E, ovako treba... > Plovila

Plastika vs Alemanijum

<< < (6/11) > >>

IKA:

--- Citat: gorance  24, 10, 2011, 14:14:04 posle podne ---Nesporazum,nisam rekao da Al ne zahteva odrzavanje,ali u odrzavanje aluminijuma ulazi kontrola magnezijumskih protektora i toliko o tome.
Mozda postoji jos nesto oko odrzavanja AL a da nisam upucen?
O cemu god da diskutujemo uz pravilno odrzavanje ce sluziti mnoooogo godina.
Meni sama ideja da u godini izgubim X dana na sredjivanje i krpljenje plastike umesto na voznju nije zanimljiva. :)

--- Kraj citata ---

Ne Goranče , nije nesporazum, ja sam rekao da neki ljudi smatraju da al i plastiku netreba održavati(naglasio sam da nemislim na tebe, jer znam da si znalac po tim pitanjima).
Mislio sam na pogrešno razmišljanje nekih neiskusnijih, pogotovo početnika( na nikog određeno nemislim), pa se i dešava da ta plovila propadaju mnogo brže no što bi trebalo.
Ja moj poliesterski čamac poslednjih 12god, niti krpim, niti farbam, tako da to nespada u obavezni deo kod plastike,Krpi i farba onaj ko je neodgovoran i aljkav po pitanju redovnog održavanja

STG:
Odlutacemo od teme,sigurno. :agree:
Rekao bih da sve pocinje od vestine upravljanja,tj pristajanja.
Udaranje=krpljenje  :)

kemppi:
Napisao sam mnogo toga o Aluminijumu,pa ako te ne mrzi potrazi.Plasticni camci su tipski,tj.oblik im zavisi od kalupa,dok aluminijumski daje vise slobode prilikom izrade.Najbolji alu camci su vareni,tu je bitna tehnologija da ne bi doslo do deformacija i naprslina,dok nitovani nisu tako dugovecni,jer vremenom propadne zaptivna masa i uvlaci se prljavstina.
Aluminijum ima veliku prednost u odnosu na plastiku i celik,prilikom starenja ne dolazi do zamora materijala(ne postane krt kao plastika),i pri niskim temperaturama ne menjaju mu se mehanicke osobine(celik i plastika postaju krti na niskim temp.).Najvaznija osobina materijala u brodogradnji je zilavost(materijal sme da dobije trajnu deformaciju,ali ne sme da dodje do loma),a tu su celik i alum. u prednosti,jer ce bolje da podnesu udarac nego plastika.
Sto se tice oblika korita,oko tabanasa nema sta toliko da se raspravlja,cene su im slicne u obe verzije kao i plovne karakteristike,za neke posebne modifikacije trupa taj motor je slab,ali bi se moglo napraviti korito koje ce imati dobru stabilnost kao tabanas,ali i udobnost po talasima izradom V korita sa suprotno nagnutim dnom i izvitoperenim koritom,sto je i dosta skuplje.
Estetika je na strani plastike,iako i alu camci mogu biti lepi,ali je potrebno dosta rada da bi se to postiglo,a to kosta.

zoki novus:
zasto bi iko normalan kupovao camac da mu traje 40god?

kemppi:
Verovatno nikom camac ne treba 40 god.,ali je bitno da uvek ima neku vrednost,pa i posle 40 godina aluminijum  moze da se proda u sirovine.Kada se prica o dugorocnoj isplativosti,misli se na radne brodove,koji ce zahvaljujuci manjoj masi,koristiti slabije motore,moci da prevezu vecu tezinu ili ce trositi manje goriva,nema korozije,dugovecnost...
Imam pasaru Vodicanku,'87 godiste,malo je nacela osmoza,pa sam je osvezio,ali ne bih ni to radio da nisam primetio(kao sto Zoran rece)100-tinak litara vode u komori.Kada sam video napuklinu na trupu,setio sam se da sam jednom prilikom udario u neko drvo koje je plutalo tik ispod povrsine vode(to je ta zilavost koju plastika nema).Prilikom krpljenja,otvorilo se jos dodatnih problema:mestimicna osmoza,trula daska na zrcalu(sto je zahtevalo odvajanje kabine i kokpita),pa onda na kabini trule sve letve koje su zalivene u plastici...Tako se saniranje jedne rupe pretvorilo u mukotrpan posao,Imao sam i mini shark camac,posto je dno po kojem hodam stalno ugibalo,odvojim duplo dno od korita,pa umesto nekog stirodura koji se sav raspao,a sluzio je kao distancer izmedju njh,stavim nove alu profile,zakrpim sve napukline i naravno promenim dasku na krmenom zrcalu(jer je bila trula).
Da ne nabrajam vise,problem te stakloplastike od koje se prave camci je sto upija vodu,zelkot(spolja) i topcot(iznutra)je stite od spoljnih uticaja,ali vremenom sve to ispuca i voda polako prodire,a sva ojacanja(obicno su to letve)vrlo brzo istrule,stakloplastika se raspada,stvara se osmoza.Prilikom restauracije sve to mora dobro da se osusi pre krpljenje,a za to je potrebno vreme i to lepo(u sred sezone) i naravno ne moze se raditi pored  reke gde je velika vlaga.
Za razliku od toga bilo kakav posao sa aluminijumom je pesma,odseces,zavaris,obrusis  i kraj.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju