*

Jeste da je 2002-ga bila poodavno, ali neka pravila na vodi se ne menjaju tako brzo, posebno na stabilnim mestima kao sto su razlivi u okolini Dubovca i u unutrasnjosti same Zilave Ade. A tamo mirna voda je dozvoljavala da bezbrizno podavim mreze, tako da svakog jutra sam imao lepa iznenadjenja i dosta sarana, a ponajvise od dva do sest kilograma tezine, koje sam zatim stavljao u salamuru, pa u dimilicu. Medjutim moram reci da kolicine babuski su ipak bile neprevazidjene

.
Sto se tice vremena, ja sam podigao sidro krajem oktobra, a Dule Karleusa iz Zemuna, Tasa sa Bulbudera, Aca iz Kovina i Branko iz bloka 45, koji su sa mnom proveli skoro celo leto na pecanju i kampovanju su me ispratili, a oni su ostali i jedan po jedan su se odselili u novembru mesecu. Ja sam otisao ne zato sto je prestala da radi riba, nego me je oterala hladnoca. Hladni vetar Kosava i svakodnevna hladna kisa su mi dosadile, pa sam se pokupio

. A oni su ipak pravi sarandzije, pa im lose vreme nije smetalo da ulove jos po kog sarana

.

U okolini Dubovca, Slatine pa i u unutrasnjosti Zilave Ade je izuzetno mnogo razliva i bogom dana mesta za mrest riba svih vrsta. U iste vode ulaze sarani, tostolobici, amuri, kao i jata babuski i to pretezno pred zoru, na "pasu" predpostavljam. Pred prvo svanuce, kada se dan tek ocekuje.

Pozdrav