E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Glisiranje sa 5ks, da ili ne?

<< < (14/34) > >>

maverick:
ajmo redom...prvi gliser ili tako se bar zvao koji je davnih godina dovezen u osijek , bio je radjen od neke sperploce i oblozen plastikom...majstor je kupio taj camac i kopirao ga doslovno u centimetar i napravio ovaj moj ......proban je s 40 ks i postigao je brzinu od 62 km, nisam osobno bio tamo ali nema razloga da ne vjerujem....sa mojom 30 i elisom 13 picha ide recimo 52 a kad stavim rucku i sjednem na zadnju komoru ide kilometar brze....s tim da mi motor udje u 6500 obrtaja....znaci da mi treba elisa bar pich ili dva veca i isao bi puno brze

Barba:
@Sale
Proracun je lepo objasnjen u temi elisa, jbg mora da se cita, ali takav je zivot.  :)

Nigde nisam upotrebio izraz poludeplasmanska plovdba, znaci opet inputiranje. OK, to govori o tebi, ali ajde da i to razjasnimo:

"Semi-displacement or semi-planing hulls have features of both planing and displacement hulls. They have a maximum hull design speed. Exceeding this speed can result in erratic handling and unstable operation. There is not one hull design characteristic that differentiates semi-displacement from semi-planing hull. The greater the hydrodynamic lift and higher the hull design speed the more likely it will be referred to as a semi-planing hull."

Zato sam rekao da mislim da je maverickovo korito poludeplasman jer ne moze da se odrzi u gliserskom rezimu nego u plowingu pramac skace kao jarac. A po formi ono jeste planing korito jer pramcani talas gura ispod trupa, a ne preko boka. Deplasmanac uvek lomi pramcani talas preko boka, cak i kada je u plowingu jer nema ostre prelaze ka boku.   

@odisej i srsa

Nije bitno kako se rezim plovidbe zove, nego je bitna stabilnost. Vidite da maverick sam kaze da otpadaju bubrezi na maks. brzini. Sreca pa je bar poprecna stabilnost OK. Gliseri nemaju taj problem, nego su mnogo mirniji u glisiranju, naravno ako su korita dobro uradjena. 

@all
Elem sta smo iz ove teme naucili? U Srbiji sve sto postoji moze i da glisira, pa cak i tabla stiropora, balvan, automobil i plocasti kamen. Samo je pitanje da li ima dovoljno glisa. Ono sto nema dovoljno glisa plovi deplasmanski. To su patka, sidro, plasticna kesa...  :) :) :)

Barba:

--- Citat: maverick  08, 09, 2011, 22:45:42 posle podne ---ajmo redom...prvi gliser ili tako se bar zvao koji je davnih godina dovezen u osijek , bio je radjen od neke sperploce i oblozen plastikom...majstor je kupio taj camac i kopirao ga doslovno u centimetar i napravio ovaj moj ......proban je s 40 ks i postigao je brzinu od 62 km, nisam osobno bio tamo ali nema razloga da ne vjerujem....sa mojom 30 i elisom 13 picha ide recimo 52 a kad stavim rucku i sjednem na zadnju komoru ide kilometar brze....s tim da mi motor udje u 6500 obrtaja....znaci da mi treba elisa bar pich ili dva veca i isao bi puno brze

--- Kraj citata ---

Uuu extra, motor ima snage za veci pitch. To moze da bude jako interesantno jer ako je korito glisersko uspeces da izglisiras, a onda ces ici mnogo brze. Ako korito nije sposobno da izglisira, pramac ce ti jos vise skakati i neces dobiti znacajno na brzini, samo pazi da se ne prevrnes.  :superstition: Ali cak i da je to slucaj motor ti bar nece ici u overspeed i verovatno ce ti za sadasnju brzinu trebati manje gasa tj. jos manje goriva.     

SALE NB:

--- Citat: Barba  08, 09, 2011, 22:47:48 posle podne ---Nije bitno kako se rezim plovidbe zove, nego je bitna stabilnost.

--- Kraj citata ---

Aha, pa što nisi odmah rekao, ja celo ovo vreme raspravljam o glisiranju, kad ono- ovo tema o stabilnosti! :lol: :taunt:

SEDI-JEDAN!

mossi:
Sam sam kriv za kamenje i aute, ali ipak malo udahnite i opustite se.
Popite neko pivo ili kafu.

Na drugom Maverickovom snimku "TRKA" lepo se vidi da sad korito ne poskakuje kao i da je položeno na vodi.
Čamac leti i zimi i leti. I mislim da je relativno besmisleno tvrditi da to korito ne glisira.
A da rezultat dalje raprave treba voditi u akademskim krugovima fizike i nautike.

Nego ja imam čamac - ima li neko 5hp, pa da mi to probamo malo u praksi?

:drinks:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju