E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Brodski lim- za i protiv
Vuk:
Juče sam išao da pogledam brod od svog druga koji je napravljen pre 12 god. u Bečeju, čini mi se brodogradilište Comet. Tek ga je skora prvi put vadio iz vode jer nije imao mogućnosti ranije. Ne znam od kog je lima radjen, kako kaže da je od brodskog ko će ga znati i gledam ja gde je zardjao. U suštini je ok, dva cink protektora se nisu ni načela jer ih je trava prekrila tako da od zaštite slaba vajda. Statvena cev načeta ali je debela pa može još ohoho godina da izdrži, ukrućenje kormila isto tako načeto ali masa metala pa može još. Idem dalje i na prednjem levom delu na dnu komadina truleži onako dubinska, kaže on nije strašno ali kad se kucne rukom na to mesti i na zdrav metal razlika je očigledna, zvoni tanko znači pri kraju je. Bilo je tu još par dubinskir rupica ali šta je tu je. Da zaboravio sam da kažem da je na mestima gde su se varila rebra iznutra sa donje strane je dubinska korozija, tačno se može prepoznati gde je bio var itd.
Mislim da je svemu ovome kriva galvanska struja ako se tako kaže koja je razarala korito na par mesta. Drugo varenjem se metal oslabljuje i tu je potencijalno mesto za koroziju, mozda je pri zavarivanju malo dublje prodruo var pa ga oslabio, to ne mogu da tvrdi samo nagadjam. U suštini oštećenja krita su svega par procenata i da je imao dobre cink protektore na pramcu koje je pootkidao šteta bi bila manja, a još bi bolje bilo aktivna katodna zaštita, čitajući neki tekst čini mi se kao odlično rešenje, ko će ga znati.
Što se mene tiče ja sam za taj kvalitetniji lim pa makar ga zvali brodski. E sada da li se može kombinovati brodski i toplovaljani lim, tj kombiinacija boljeg za dno i malo lošijeg za bokove i kabinu to ne znam ali ako može zašto ne uraditi tako.
Ne znam kakve veze ima sa temom ali sam izneo neka svoja zapažanja.
Kapetan:
vuce uzeo sam ja tu aktivnu katodnu zastitu ali je jos nisam stavio cuvam je za novi brod, kazu ljudi da je dobra ... videcemo .. oko 60 70 evra je ...
to sto je trava pokrila cink protektore je nebitno , Cink protektori su za mora a ne za reke... pocetkom 90ih nasi savesni trgovci su culi da stite i poceli da ih prodaju i onda je jedan prepricavao drugom i tako ... srpska prica... evo sad imas hvalospeve o novim bojama, natikorozivnim zastitama i sl...
na kraju se bas ovde na sajtu doslo do pravih informacija da se za reke koristi magnezijum, sto su i mnogi drugi sajtovi u inostranstvu potvrdili ....
kazi drugaru da nabavi magenzijumske cevi od bojlera (ima ih na buvljaku) to mu je najeftinije i najbolje trenutno na trzistu ...
deda:
A sad malo strucnog misljenja!!
http://www.fsb.unizg.hr/kziha/shipconstruction/main/trgovbrod/7tolerance.pdf
http://www.skladgradnja.hr/brodogradnja.asp#1
Brodski limovi
toplo valjani brodski limovi
Standardi: Kvalitete prema GL, LR, BV, ABS, RINA
Brodski limovi, kako kaže i sam naziv, koriste se za proizvodnju brodova, kao i komponente za brodogradnju i uglavnom se proizvode prema regulativi relevantnih Klasifikacijskih društava. Ovisno o naručitelju broda koji definira po kojem društvu želi da mu se brod proizvede, najpoznatija klasifikacijska društva su : LR, DNV, GL, ABS, BV, MRS i RINA. Čelični lim se dijeli na tzv. limove normalne čvrstoće A, B, D i E kvalitete, te limove visoke čvrstoće AH 32,36,40; DH 32,36,40; EH 32,36,40 kvalitete. Limovi se naručuju kao pločevina, površinski tretirani limovi i kao komponente već spremne za ugradnju.
Kvaliteta koja se najčešče primjenjuje, a Horex trade d.o.o. je redovno drži na skladištu je Grade A.
dalibor:
Najjednostavnije je otici na stovariste Dzip komerc ili Vir impex i traziti toplo valjani lim za camce.
Naglasiti za "camce" posto ima nekoliko vrsta toplo valjanih limova kao sto je deda naveo.
A sto se tice anoda najbolja za reku je Magnezijumska t.j. za bojlere.Cink je za morei kosta a ova je 7e.
Bitno je samo postaviti je na mesto gde moze lako da se skine. Recimo pored sonde od sonara ako je nosac zavaren za korito.
moja anoda se vec do pola istopila od predprosle godine.
Kapetan:
evo i misa okacio
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,9238.new.html#new
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju