Ako motor brzo postiže obrtaje, onda elisa nije prevelika, već premala! Tome u prilog ide i slika "na punom gasu" :on_the_quiet:
@sale
Ovo meni lici na srsin slucaj. Secas se, po zvuku ste mislili da motor postize obrtaje, ali...
@mossi
Ne verujem da parce od 2-3 mm na 1 kraku moze toliko da smanji generisani potisak. Ako na njoj ima jos deformacija onda je to druga prica.
Ovo ce nam biti odlican podatak za procenu ostecenja, ako bojan proba sa identicnom neostecenom elisom.
Srsin motor nije imao dovoljno obrtaja, sada to znamo, ali to je uvek teško proceniti po zvuku kad voziš nepoznat motor, a nemaš obrtomer.
Slušaš "frekvenciju" onako iz glave, ali razlika između 3800 i 4100 može biti i 10 Km/h, mislim na glisere, naravno!
Što se tiče oštećenja elise, može da ti fali pola pera, pa da elisa gura normalno, tj. da ima još uvek solidan potisak.
Važnije je da je geometrijski ispravna, tj. da je zakrivljenje kod sva tri kraka identično, ili barem približno.
Imao sam iskustvo na Johnsonu ( možda se sećaš), čak je elisa putovala u Brčko da je Zoke sredi, zbog proklizavanja, iako je vizuelno bila neoštećena. Mislio sam da kliže ona guma u srcu elise, ali bila je neoštećena.
Jedno pero je bilo kompletno pokrivljeno u odnosu na druga dva ( kad se elisa pogleda sa strane, bilo je uvučeno u odnosu na ostala dva), što je davalo efekat kao kad ti u punom zaletu spadne lanac sa bicikla, pa zaverglaš u prazno! :taunt:
Pošto je elisa oštećena na jednom kraku, to znači da je imala udarac koji je možda napravio veću štetu nego što se vidi na prvi pogled.
Da se barem zna dimenzija elise, to bi razjasnilo dosta toga.