Autor Tema: otpustac za fiberglas?  (Pročitano 4538 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže djuragekon

• Brodski mali
  • *
  • Pol: Muškarac
otpustac za fiberglas?
« poslato: 31, 08, 2011, 18:08:04 posle podne »
Interesuje me sta se koristi kao otpustac za fiberglas?
Nadam se da cu jednoga dana praviti katamaran, ali za pocetak napravicu kutiju za krov auta, za nosenje kofera itd. Vec sam sve osmislio u glavi, sutra pravim kalup od pocinkovanog lima kojeg imam na pretek. Nego interesuje me taj otpustac. Kupio sam neki mali Dugin kit, pa cu sa time da napravim neku kutiju za alata cisto da vidim kako sve to prakticno izgleda, ali u kitu nema tako neceg. Osim mata i smole, ma samo dodatak za stvrdnjavanje i katalizator. Koliko vidim na netu koristi se neki vosak, ali moj budzet je jako tanak pa bi vise neku improvizaciju.

Pronasao sam da neki ljudi stavljaju alu foliju? Jel to funkcionise?

Hvala unapred!

Van mreže ladjaVlajko

• Administrator
  • Rečni Drekavac
  • Veličina: 23cm
Odg: otpustac za fiberglas?
« Odgovor #1 poslato: 31, 08, 2011, 19:27:33 posle podne »
Vidi ... kada napraviš kalup i kad počneš da mažeš poliester po njemu, upravo taj "vosak" sprečava da se poliester ne zalepi za kalup. Svojevremeno sam i ja radio neke kutije od poliestera i uvek sam koristio originalne komponente. Pa i tada je često bilo muke da se odlivak izvadi iz kalupa.

Vosak koji sam ja koristio je bio tečan. Prvo se namaže i ostavi da se osuši pa se izglanca suvom krpom. I tako triput pre nego kreneš sa želkotom/smolom/matom itd.

Van mreže djuragekon

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #2 poslato: 31, 08, 2011, 19:48:06 posle podne »
Znaci taj prvi sloj smole sluzi kao otpustac?

Van mreže ladjaVlajko

• Administrator
  • Rečni Drekavac
« Odgovor #3 poslato: 31, 08, 2011, 20:22:32 posle podne »
Znaci taj prvi sloj smole sluzi kao otpustac?

Ako ti prvi sloj bude smola pozdravi se sa kalupom.

Na kalup ide prvo sloj voska koji igra ulogu otpušača i koji će omogućiti da se odlivak odlepi od kalupa. Zatim stavljaš prvi sloj poliestera koji će biti vidljiv kada izvučeš odlivak iz kalupa. Taj prvi (vidljivi) sloj se zove želkot i on je jedini u boji i malko drugačijeg sastava od običnog poliestera. Tek onda ređaš slojeve mata i poliestera do željene debljine.

Van mreže djuragekon

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #4 poslato: 31, 08, 2011, 20:39:34 posle podne »
Aha.. kapiram. Ali tog voska nema u kitu koji sam ja uzeo.

Jos jedno pitanje. Da li mogu da uradim jedan sloj mata, pustim da se osusi, pa ako mislim da nije dovoljno cvrsto dodam jos koji sloj, ili moram sve slojeve iz tog prvog puta?

Van mreže ladjaVlajko

• Administrator
  • Rečni Drekavac
« Odgovor #5 poslato: 31, 08, 2011, 21:06:04 posle podne »
Mislim da sam ja u svoje vreme to zvao "odvajač" i bilo ga je po mestima koje prodaju poliester.

Što se tiče pitanja za slojeve, bojim se da će to posle da se ljušti kao luk. Možeš da probaš ali u toj varijanti imaš slojevitu strukturu - prvi i drugi sloj će biti jaki ali veza između njih neće biti kao kad bi mazao sve odjedanput. Ako odmah mažeš sloj za slojem onda ti je ceo komad hemijski sjedinjen.

Ja sam svojevremeno ostavljao samo želkot da se malo prosuši (ne da se stegne skroz) i onda stavljao ostale slojeve. To je bilo isključivo zato da mazanjem dodatnih slojeva ne bi "probio" prvi, vidljivi sloj (želkot). Želkot je inače isto poliester samo malo gušći.

Van mreže djuragekon

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #6 poslato: 31, 08, 2011, 21:19:33 posle podne »
ha.. odvajac.. tako je to danas kada se sve prvo procita na Internetu na engleskom pa onda prevodis kako znas i umes :) Ali bitno da se mi razumemo. Hvala na pomoci. Sutra ce biti prva proba sa necim manjim pa sta mi Bog da.. :)

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #7 poslato: 31, 08, 2011, 21:33:19 posle podne »
Dobrodošlica i s moje strane.

Vidim da ste se rešili da udjete u ozbiljan posao o kojem ne znate gotovo ništa. Zato želim da vas ohrabrim da poslušate savete koje ste dobili od "ladjavlajko"-a.
Dodao bih tome da nikako ne bi trebalo da dozvolite da se naneti sloj osuši, pa da onda krenete sledeći. Desiće se ono što je i napisano - raslojavanje kao vrlo verovatna pojava posle izvesnog vremena. Dakle - kad krenete, nema stajanja.

Mazanjem samo jednog sloja sa matom, teško da ćete dobiti bilo kakav kvalitet.
Proizvodjači plastičnih čamaca retko kada odaju svoje tajne, a jedna od njih je i koliko slojeva ima u koritu koje su oni pravili. Često će vam reči da ima i više od osam. Lično, rekao bih da kod nas retko ko ide sa više od 5-6 (bolji majstori, kojima je stalo do kvaliteta onoga što rade).
Ne znam kakv mat sada možete da nadjete na našem tržištu ali nekada ga je bilo više različitih vrsta i po hemijskom sastavu i po strukturi. Pravi majstori su vodili računa i o tome da se mat različite strukture slaže u različitim pravcima kako bi dobili veću čvrstinu laminiranih slojeva.

Srećno.

Van mreže djuragekon

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #8 poslato: 31, 08, 2011, 21:54:01 posle podne »
Hvala na dobrodošlici i savetima  :drinks:
Pa, negde mora da se pocne, zar ne? Naravno da bi najbolje bilo otici kod nekog majstora i "izuciti zanat", ali to je meni trenutno nemoguce. Sa druge strane ima "gušta" u tome da se samostalno poduzme neki poduhvat i da se završi slavno..
E sad kako ce se ovaj završiti, videćemo..

Što se mata tiče po farbarama sam video nekoliko firmi ali to su uglavnom mini kitovi za sitne popravke i, barem na prvi pogled, ne ulivaju neku nadu. Vidim ovde na sajtu da ima nekih ljudi koji prodaju veća pakovanja povoljnije i dosta kupaca je zadovoljno, pa kad dodje do finalne izrade njima cu se obratiti.