Moze li neko da mi preporuci koliko anoda da stavim i na koja mesta?
Koliko sam shvatio najjednostavnije i najjeftinije su anode za bojler od magnezijuma?
To je za galvansku koroziju.
E sad sto se tice elektrolitske korozije. Da li je dovoljno da kompletno uzemljenje nakacim na jednu od tih anoda?
Unapred hvala za bilo kakvu informaciju!
Ako stavljas magnezijumske anode, mozes da preracunas na sledeci nacin: bojler otprilike obim x visina= povrsina koju stiti jedna magnezijumska anoda recimo 10 godina. Posto ti je ofarban, tj zasticen brod , mozes ovo pomnoziti sa recimo x3. Vidi kolika ti je uronjena povrsina camca ( samo se to stiti ), podeli sa gore izracunatom povrsinom i dobices potreban broj Mg anoda za zastitu recimo 10 godina.. Ako stavis manji broj..stitice isto ali ce se brze trositi. Rasporedi ih da proporcilalno otprilike pokrivaju povrsinu korita. Osovinski vod dovedi u kontakt sa trupom broda, pa ces stititi i njega i osovinu. Isto vazi i za Zn anode ( Cink ). Ako njih budes stavljao, trbao bi cesce da ih pod vodom ocistis, osmirglas, jer se brzo pasiviziraju i slabo stite u recnoj vodi.
E sada vazno !
Zaboravi princip kao kod kola da radis uzemljenje na sasiju. Vodi i plus i minus do svakog potrosaca. U suprotnom, moze doci do lutajucih struja koje ti mogu na pojedinim mestima jako brzo ostetiti brod. Ako si mislio na uzemljenje na 220V ( ako se kacis u marini ili slicno ), za to postoji drugi nacin zastite, jer se preko uzemljenja opet moze napraviti veza ( recimo sa pontonom ili drugim camcem) i tvoje anode ce se brzo potrositi stiteci ponton ili komsiju. Nadam se da sam ti bio od koristi