Ovo je vise apel nekim, ma mnogim nauticarima nego neki savet...
Celo leto sam proveo radeci na reci, gotovo bez dana odmora...sem redovnih izleta brodicima opstine Surcin do Jakova kao prethodnih godina, uskocio sam i kao zamena drugu koji je morao na operaciju, na prevoz blok 70 - Ada Ciganlija, tako da kad nisam bio na brodu, bio sam na camcu i obrnuto...gotovo svaki dan, 4 meseca...i svacega sam se nagledao, uglavnom sve sto sam znao samo mnogo obimnije...
ono sto mi je najvise smetalo i zbog cega mi je u mnogim situacijama bilo i frka jesu nepropisna i nepravilo postavljena navigaciona svetla...ne znam da li je gore kad s punim camcem putnika u inace veoma gustom recnom saobracaju na Savi, posebno predvece za dane vikenda, susretnes neosvetljeno plovilo u toj haoticnoj gomili camaca, glisera i brodova ili ono sa apsolutno neodgovarajucim svetlima ali znam da nikako nije prijatno...cesto smo pisali o tome ali prosto ne mogu da verujem da je toliko tesko ispuniti minimum propisa i jednostavno uzeti jedno belo svetlo vidljivo 360 stepeni i ako se nema para za jos navigaciona, nikako ne stavljajte nista drugo, nikakve kamionske, biciklisticke, gabaritne i druge varijante... to jedno belo, bilo bi pozeljno da bude pravo ali postoje razne jeftine zamene, samo da se dobro vide sa svih strana...i lepo, sad izdvojte jedan suv zimski dan, bilo da je camac na vodi ili kopnu, poskidajte sve sto nije po propisima i zbnjuje druge i stavite jedno belo svetlo, dve zice, jedna do prekidaca pa na osigurac pa na plus klemu, druga direktno na minus i ucinicete da se i vi i drugi bezbednije osecate dok uzivate u plovidbi...
Druga pametna stvar je uzeti malo knjigu u ruke pa videti koji sve propisi postoje, situacije u kojima neko ima prednost i zasto...ne malo puta mi se desilo, posebno na camcu za prevoz putnika jer od brodica se ipak svi sklanjaju, da neko plovi svojom zamisljenom rutom, potpuno ubedjen da svi treba da mu stanu i propuste ga, samo ne znam zasto...desavalo mi se i da ljudi stanu iako imaju prednost pa se onda ja zaustavim i pokazem rukom da prodju ili ako sam sa putnicima ljubazno se zahvalim, mada i to zna da bude opasno, jer u poprilicno frekventnom saobracaju, mozda bas u tom momentu nailazi neko ko ocekuje drugacije...mnogi su ubedjeni da camac za prevoz ptnika ima apsolutnu prednost u odnosu na ostale camce (nazalost i neke moje kolege) ali to je greska, jednostavno vaze pravila kao i za sve ostale ucesnike...Od nasih, vise puta sam se sreo sa brodicem "Gavrilo" koji nikako nije imao nameru da me pusti ni kad sam u ociglednom pravu prvenstva, pa ni kad mu mahnem (valjda nije video zastavicu moja ladja :) ) pa kad sam mu prolazio tik ispred pramca verovatno je mislio: koja je ovo budala...
i trece, ne glisirajte podrucjima u kojima je to zabranjeno...i ako to radite, bar nemojte na metar od drugih...mada iskreno, ne verujem da je neko od takvih kod nas na forumu ali ipak...letos, kad sam Gremlinu spomeno taj problem, dok sam ga prevozio preko Save, imao je komentar tipa: A sta je ustvari definicija glisiranja, nas je zaustavila murija i isli smo na sud i nigde u zakonu nema definicije, kao ni recna policija sto nema mogucnosti da tvrdi kojom se mi brzinom krecemo, bla, bla..." ...ja mislim da s to sve samma opravdanja pred samim sobom nego pred drgima za ono cega si svestan da je pogresno
nadam se samo da sujeta nece da okrene i ovu temu u fazonu: a sta tebe briga sto je meni crveno na desnom boku i sl...