Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Tegalj ili plovidba sa dvoa ili vise camaca
Zoran Marinković:
:smile:
Nemam baš nikakvog iskustva u ovakvim aktivnostima pa imam jedno pitanje (možda i glupo...)
Šta se dešava ako jedno plovilo vuče drugo u formaciji jedan iza drugog na dužem kanapu (kao remorker i šlep)
da li je to pravilno ili ne, ako ne onda zašto ne...
Par puta sam imao prilike da dovučem po nekog komšiju kada im motori otkažu poslušnost. Pokušavao sam da idemo jedan
pored drugog i nije mi se svidelo udaranje metalnih korita po mom plastičnjaku, da ne pominjem komplikovanije povezivanje...
Imao sam utisak da sam mnogo lakše išao kada sam ih vukao desetak metara iza. Da li je to samo utisak ili je stvarno tako.
Kapetan:
uvek se vezu plastika i plastika i metal i metal .. nikad se to ne mesa...
i naravno UVEK ili gume ili BOVE ... da se camci ne dodiruju ...
sto se tice voznje iza... znam da to neki praktikuju ali ja nisam ljubitelj sem kada slepam pomocni camac... iz prostog razloga sto taj koji se slepa nema nikakvu upravljivost i ako ovaj prvi iz nekog razloga stane ....
Zoran Marinković:
:good:
Kap, to su bile situacije kada nije bila moguća priča o vrstama materijala, ne bih mogao da odbijem pomoć pa i da mi je to
zadnja vožnja u životu. Što se tiče upravljivosti nismo imali nikakvih problema - odvučem ga par metara uzvodno od njegovog veza i
on se uparkira veslajući.
Dok se nisu pojavili gurači, kao klinac na Tisi sam viđao samo remorkere. A nešto razmišljam - u velikim lukama na moru velike brodove
dovode do vezova lučki piloti remorkerima....
Sada skoro svi sklopovi barži imaju gurače - predpostavljam radi bolje upravljivosti...
Kapetan:
ma naravno ako je pomoc u pitanju onda nema sta .... ja sam mislio nesto tipa ispjacnje kafe ili slicno ...
sto se remorkera ili tegljaca oni UVEK u inostranstvu imaju gume ... e sad ne verujem da je to jer nemaju para ali mislim da su se gume pokazale najbolje ....
broker975fx:
Zato sam ja i uzeo remorker da ne moram da kupujem bokobrane :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju