E, ovako treba... > Brodogradnja

Pramcana Statva ili Kicma broda

<< < (3/3)

medvedicibgd:
Ubice nas ustede!To je isto kao na pr. u auto industriji automobili sa sasijom i polusasijom.I jedan i drugi sluze,samo je pitanje gugotrajnosti a pre svega bezbednosti.

BORA-D.T.D.:
U tradicionalnoj brodogradnji bilo je nezamislivo graditi bez postavljanja pramčane statve. Međutim, u savremenoj brodogradnji malih brodova, koliko je meni poznato, nije neophodno postavljanje pramčane statve, zbog toga što projektant ima mogućnosti da izborom konstrukcije i materijala, novim načinima gradnje i spajanja materijala obezbedi zahtevane parametre čvrstoće brodske konstrukcije. I čak da takva gradnja bude jednostavnija, brža i jeftinija.

Kapetan:
boro slazem se ali opet mi nekako brod izgleda slabije ako ima samo dva zavarena lima pod uglom u odnosu na statvu na koju su vareni limovi ...

pri udaru u naper recimo 2-3 cm vara ce direktno trpeti udar od 2 tone pa puta ubrzanje , dok kod statve ona prenese taj udar na 200 cm vara ...

ni jedan brod mi nema statvu, ali cini mi se da cena tu i nije velika pogotovo kod metalnih brodova koji imaju V pramac...

BORA-D.T.D.:
Slažem se da plovidba u našim uslovima donosi povećani rizik, jer postoji realna opasnost od udara u naper ili nešto drugo,  pa je svakako bolje ugraditi pramčanu statvu i kobilicu, kao dopunsko ojačanje brodske konstrukcije.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju