Lopovi nadju nacin, tu nema leka. Samo postoje razni lopovi, ponekad je i malo dovoljno da se zastitimo, a nekada ne pomaze ni svo obezbedjenje ovog sveta. Ako su se neki bavili mojom malenkosti ovde po forumu, znaju da imam gliser (Skibsplast 14), i katamaran, tj tunnel hull od 5m, koji sam letos napravio.
Gliser stoji u Boljevcima, u marini. Postoji cuvarska sluzba, ali mi se ipak u dva navrata desilo da bude ukradeno gorivo, prvi put 5-6 litara, drugi put dvadesetak. Nisam nesto dizao frku, samo sam ih obavestio da se to dogodilo, oni se kao cude kako, a ono je realno veliko i razvuceno i nema sanse da cuvar vidi sve odjednom, dovoljno je bilo da se neko od preko lagano doveze i ispumpa. A meni pumpica na spoljnom delu, unutra ukopcano sve na rezrvoar, i mangupi lepo otkace crevo sa motora, ispumpaju gorivo i vrate kako je bilo. Nezgoda je sto sam drugi put sa sestogodisnjim sestricem zamalo ostao na sred Save, ali tu je veslo... I onda sam prebacio pumpicu unutra, a sa rezervoara obavezno otkacim crevo, i nema kradji vise, iako bi mozda bilo potrebno tek malo vise truda da se dodje do rezervoara direkt.
Katamaran je u Jakovu, i tu sam imao divno iznenadjenje kada sam prilikom jednog dolaska video da vise nemam akumulator i rezervoar. Okej, 50% vremena tu okolo relano nema nikoga, a meni nista nije bilo pod kljucem, stvarno su se lepo posluzili na izvolte. Nisam se preterano iznervirao, bio sam od prvog trenutka svestan da tako nesto, i mnogo goere, moze da se desi. Zao mi akumulatora (Varta 70Ah) ali vaznije je da nije bilo osteceno nista od instalacija, tako da sam samo skinuo akumulator sa auta, crevo direkt u kanticu sa gorivom, i ploviii... I sledeci dan makar namestio neke bravice. I mogu da budem srecan sto nisam ostao bez rezervne elise i pumpe za izbacivanje vode iz korita, kao i gomile sitnica koje na vodi zivot znace. A lopovi sada znamo ko su, ali o tome necu mnogo...
E, da preko zime cu ozbiljnije da se ozabavim bezbednosvu stvari na katamaranu, jer zasita ne zelim da svaki put vucem akumulato ri gorivo, to onda nije plovidba nego mucenje, a mozda i daporadim na jos nekim merama bezbednosti...