Odprilike to se poklapa sa ovom skalom koju si dao.
Od samog jedrenja i finesa vezanih za to na moru je sigurno jos vaznija stvar oprema i izbor mesta za sidrenje. Sve mora biti mnogo ozbiljnije nego u recnim uslovima, narocito kada se planiraju nocenja. Pokazalo se da je sonar/fishfinder mnogo koristan upavo za izbor mesta za sidrenje najpre zbog merenja dubine. Morsko korito cesto prilicno strmo izlazi prema obali i za cas se desi da si na sidru preblizu obali. Drugo, vazno je da sidro ne rinuje/ore prema dubini jer ce pustiti. Zato je sonar vrlo praktican kod upoznavanja dna i dobrog pozicioniranja sidra. Sidro, lanac i kanap sam uzeo znatno robusnije od onih sto sam koristio na reci. Desetak metara lanca 8mm (umesto ranije 6 mm), 50 m sidrenjaka ona (tro-pletenica) od 12 mm (mozda cak 14mm, pogledacu) i sidro tipa Bruce 10kg namerno predimenzionirano za "Navonu" namenjeno za teze uslove i nocna sidrenja. U dnevnoj upotrebi bio je Danfort 8kg i korektno je radio mada na moru ne bih smeo nociti na njemu. I danju sam mu uvek pustao nesto duzi sidrenjak pa se moralo voditi racuna o krugu koji brod opisuje ako duva.
Kod izbora mesta za sidrenje, od velike pomoci moze da bude Garmin koji ima nauticke opcije (60, 72, 62, 78 itd) i nudi ti sam najbliza sidrista.
Ovaj mali stenoviti rt koji pominjem je sasvim levo na Lustici na izlasku iz hercegnovskog zaliva, nekako je tesko pogoditi ugao jedrenja a da ga promasis i da odes vise prema Mamuli da bi prosao bez novog letanja.
Pokapirao sam ja kombinovano koriscenje jedara i motora al srce me zaboli kad jedra pocnu da lamataju, onda odmah skidam flok jer on prvi pravi probleme i onda koliko jos moze idem uz glavno dok i ono ne pocne da mlatara. Ovde na reci me ponekad mrzi i da dizem jedra, da posle vracam navlaku i da ih slazem, e a tamo i po pet-sest puta dnevno nije mi problem... i svaki put uredno slozim glavno preko buma, pokrijem navlakom, folk slozim i zavucem u njegovu navlaku al ostane zakacen na prednjem straju.
Pred Perastom smo videli jedrilicu "Kaurin" duzine oko 7-8m kojoj se tokom jedrenja slomio jarbol, pukao na oko 50cm od pete. Dosla je iz Prcnja i tu jedrila pred Perastom. Bas je duvalo tog dana, ali ipak ne tako silovito, verovatno da joj pripone nisu bile dovoljno stegnute.
Imao sam i ja jednu rizicnu situaciju, al to je bilo kada mi je pri spustanju jarbola taman kada sam olabavio pripone, naisao talas i bogato me zaljuljao. Gledam kako se jarbol 4-5cm odize od stope prvo na jednu pa na drugu stranu i tako dok nije stalo, a onda brzo brzinski da ne moze brze, spustaj jarbol pre nego naidje neki drugi talas...
Preporucujem ovaj tekst, bice ti zanimljiv
http://www.morsko-prase.hr/2006/index.php?option=com_content&task=view&id=6463&Itemid=55