E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Glisiranje sa 5ks, da ili ne?
Barba:
mossi nisi u pravu za kamen, on rikosetira od povrsine vode, ako mislis na zabicu, ali ti je definicija potrebnog i dovoljnog uslova fantasticna.
Nasao sam dva dobra primera. Prvi je isti kao i maverickov slucaj, samo je maverickovo korito bolje:
Lepo se vidi kako pramac prvo ode gore, pa kako krma krene gore (pramac dole), ali nemoze da se odrzi na pramcanom talasu pa pramac ode ponovo gore i tako se ciklus ponavlja. Tu nije problem snage, kakav god motor da stavite isto bi se desavalo, jer nakon sto krma krene gore, nema dovoljno okvasene povrsine za stvaranje hidrodinamickog uzgona, pa krma ponovo uranja. To je jednostavno snaga bez kontrole.
Drugi slucaj je gumenjak zodiak, isto se ponasa kao i Chris Craft iz gornjeg posta, ali se bolje vidi ulazak u planing.
Obratite paznju kako pramac ode gore (dotle dodje maverickovo korito i tu se odrzava), dok ovde krma izadje (pramac dole) i tu i ostane. Nema vise nikakvog jarcanja pramca, a camac primetno ubrza. To je glisiranje. Trup je gotovo celom duzinom u kontaktu sa vodom.
Ako srpski pojam glisiranja podrazumeva i ovo jarcanje pramca ili oranje na malo manjoj brzini, onda moze da glisira i siklja, jedrilica, balvan, ali i Kapetanov Che i komad table stiropora.
Na donjoj slici se vidi trenutak pred prelazak u planning i to jos uvek nije glisiranje.
Barba:
Evo ga test.
Primer gde zodiac ne moze da izglisira nego jarca pramcem. Dule je i rekao da je potrebno minimum 10HP, a 15HP je prava stvar. Ovaj ima samo Yamahu od 6HP. Znaci Zodiac 310SR i Yamaha 6HP. Voznja krece od 1:30.
I Quicksilver 310 sa 15HP u gliserskom rezimu potpuno miran.
maverick:
ja stvarno nemam namjeru da se nekako tu uspijemo posvadjati...ni samom mi stosta nije jasno...ali recimo ovako...prije ovog camca sam imao elan gt400, V dno ali stepenasto prema krajevima..prepostavljam da ste vidjeli kakvo je...nema veze sa elanom recimo t 401...na njemu je bio isti motor....nazalost nemam snimak....ali u konacnici: camac je bio tezi i isao je sporije 3-4 km/h...ali voznja je bila prava gliserska i nije bilo ovog spricanja....potrosnja je bila puno veca nego na ovom..
vjerojatno je sale to htio navesti kao primjer....ono je gliser...a veci potrosac....ovaj drugi je skoro tabanas a brzi je i ekonomicniji....
a jbg sad sta je sta..nisam i dalje pametan
Barba:
Apsolutno si u pravu, trupovi imaju odredjene karakteristike. Neki su dobri, neki su solidni, a neki su losi. Ovaj tvoj trup je ocigledno dobar sto se tice potrosnje i max. brzine. Nego reci mi kako on drzi pravac i kako se ponasa pri korekciji pravca motorom na toj brzini u odnosu na gt400, jer se za razliku od njega nalazi u nestabilnom prelaznom rezimu pa pretpostavljam da zna da kliza u stranu.
Ja bih rekao da tvoj camac dobro drzi pravac dok god je V u vodi, kad se pramac izdigne u kontaktu je samo ravan deo pa nema sta da drzi pravac. Pravo glisersko korito spusti pramac kad predje iz oranja u glisiranje, pa ima cime da drzi pravac, a pri tome je ceo camac otisao gore, pa je otpor vode manji, a brzina naravno veca.
Glisiranje je stabilan (uravnotezen) rezim plovidbe isto kao i deplasmanski.
Naravno to nista nije bitno ako camac zadovoljava tvoje potrebe i ako ti ne smeta sto skakuce.
maverick:
taj V kod mene je nesto nizi od ravnog dijela a na ravnom dijelu ima tri , ne znam ni kako bih ih nazvao...stabilizatora koji drze pravac...to su ustvari tri L profila tako da s zaokretima nema nikakvih problema niti proklizavanja...s ovim motorom na snimci i na ovako valovitoj vodi ima nesto tapsanja u odredjenom rezimu...s mojim od 30 ks i pravilnim trimom ovisno o rasporedu nema.....ali udobnost je relativno losa...skakuce on stalno i bubrezi na dugim voznjama...imaju problem....a evo i moja utrka s gliserom koji je u krajnoj brzini brzi 2 km od mene, ali staza je bila dovoljna kratka da sam uspio pobjediti za duzinu camca :lol: oba su s 2t 30 ks....a i evo kako mi ubijamo vrijeme kad je hladno i kad se ne moze pecati :lol:
!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju