E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Brodski lim- za i protiv
STG:
Znam ljude koji nemaju nesto od potrebnog pa ipak smognu snage i hrabrosti da krenu na te daleke,zabacene pute.
Ljudima treba vise novca i sve bi bilo lakse,problem ne bi bio u konopcima,tus kabini ili ne znam cemu,vec u slobodnom vremenu.
Eto,brodski lim ili ne?Pa ako imas para i hoces da uradis kako treba onda je stvar jasna,zar ne?
STG:
Nije za ovu temu,neka admini prebace,brisu ili sta god...
Sve je stvar zelja i mogucnosti,mozda i godina,ali primetio sam da kod nas ljudi Djerdapsku klisuru pominju kao vrhunac plovidbe.
Uzivanje jeste,slazem se,lepota,divota,milina :good:
Da sam u prilici da imam brod,mesec dana odmora(kao sto Dule pominje),naravno novac za tih mesec dana odmora i brod ne bi mi palo na pamet da mesec dana,svake godine,provedem skoro u mestu,na Djerdapu ma koliko lep on bio.
Niko ni ne pomislja da zagazi u gornji deo srednjeg Dunava,gornji Dunav,gde je isto tako ako ne i zanimljivije nego li u nasoj zemlji.
Crno more necu ni pominjati,jer Boze to je more,a kod nas morsko korito obicno znaci da se pokaze kako neko ima "bolji" brod.
:friends: :drinks:
IKA:
@ Hogar ne čita sve postove pa upućuje meni komentar.Nisam ja tvrdio da nema brodskog limaispod 7mm,ali to nije bitno.Da si pročitao i otvorio link koji je postavljen , taj zaključak bi i ti morao da doneseš.
Upravo takvo ,nepotpuno znanje navodi na pomisao da je i lim u kvalitetu 1430 ili 563 spadaju u brodske limove.
Ja sam Hogare siguran da tvoj brod nije rađen od brodskog lima,kao što sam siguran da Šole neradi brod od brodskog lima.Radi u kvalitetu 361 što je samo po tebi njemu i trgovcu brodski lim.
Brodski lim isključivo ima oznake A,B,D,E.
ako misliš da nisam u pravu ,probaj da nađeš lim sa oznakama brodskog lima.
Sasvim je druga stvar što velika većina ljudi smatra da je brodski lim u oznaci kvaliteta samo malo bolji od trgovačkog.
probaj na računu za lim koji si kupio za nadogradnju da pronađeš oznaku lima,i sledeći napred rečeno nemoj tvrditi da je brodski lim, ako ima oznaku 563 ili neku drugu samo brojčanu oznaku.
Šole je tvrdio da brodski lim nosi oznake 1430,361.Na njegovu intiligenciju nek ide takva tvrdnja ja ipak koristim internet ako hoću da saznam tako nešto.
Malo se banalizuje stvar obzirom da je napravljena podela na trgovački i brodski lim .I trgovačkih ima u bezbroj oznaka kao i brodskih.Radi više saznanja pročitaj tekst sa linka koji sam postavio ,i taj tekst je delo mnogo stručnijih ljudi od nas.
Na linku ćeš naći i ovo;
Pojedine čeličane imaju svoje programe valjanja limova za brodogradnju. Debljine limova su obično od 7 do 40 mm. Širine limova se kreću do 3 m, a dužine do 24 m.
oblak:
--- Citat: Dule 05, 01, 2012, 15:02:45 posle podne ---
Odgovor na kapetanov post :smile:
Ako ga napravis i opremis da bi tebi i porodici bilo udobno, da bude siguran i da ima normalnu potrosnju a ocekujes da to uradis za manje od 40 000 onda si u teskoj zabludi.
Samo sidro sa vitlom i lancem ima da te kosta 2 000 evra.
Ograda, platforma, oprema od prohroma jos toliko
Elektro instalacija (kablovi, punjac, prekidaci, instrumenti, osvetljenje, ... ) nista manje.
Dobar motor minimum 5 000
Upravljacki mehanizam i komandna tabla... bar 1500
Prozori jos 500
Rezervoari za gorivo, vodu i instalacija za vodu, bojler, sudopera, wc... tu minimum 3000
Ruke majstorima da ti to odrade bar 1000. I dobijemo 15 000
A to je samo obavezna oprema ako hoces komfor :smile:
Pa ti treba stolar i materijal za enterijer... mislim da i tu ne mozes proci bez 2 -3 hiljade. Onda na sve to treba i sundjer tapetar i materijal za njega. i tu ce otici hiljadarka.
Ako nadjes ili napravis dobro korito od 12 metara bez 15 000 ti si car.
Pa na to dodaj i ono neobavezno... grenje, kuvanje, suncanje, pecanje, kampovanje, hladno pice, generator za struju...
Pa onda dolaze pikanterije... tv u svakoj kabini, tikovina, mesingane lampe, radar, ploteri, sonari ... i brod kao sta je Anima izadje na famoznih 100 000.
Lepo ti kazem. Bolje je skupiti 20-25 hiljada i kupiti neciju muku. Ima da se nadje za te pare.
Naravno, mozes da napravis brod od 12 metara i za 8 000. Ali ponovice sve ono sto je bilo sa prethodnim. Neces moci da nagovoris porodicu da krene na Djerdap. :smile:
--- Kraj citata ---
Oprema za takav projekat se ne kupuje po prodavnicama vec se kompletno poruci kod Motomarine. Oni isporucuju robu franko Trst. Drugo, inox ograda ne mora kostati 2000. Metar cevi fi 25 polirane kosta 4,5€. Fiting za sklapanje oko 4€ komad. Isto ga je moguce poruciti u Motomarinu za u proseku 2,5€. Upravljacki mehanizam u Ravensburgu ja licno gledao set 360€. Pumpa , odnosno kormilo i hidraulicna sapa u vise duzina. Po istoj ceni ima i u Motomarini. Za tako veliki brod te varijante u kuhinji se svode na "kucnu" tehniku, invertovanu na 220v. Pa i kod nas imamo sad 1000W za 35 € pretvarace. WC solja rucna je 170€ a elektricna 32o€, rezervoar fekalni sa pumpom je 270€ i to kod Mladena. Nebitno, izadje to sve dosta kako god da okrenes i moze da sa luksuznijim opremanjem enterijera dostici 40.000 naravno ali to sa 100.000 € u domacoj radinosti vredja inteligenciju. Ko ce realno tako nesto platiti vise od 30-40000€??? Da ne pricamo kakvi polovnjaci idu za tu kintu u Nemackoj a o opremi na njima ne vredi pricati ..
deda:
Replika!!Pomenut sam!!
@
Ako nemas poverenja u svoje plovilo,a provodis vreme na njemu,makar vezan u marini,onda imas problem ako to ne resavas...
Imam ja poverenje u svoj camac , provodim toliko vremena na njemu samo smatram da je autonomija problem!A ima malo problema i u glavi kapetana!!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju