Autor Tema: PRVA ZIMA NA VODI- STA I KAKO?  (Pročitano 4602 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sloba72

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
PRVA ZIMA NA VODI- STA I KAKO?
« poslato: 21, 10, 2011, 13:31:41 posle podne »
Dragi moji forumasi, kao sto sam naslov kaze, ovo mi je prva zima koju cu docekati sa camcem na vodi, samim tim imam zaista mnogo dilema i pitanja za vas a pre svega za iskusne nauticare. Na camcu sa kabinom imam Torpedo 7 jednocilindricni dizel motor i prvo pitanje za vas bi bilo:
1. sta je to sto bih trebao da uradim na njemu da bih ga pripremio, odnosno konzervirao za predstojecu zimu?

2. da li je na samom camcu potrebno uraditi nesto da bi zima protekla bez briga i razmisljanja?

3. da li flexi tank za vodu mora potpuno da se isprazni(da li je problem ako ostane par litara od mogucih 150l?

4. da li mi preporucujete vadjenje camca na suvo?

Na pitanje br.4 samo bih nadovezao jos jednu dilemu, obirom da tokom protekle sezone a u zeli da mi ne propadne i prodje u radovima i renoviranju camca, nisam spolja odradio korito camca, iako sam imao zelju i nameru da ga prvo ispeskiram pa zatim i ofarbam. Da li mi u tom slucaju preporucujete vadjenje camca, da na suvom doceka prolece, pa zatim peskiranje+farbanje=voda i nova sezona?
Svaki vas komentar i sugestija puno ce mi znaciti i unapred vam se zahvaljujem.

P.S. mozda ova tema i postoji negde na forumu- nisam je nasao( ovo sam napisao u "strahu" da mi neko od administratora ne udari packu u stilu " pa to vec imas u temi..........". Pozdrav

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: PRVA ZIMA NA VODI- STA I KAKO?
« Odgovor #1 poslato: 21, 10, 2011, 14:08:16 posle podne »
99% je da ce govnara da zamrzne .... ali ne beri brigu nije ni to strasno....

1. sta je to sto bih trebao da uradim na njemu da bih ga pripremio, odnosno konzervirao za predstojecu zimu?

Motor, ako mozes skini ako ne ne beri brigu pali ga jednom nedeljno i to je to ...
Motor unutrasnji, ispusti svu vodu iz njega i sve sto moze da zaledi , neko ce jos dodati nesto pametno slab sam sa unutrasnjim motorima
WC zatvori sve dovode i odvode
Proveri dihotvanje svih vrata i prozora...
Akumulator dopunjuj u toku zime (paljenjem motora, solarni panel , punjac na 220v...)

2. da li je na samom camcu potrebno uraditi nesto da bi zima protekla bez briga i razmisljanja?

Da, rascisti sve sa njega i spakuj da sneg ne dolazi u dodir sa stvarima koje ti trebaju , moze se desiti da ces morati da vadis sneg iz njega a ako imas recimo ispalac u njemu jako lako se moze desiti da ti dok lopatas ode ispalac u vodu , konopci pod snegom su takav davez da ne poverujes, sidro takodje... Proveri kanape i slicno ... ako je bas camac dobro bi ti dosla cirada recimo da je duzni metar (sirine 1,5 ) oko 400 dinara ...

3. da li flexi tank za vodu mora potpuno da se isprazni(da li je problem ako ostane par litara od mogucih 150l?

Ako je na dnu camca ne moras da ga praznis, posto nasa govnara greje oko 2-4 stepena cele zime i na dnu camca nista ne zamrzava , provereno ... A ako je to onaj dzak takodje ne moras da ga praznis nista mu nece biti , prilicno je elastican ...

4. da li mi preporucujete vadjenje camca na suvo?

kad god ima uslova DA.

P.S. mozda ova tema i postoji negde na forumu- nisam je nasao( ovo sam napisao u "strahu" da mi neko od administratora ne udari packu u stilu " pa to vec imas u temi..........". Pozdrav

Nece niko , suvise smo lenji , a i ne praktikujemo to , obicno odgovorimo pa ond aostavimo link ka temi gde mozda ima jos nesto ...

i da ne izneverimo tradiciju  :lol:

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=4.msg5#msg5

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #2 poslato: 24, 10, 2011, 01:05:29 pre podne »
Samo još dodatak za pitanje 4.
U svakom slučaju bi preporučio da se čamac izvadi ako nije toliki problem.
Vrlo često se dešava da zaštita koja je urađena na čamcu pokaže svoje slabosti tek kad se brod izvadi iz vode.Usled temperaturnih promena sva farba koja nije dobro vezana za podlogu , u toku toplijih dana će se sama od sebe podklobučiti i u većini slučajeva se sama oljuštiti.Ako nisi par sezona peskirao i farbao plovilo svakako je bolje da to uradiš sad nego kad ustanoviš da se farba ljušti.Kad primetiš da se zaštita ljušti pod vodom onda je uglavnom već došlo do drastičnog oštećenja korita, koje je samo sloj farbe prikrivao.
Nekad je pravovremena zaštita jeftinija od cene vađenja plovila. Dakle ako imaš mogućnosti u svojoj marini preporučujem da čamac izvadiš i na proleće odradiš zaštitu farbanjem.
U slučaju da izvadiš čamac , imaćeš obavezu manje da ga redovno obilaziš u toku zime.
Ja sam praktikovao izvlačenje broda svake zime,pri tom sam u toplu garažu smeštao svu elektroniku (akumulatore,radio stanicu,tv,frižider...)manje brige u svakom slučaju.

Van mreže sloba72

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 26, 10, 2011, 13:06:06 posle podne »
Iko, hvala na odgovoru, sada sam zaista jos blizi varijanti da vadim camac pre snega. :good:

Van mreže mossi

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #4 poslato: 26, 10, 2011, 15:45:16 posle podne »
Da spojimo temu.  :)

I ja bih ove godine držao čamac na vodi cele zime!
Čamac je aluminijumski, 5.5m
Marina redovno ledi čim zima zagudi.  :this:
Ali dosta ljudi drži čamce cele zime.  :)

Za motor ne pitam već za korito.
Jel postoji problem oko deformisanja korita?
Led spolja led iznutra.. nemam zimsku tendu, ali nije kasno da je napravim.
Imam tvrdi krov, nad 70% čamca.

Van mreže taxi

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #5 poslato: 26, 10, 2011, 18:16:26 posle podne »
mislim da je on jako malo u vodi pa ne postoji bojazan da ce da se deformise.ali ces sigurno da se nacistis snega i naizbacujes vode to je jedan od razloga sto sam prodao siklju koja je bila te velicine .e sad ako stavis tendu onda to sve menja.

Van mreže sloba72

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #6 poslato: 27, 10, 2011, 01:09:46 pre podne »
Terca, mudro zboris i hvala na sugestijama.  :good: