E, ovako treba... > Brodogradnja
Pramcana Statva ili Kicma broda
Kapetan:
--- Citat: IKA 13, 11, 2011, 21:47:10 posle podne ---pregledajući teme iz brodogradnje (postavio Profa) ima projekata BR gde i nema posebno ugrađenih pramčanih statvi , nego je ojačanje urađeno tako da sile koje deluju na pramac budu razprostrte na što veću površinu broda.
--- Kraj citata ---
da slazem se , nisam inzinjer ali mi se cini da je kod novijih konstrukcija rostilj delimicno preuzeo ulogu statve, ali i dalje ostaje velika prednost statve kod pramcanih udara... cini mi se da dobra statva daje preko neophodnu zastitu celom brodu na talasima i pri udarima dok rostilj vise amortizuje i "radi"
budens72:
... ali ako hoćeš da ti brod bude ujedno i ledolomac, obavezno pramčana statva... :good:
Kapetan:
--- Citat: budens72 14, 11, 2011, 08:59:02 pre podne ---... ali ako hoćeš da ti brod bude ujedno i ledolomac, obavezno pramčana statva... :good:
--- Kraj citata ---
par puta sam izlazio po ledu , najdeblji led koji sam lomio je bio oko 3-4 cm .... sa cheom nije bilo nikakvih problema... led je ovde najmanje problem, najveci je udar u naper i slicno ....
espresso:
evo jedne zanimljive ilustracije preseka konstrukcije broda
HOGAR:
Pokojni Djena je radio i pramcanu statvu i centralnu pasmu,bez obzira na recnu eksploataciju,radi se,sto rece Kapetan,o ne daj Boze,sudaru ili udaru :good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju