metar betona tezi izmedju 2400 i 2500 kilograma sto ce reci "1l" tezi 2,4 - 2,5 kg...

kad si to izracunao onda znas da ti treba 40 litara betona (odavde racunas i cenu kostanja cele akcije)

e sad najzanimljiviji deo :)

1 Izracunaj ukupnu zapreminu kobilice onako ugrubo (visina sirina duzina) trebalo bi da je mnogo iznad 40 litara ....  cisto od oka da kazemo da ima 400 litara ,

2 posto su ti fixni sirina i visina kobilice , jedina konstanta ti je duzina .... ovo je jako vazno jer nikako ne zelis da napravis da balast bude "nevadljiv"

sasvim je ok da napravis 10 tegova od 10 kila (lakse ces ih vaditi ) , kada znas sirinu i visinu duzinu odredis tako da dobijes priblizno 10 kila u betonskoj "kocki" (u svakom tegu) ...

3 kupi 10 ankera za beton i aktiviraj ih ,  tako rasirene gurni ih u svez beton da ga dobro uhvati , to posle koristis za vadjenje balasta, prilicno elegantno resenje :)

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #3 poslato: 28, 01, 2012, 13:59:21 posle podne »
posto ces imati deset tegova jako bitno je da ih FIXIRAS da ne beze..
NAJLAKSE ces to uraditi ako kupis navojne sipke i u svaku betonsku kocku zabodes po dve (na pocetku i kraju ) tako da viri 5-6 cm

i izmedju betonskih kocki stavljas flahove koji se srafe na ove navojne sipke  ....  nikako nemoj da stavis jedan flah po celoj duzini vec uradio iseci flah na 9 delova i tako ucvrsti svih 10

betoniranje vrsis tako sto uzmes najlon polozis/prilepis (sasvim malo) po kobilici a duzinu ogranicis sa stirodurom (ispred i iza betonske kocke) koji sluzi kao kalup ... 

manje vise to ti je najednostavnije, i najbrze ....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #4 poslato: 28, 01, 2012, 14:04:23 posle podne »
ako nije jasno nacrtacu ti i okaciti sliku ...

Van mreže budens72

• Carpe Diem
« Odgovor #5 poslato: 28, 01, 2012, 14:24:36 posle podne »
Sve je jasno Kapetane.... samo ja sam više za punu kobilicu, fiksiranu..... bez elemenata,već izlivenu u samoj kobilici u komadu i plastificiranu od gore, da u slučaju probijanja kobilice ne može voda da prodre u korito....
Dunav je moje more.....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #6 poslato: 28, 01, 2012, 14:57:46 posle podne »
onda jos jednostavnije...

1 probusi kobilicu na tri mesta kruznom testerom fi 3cm

2 rupe neka budu 3-5 cm od dna kobilice (unutrasnje dno)

3 ubaci prohromske cevke kroz te rupe

4 sve zalaminiraj plastikom 1-2 cm debelo i spolja i iznutra

5 sipaj preko toga 40 litara betona ali da beton prekrije cevke bar 2-3 cm

6 preko betona zalij opet plastikom

cevke ce ti fixirati beton i koliko god da lupa i poskakuje nece moci da iskoci balast iz kobilice... a mozes i preko cevki da uvezez prohromsku zicu za varenje pa da ga i "armiras"

ukoliko i dodje do prodora vode u kobilcu , sto je jako tesko , beton ce popiti malo vode, prohromske cevke nece zardjati a gornji sloj plastike ce imati ulogu duplog dna...

i to je to  :good:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #7 poslato: 28, 01, 2012, 15:07:49 posle podne »
btw pesak je tezak od 1200 kg do 1800 u zavisnosti od vlaznosti

kazes 35 boca od  2 litra sto cini 70 litara

tezina peska je (u zavisnosti od vlasnosti) od 1,2 -1,8 kg sto ce reci  od 84-126,

e sad u dalmatinku valjda ide DMB 10 konja ... koji je tezak 100 kila plus osvinski vod i elisa i akumulator   http://www.dmbfmm.co.rs/Programi%20motori.htm

akumulator valjda vec imas , osovinski vod i elisa su oko 10 kila .. znaci 110 kila ... posto je motor u ravni sa G tackom tvoga broda , a balast mnogo nize mislim da mozes glat  (arhimed poluga ) da ides na 80 kilograma   ili na 32 litre betona

Van mreže budens72

• Carpe Diem
« Odgovor #8 poslato: 28, 01, 2012, 15:11:31 posle podne »
Da ako ide brodski motor, ali ja za sada razmišljam samo o vanbrodskom 9.9 ht, trenutno je na njemu Johnson 9.9 2t

ako bih se odlučio za brodski (nešto sam počeo da razmišljam i u tom pravcu), onda bi 60-tak kg bilo dovoljno u kobilici...
Dunav je moje more.....

Van mreže HOGAR

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship ''Hrabri''
  • Marina: ''Nautek'' Zemun
  • Veličina: 11 m
« Odgovor #9 poslato: 28, 01, 2012, 15:55:24 posle podne »
Ko je pomenuo G tacku  :party: :lol:
Kolumbo ko ti dade ladju, j.... te radoznala

Van mreže sale.m79

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • www.mojaladja.com
    • Gasa
  • Brod tip: Apic
  • Marina: Smederevo
  • Veličina: 10m
« Odgovor #10 poslato: 28, 01, 2012, 17:21:09 posle podne »
i trebalo bi ti bure nafte za celu godinu da ti dupe utrni

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #11 poslato: 29, 01, 2012, 00:03:22 pre podne »
Da ako ide brodski motor, ali ja za sada razmišljam samo o vanbrodskom 9.9 ht, trenutno je na njemu Johnson 9.9 2t

ako bih se odlučio za brodski (nešto sam počeo da razmišljam i u tom pravcu), onda bi 60-tak kg bilo dovoljno u kobilici...
ne nisam rekao da treba brodski motor, vec da je ranije balast davao brodski motor, a sada ta ispunjena kobilca...

Van mreže dragan titel

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #12 poslato: 30, 01, 2012, 13:25:45 posle podne »
 dragan dodaje kapetanov savet njjeftiniji ali ako hoćeš kompaktnu celinu pošto je kobilica poliester možeš je popuniti poliester smolom kvarcnim peskom jedan litar smole 1,2kg kvarcni pesak nisam merio možeš postaviti išinu stim daista mora biti zalivena  napomena pesak mora biti suv drugo pre mešanja peska i smole u smolu prvo moraš sipati katalizator :butanox 2posto pa zalivaj

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #13 poslato: 30, 01, 2012, 14:02:07 posle podne »
mesanjem peska i smole 1 litar mislim da nece biti tezi od 1,2 kg ... pesak suv=1,2kg e sad ne znam koliko je kvarcni...

mada mozes u poliester da zatopis i olovne ploce iz akumulatora ni to ne bi bilo lose... samo oprez pri otvaranju!

Van mreže oblak

• Administrator
  • Talasožder Mali
  • Brod tip: Bayliner 2556 flybridge
  • Marina: Stenka, Beograd
  • Veličina: 25 ft
« Odgovor #14 poslato: 30, 01, 2012, 14:47:16 posle podne »
Po hrvatskim forumima kad pune poliesterom meshaju ga sa olovnom sacmom, pesak nije dovoljno  tezak
Zvoni, kucanje ne radi!