E, ovako treba... > Plovila
Plastika vs Alemanijum
STG:
--- Citat: SALE NB 24, 10, 2011, 08:01:14 pre podne ---
--- Citat: zoran 24, 10, 2011, 00:48:00 pre podne ---
Mislim da je plasticni sa duplim dnom muka ziva.
--- Kraj citata ---
Duplo dno mnogo doprinosi komforu i bezbednosti, a iako plovim u plastikanerima sa duplim dnom, još nisam upoznao nijednu negativnu stranu tog izuma!
Ajd' pojasni malo!
@pingvin44 Između metala i plastike bih uvek uzeo plastiku, iako je aluminijum svakako primamljiv. Mislim da se neka osetna razlika javlja tek sa godinama, u troškovima održavanja.
Pre neki dan sam gledao vađenje jednog starog Specijala 80, oko 30 godina, plastika na koritu potpuno trula, nekoliko rupa i odvaljenih mesta, ali čovek je sa time plovio ( duplo dno, naravno!). Čamac je na oko i dalje sasvim pristojan, što se za alu čamce od 30 leta uglavnom ne može reći. E sad, taj Specijal 80 je dosta propao i to zahvaljijući veoma tankoj plastici i nedostatku pažnje.
Vlasnik je samo odmahnuo rukom, "ma to ću da okrpim za pola sata, samo nek se osuši", tvrdeći da je probijan i krpljen već desetak puta.
Sa druge strane, gledao sam radove na LSI-jevom alu-gliseru, gde je lim na mestima bio toliko istanjen, da se nije mogao variti!
Bez obzira na farbanje i sređivanje, čamac opet na prvi pogled deluje staro, jednostavno, obrada lima ne dopušta toliku slobodu - barem ne za te male pare.
Mislim, šta god da uzmeš, teško da ćeš taj čamac terati duže od 10 godina, a onda sama izdržljivost ne igra ulogu.
Popravke su lakše i jeftinije na plastici (osim ako nisi alu-varioc), i rezultat popravke na plastici je estetski besprekoran, a var se uvek poznaje.
Komfor i bezbednost su na strani plastike, ali to je stvar dobrog projekta. Nema razloga da alu-čamac bude nesiguran, razlika je što se uglavnom proizvode u majstorskim radionicama bez pravog projekta. Kakvi su ti Djenini, ko će znati?!
Moj izbor bi bio plastični čamac, ali da manje zagledam "koliko može da razvije", a više pripazim na kvalitet i debljinu plastike i cele konstrukcije.
--- Kraj citata ---
Specijal 801 nema duplo dno,jedino ako je vlasnik nesto prepravljao.
LSIjev gliser je star koliko godina?Verujem da ima 20-30god,pa nije malo i sluzio zar ne?
Prelomio sam u korist aluminijuma samo zbog odrzavanja,nista vise.
SALE NB:
Onda nije Specijal 80! :smile:
Mada mislim da je čovek tako rekao. A da ima duplo dno - ima!
LSI- jev čamac je napravljen u vreme kada je Broj 1 iz Alan Forda bio mladić! :taunt: :lol:
Mislim da je stariji od svog vlasnika!
STG:
Imao sam titelca,znam 100%.
E sad,zavisi sta covek ocekuje od camca.Ako hoces da ga krpis i sredjujes 30ak godina onda je izbor prost-plastika.
Licno,hteo sam da izbegnem krpljenja,farbanja i gluposti pa prelomio u korist Al,cak mislim i da je cena skroz ok,ako je camac u Titelu 1400e,a Al 1300+ ondaglasam za Al.
Za sada sam zadovoljan,sve je ok,lepo ide (doduse sa 20hp),leti nije vreo da nije moguce sesti,skroz prihvatljivo.
IKA:
@ goranče
Prelomio sam u korist aluminijuma samo zbog odrzavanja,nista vise.
Ovakvo razmišljanje je kod nekog glavni razlog propadanja čamaca(goranče nemislim na tebe)
Mnogi smatraju da plastiku netreba održavati pa u bukvalnom smislu ništa ne čine po tom pitanju.I aluminijum zahteva održavanje.
moj komšija je vlasnik Specijal 80 ,čamca koji je među prvim primercima izliven u Titelskom premiksu još davnih 70-ih , i pošto ga je poštovao i održavao kako bog zapoveda i dan danas posle više od 40g postojanja izgleda i zdrav je kao da mu je par godina.Oni koji su u bukvalnom smislu shvatili da plastika ne zahteva nikakvo održavanje više ih nevoze.
Situacija je ista i sa aluminijumom.Ako se neodržava propada i on, ako ništa drugo ono bar agresivnim galvanskim strujama, koje nagrizaju i AL.
A metal je metal , bio on čelik, aluminijum ili bilo koji drugi.Po meni plastika ima prednostpre svega zbog lakšeg održavanja pa i jednostavnijih popravki, U svakom slučaju izbor zavisi pre svega od svrhe u koje će se koristiti.
Ja drva iz šume dovlačim u metalnom čamcu, za pecanje i dnevne izlete koristim plastični.
Od svih brzih plastičnjaka najviše me je oduševio Tajmen (+merc.25) na vodi je poravnat svodom , podsetio me na strelu, i nisam primetio izdizanje pramca kao kod ostalih, savršeno horizontalno plovi
Da dodam Specijal 80 ima varijantu i sa i bez duplog dana
STG:
Nesporazum,nisam rekao da Al ne zahteva odrzavanje,ali u odrzavanje aluminijuma ulazi kontrola magnezijumskih protektora i toliko o tome.
Mozda postoji jos nesto oko odrzavanja AL a da nisam upucen?
O cemu god da diskutujemo uz pravilno odrzavanje ce sluziti mnoooogo godina.
Meni sama ideja da u godini izgubim X dana na sredjivanje i krpljenje plastike umesto na voznju nije zanimljiva. :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju