Autor Tema: Mariniziranje ili vanbrodski ??  (Pročitano 5850 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Marinković

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Pol: Muškarac
Mariniziranje ili vanbrodski ??
« poslato: 13, 10, 2011, 19:12:18 posle podne »
 :smile:

Možda nije van pameti razmotriti ovu opciju, ako imaš napolju nekoga - neka se raspita za neki očuvan motor.

Imao bi snažnu mašinu koju postaviš za jedno poslepodne i  :stop:.

Stavi sve na papir pa javi ako saznaš nešto... :drinks:

Deda Zoran

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
Odg: Mariniziranje ili vanbrodski ??
« Odgovor #1 poslato: 13, 10, 2011, 19:46:42 posle podne »
Mislim da za te motore nema delova, ali nisam 100% siguran!

Van mreže sloba72

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #2 poslato: 14, 10, 2011, 21:35:30 posle podne »
Fisherman, potpuno si u pravu, realno kada razmislim to je ta prica, ali jebem mu sunce, super je fora kada se vozikas pola sezone i pritom ti masina trosi 1-1,5 l/h nafte, a sa druge strane voleo bih da je malo brzi....ma nov sam i jos lutam u razmisljanjima i nisam se jos skapirao sta hocu. To je razlog zasto sam zapoceo temu o mariniziranju, pomislio sam kako je dobro imati golfa guzonju u camcu, pouzdan motor, solidan(podnosljiv)potrosac, kad ono rampa, suvise para i preveliki zalogaj u ovom trenutku. Ova fora sa vanbrodskim dizel motorom je super, osecam da je cifra :suicide: 

« Odgovor #3 poslato: 15, 10, 2011, 08:36:38 pre podne »
 :smile:

Dakle, mi smo stvarno  čudna voćka -  umemo da pričamo i razvodnjavamo teme koje ne vode uvek rešenju ili bilo kom konkretnom saznanju.

Svi smo čuli da postoje YANMAR dizel motorići, a niko  nikako da sazna konkretne stvari. Znamo i da nema delova, znamo i da ih kod nas nema,

znamo i da su bučni, znamo da malo troše....a u stvari ne znamo baš ništa.

A svi gledamo čežnjivo te sličice i zamišljamo ih na našim krmama i govorimo da je to "kiselo grožđe" - kao kad neko gleda prelepu komšinicu

i ima pokvarenu maštu a niko nema mu..a da pita - a možda i nije nedostižno.... :this:

Da li neko ima bilo koga negde napolju koji može da se raspita, ili da li neko dovoljno dobro govori Engleski ili Nemački pa

da nazove neku marinu ili oglas ....ili crnog  :diablo: i da dobijemo informaciju "iz prve ruke" o tim motorima :

-   Koje su karakteristike, koje su cene novih i polovnih, za kakva korita i uslove su predviđeni.......

Ta firma nije nepoznata i vanbrodski motori sau samo jedan mali delić njihove lepeze....a mi nemamo poima.....
Deda Zoran

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi

« Odgovor #5 poslato: 15, 10, 2011, 09:41:11 pre podne »
 :good:

Vučko, sve je to u redu. Predpostavljam da je to cena ovog od 36 ks i to novog.

I mnoge druge mašine koje se nalaze na našim plovilima kao nove nisu ni malo jeftine, pa plus osovinski vod, pa plus majstor.... :suicide:

Onaj samo okačiš pozadi i :stop: :stop: :stop:

Da li neko može da sazna kako se kreće napolju cena polovnog od 27 ks... zavisno od godišta i stanja :heat:
Deda Zoran

« Odgovor #6 poslato: 15, 10, 2011, 10:36:40 pre podne »
 :agree:

Dule, samo si nabrojao sopstvene pretpostavke bez pravih činjenica i podataka i odnosi se samo o zameni već mariniziranih motora.

A što ne bi bilo ko ko ima i malo veći običan čamac koji nema brodski motor mogao da koristi navedeni Yanmar. Zašto servis mora da ga postavlja na zrcalo i da mu menja ulja. Koliko puta mesečno ili godišnje mora da se servisira i zašto je komplikovanije.

Dule, ja ne kažem da možda nisi u pravu nego komentarišem da se teorije postavljaju na osnovu pretpostavki.

Ja 20 godina vozim Mazde za koje su mi tvrdili da nema delova i da su skupe za održavanje - nikad se sigurnije i jeftinije nisam vozio.

Deda Zoran

« Odgovor #7 poslato: 15, 10, 2011, 11:07:05 pre podne »
 :good:

Putpuno si u pravu, ovo sve je za neko drugo mesto, i bilo bi dobro da to neko prebaci -jednostavno se razvila po meni

vrlo interesantna diskusija i ja je ne smatram bilo kakvim takmičenjem.

Apsolutno nisam hteo da omalovažavam tvoje iskustvo, siguran sam da ga imaš mnogo više od mene.

I ja sam samo hteo da pokušamo da nađemo neko povoljnije rešenje koje bi možda interesovale i ostale naše kolege.

A da bi mogli uopšte da upoređujemo neke stvari moramo da znamo što više ČINJENICA.

Nikada nije bilo kvalitetnih poređenja ako se kod jednog predmeta koriste činjenice a kod drugog pretpostavke.
Deda Zoran

Van mreže STG

• Drekavac sa Srednjih voda
« Odgovor #8 poslato: 15, 10, 2011, 11:37:34 pre podne »
9.9 za 3000e?
Mozda neka specifikacija troskova?

Van mreže sale.m79

• www.mojaladja.com
    • Gasa
  • Brod tip: Apic
  • Marina: Smederevo
  • Veličina: 10m
« Odgovor #9 poslato: 15, 10, 2011, 19:19:12 posle podne »
Dule potpuno se slazem sa tobom.Po meni je bolje prodati camac i kupiti drugi nego sve to raditi.
Po meni je uvek bolje imati brodski nego vanbrodski motor.Pri tom ne mislim na marinizirane motore
za malo vece pare ima novih motora sa kopcom u kompletu.

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #10 poslato: 15, 10, 2011, 22:11:57 posle podne »
a inace veliki servis za mazdu-6 180 000din :)

Van mreže STG

« Odgovor #11 poslato: 16, 10, 2011, 19:06:39 posle podne »
Sumanuta rasprava,ocigledno da nam se misljenja vise nego razlikuju.

Van mreže STG

« Odgovor #12 poslato: 17, 10, 2011, 22:27:34 posle podne »
Da sam ja u pitanju ostavio bih tog torpeda,da se vozikam dzaba.
Bez ikakvog vadjenja broda okacim vanbrodsi i uzivam.
Nema buke,preteranih vibracija,izduvnih gasova,stalnog praznjenja kaljuznog prostora...
Sipam benzin,upalim vozim.Kada dodje do menjanja ulja (svako to moze sam,uostalom kao i na svakom motoru),filtera,servisa,startujem motorino,pustim konope,odem ispod dalekovoda do majstor Djoleta,covek krancetom skine motor,uradi sta treba,vrati ga na mesto,pa polako na vez.Gotova prica.Sve to za 1500-3000e (9.9hp ili 25hp).
Kad bude para onda resis sta ti treba,imao si oba iskustva pa prelomis,ali kada bude para. :)
Zaboravih,nemoj da pravimo nauku oko montiranja vanbrodskog motora,jer to stvarno nije,tj neuporedivo je jednostavnije nego li dizel. :drinks:

Van mreže STG

« Odgovor #13 poslato: 24, 10, 2011, 12:08:22 posle podne »
Bez ljutnje,ali od silnog prepravljanja,mudrovanja i ideja je bilo najpametnije vratiti se na pocetak,nije fabrikica luda.
Da si to postavio kao nauticku temu ustedeo bih dosta novca,odmah bih ti savetovao da se manes vajnih ideja i ostavis motore po specifikaciji proizvodjaca.
E sad,kao covek koji je pokusao sve varijante sigurno da imas iskustva i "skoro" da znas o cemu govoris,ali si to naucio na najtezi moguci nacin i ponovo ljudima dajes cudne savete.
Uveren sam da nije moguce dati 1200e i dobiti tih i pouzdan motor...