E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Glisiranje sa 5ks, da ili ne?
Barba:
Nema potrebe da pises proizvodjacima jer su oni to vec objavili, samo treba citati, uciti i slusati. To je najbolji lek za neznanje. Prvi trup sa ostrim prelazom boka i dna napravljen je je pocetkom proslog veka, a napravio ga je E. Graef. On je ustvari hteo da napravi deplasmanca, ali se malo zeznuo i otvorio vrata glisiranju. Taj trup naravno nije bio u gliserskom rezimu, ali je bio mnogo brzi od deplasmanca. Po srpski je glisirao.
Od tog koncepta Chris Craft je 1923. godine napravio Packard Chris Craft. Imate ga na slici ispod, tako plovi maverickov camac. E sad Sale pisi Chris Craftu i objasni im da za zadnjih 90 godina nisu nista napravili i da su dzabe ulagali novac u podizanje krme, jer su jos onomad postigli Planing, a ne samo odlican Plowing, samo nisu znali da istrimuju camac. :sajkaca:
O ovome je maverick pisao vezan za sprejanje (slika sa 30kt), ali dzaba kad neces da citas. Sta da ti kazem, lozi ljude da mogu da glisiraju na balvanu.
BTW. Krajnje je bezobrazno sto izvrces moje reci i sto pises da sam maverickov snimak definisao kao deplasmansku plovidbu. Da si procitao prethodni post gde sam objasnio sta je deplasmanska plovidba sve bi ti bilo jasno i ne bi lupetao da patka plovi deplasmanski, a da onaj nesrecnik sa youtube-a glisira.
Barba:
Pre ostrih prelaza se plovilo ovako, 1903. godina. Znaci u pitanju je jedan od najbrzih deplasmanskih trupova svih vremena. Po opste prihvacenom "vaseljenskom" shvatanju glisiranja znaci da i on glisira, ali on samo mnogo dobro ore, po engleskoj klasifikaciji.
"Figure 1 shows the lines of Standard, one of the fastest displacement hulls at that time. [1]
Length 60 ft. Beam 7'-6' 110 hp. Speed 30 mph. in 1903
These displacement hulls were round bottomed hulls. Viewed in cross section, the tops of the sides were more or less vertical. As the sides move downward, they curve gently into a nearly flat bottom at the keel."
njegos68:
Maverick,dali onaj tvoj Alu-Zelenko može da podnese ,recimo Yamahu 50 ks 2t ? I koliko bi po tvojoj proceni mogao brzine da dostigne?Možda 60 km/h?Dali bi tada to bilo glisiranje i deplasmanska plovidba? :wild: :wild: :wild: :wild:
srsa:
Аман људи!!!!! Па зар је тема толико битна да се џапате и фрљате епитетима и тешким речима? Чуј молим те, да ли глисира или не? Па ваљда је битно да не "оре", да има задовољавајућу брзину, потрошњу горива као да иде са пола гаса, а ја уствари јури, а уз све нема глисерско корито. Е па квалификујте тај начин пловидбе како год хоћете(глисирање или не) али тај неко би требало да је задовољан.
Проблем би представљао(из личног искуства говорим) ако имаш глисерско корито а не можеш да глисираш, па мораш да тражиш узрок (елиса, лош мотор, прераде на кориту.....). Зато, маните се расправа које могу да прерасту у препуцавање и свађу, а окрените се Дулетовом предлогу за сусрет и дружење док још траје ово лепо време. :drinks:
SALE NB:
--- Citat: Barba 08, 09, 2011, 17:53:39 posle podne ---
BTW. Krajnje je bezobrazno sto izvrces moje reci i sto pises da sam maverickov snimak definisao kao deplasmansku plovidbu. Da si procitao prethodni post gde sam objasnio sta je deplasmanska plovidba sve bi ti bilo jasno i ne bi lupetao da patka plovi deplasmanski, a da onaj nesrecnik sa youtube-a glisira.
--- Kraj citata ---
Lupetanje si ti sasvim dobro obavio, a jedino mi je žao što sada stvarno nemam vremena da ti odgovaram u tvom stilu, kopirajući raznorazne polu informacije sa interneta, objasnim da postoje deplamanska i polu-deplasmanska korita, ali ne i polu-deplasmanska plovidba.
To što ti iz neznanja nazivaš poludeplasmanskom plovidbom je:
1. višak snage kod deplasmanskog plovila, što dovodi do potapanja krme i izdizanja pramca;
2. manjak snage na koritu sposobnom za glisiranje, što vizuelno izgleda isto.
3. ne postoji!
--- Citat: Barba 08, 09, 2011, 18:49:41 posle podne ---
Length 60 ft. Beam 7'-6' 110 hp. Speed 30 mph. in 1903
--- Kraj citata ---
Pa ti si inače tako dobar u teoretisanju i proračunavanju, a sada izvrćeš, ne moje reči, već sopstvenu teoriju! Izračunaj teoretsku brzinu tog korita pa će ti biti jasnije! :)
--- Citat: Dule 08, 09, 2011, 19:03:41 posle podne ---Sale, vrlina je znati priznati kada se gresi. :)
Ocigledno je da si dosta citao ali lekciju "glisiranje i gliserska korita" bi trebalo da obnovis. :)
--- Kraj citata ---
Svakako, čim primetim da je neko otkrio "toplu vodu" , baciću se na učenje! :)
Evo jedno pitanje: Kako plovi švercerski tabanaš sa Johnsonom 70ks?!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju