A sad malo detaljnije da opisem
sredjivanje LSI-jeve ladje.
Ja sam, sa mojom ekipom (supruga, sin i njegov drug), stigao oko 10:30 na plazu u Banovce. Vec su bili prisutni barbanesa sa suprugom, srsa sa suprugom, LSI sa kumom.... (izvinjavam se ako sam nekog izostavio).
Nakon pozdrava odmah sam pozvao Lazu da sredimo to sto treba oko motora.
Posto smo ustanovili da je crevo za gorivo "nazuljano" o jedan sraf i tu propustalo gorivo, dosli smo do zakljucka da je najbolje zameniti celo crevo jer je "rupa" bila na sredini creva i nije bilo moguce srediti kvar skracivanjem creva.
Posto Laza nije imao nikakvo crevo, seli smo u moj auto i otisli do prodavnice auto delova u Banovce. Tamo smo uzeli metar creva

8mm i dve metalne selne (posto su na starom crevu selne bile obicne plasticne vezice).
Kad sam montirao crevo, izbegao sam problematicni sraf i provukao crevo drugom putanjom. Nakon postavljanja selni, skratio sam jos jedno crevo

4mm koje je sluzilo za dovod vakuma na pretpaljenje jer je i ono bilo napuklo.
Posto je to bilo gotovo, sledilo je sredjivanje sajle za komande gasa jer je bilo blokiralo i nije se moglo pomerati ni u jednom smeru.
U medjuvremenu me je Dule pozvao na mobilni s broda da pita gde smo. Digao sam ruku sa starim crevom u ruci, on me video dvogledom i tako saznao nasu tacnu lokaciju.
Otkacio sam sajlu da proverim da li nije slucajno zaglavljena u buziru. Posto je radila kroz buzir lagano, potrazio sam uzrok blokade sajle. Ubrzo sam ustanovio da duzine celicne zice (sajle) nije odgovarajuca pa se ne moze doseci minimalni polozaj a ni maksimalni jer je na minimalnom polozaju sajle bio maksimalni polozaj gasa na karburatoru. Jedino resenje je bilo skracivanje celicne zice. Skratio sam zicu za cca 3-4cm i vratio je u zavrsni element sajle. Montirao na motor i dobio maksimum i minimum gasa.
U medjuvremenu je stigao i Dule sa Sanjom i Ivonom, stvlada koga je Dule slepao usput i porinuce i stelovanje motora u radu je bilo moguce.
Nakon paljenja motora, koji je radio nekoliko sekundi pa se gasio, ustanovili smo stvlada i ja da je najverovatnije primao vazduh na prikljucku jer je crevo bilo labavo. Skratio sam crevo, ali posto nisam imao selni, postavio sam plasticnu vezicu da ucvrstim crevo.
Posle nekoliko pokusaja, stvar je bila ista. Motor radi nekoliko sekundi i ponovo se gasi. Dule je pomerao rucicu gasa a ja sam pratio sta se desava. Posto je Laza rekao da je majstor sve nastelovao nisam sumnjao u greske, ali se potkrala jedna. Poluga gasa koja otvara leptir na karburatoru nije bila zategnuta i dodavanjem gasa leptir se nije pomerao tako da nije bilo moguce dodati gas. Poluga je ucvrscena na minimalnom polozaju i tada je sve bilo u redu. Mogli smo da podjemo na probnu plovidbu i vidimo kako se ponasa na vodi.
Posto sam ga izvezao na sred Dunava u probi kako se ponasa predao sam komande Lazi da "oseti" svoje plovilo i cari koje mu pruza. Dule i ja smo seli pozadi i pratili motor i talase iza camca. Ustanovili smo (po obliku talasa) da je motor malo ukosen prilikom postavljanja (talas na levoj strani je veci od desnog), a i da bi trebalo jos trimovati motor, ali posto nema vise mesta na trimu jedina mogucnost je savijanje nosaca motora odnosno krmene daske.
Nismo poneli ni jedan GPS uredjaj ali neka slobodna procena je da je isao preko 20km/h uzvodno, odnosno skoro 30km/h nizvodno.
Prateci sta se desava sa pramcanim talasom, ustanovili smo da je zoki kacintata veoma dobro uradio zavrsnicu stranice jer su se talasi odbijali na vodu a ne vracali u camac.
Zadnjih nekoliko minuta sam opet ja preuzeo kormilo i sa nekoliko ostrih i cestih zaokreta ustanovili da je camac bez obzira na visinu kabine veoma stabilan i nije ga tako lako prevrnuti. Kasnije sam saznao da su komentari na obali bili:
"Vidi zortera, vozi kao da nije njegovo. :) ".
Ali, posto nije sve tako jednostavno, kad smo stigli na obalu i ugasili motor, hteo sam da proverim jos da li ce da lako upali kad je vruc. E, cvrc, nakon prvog potezanja kanapa, kanap mi je ostao u ruci. Pogledah Dula i naravno pala je precutna odluka:
SKIDAJ DA VIDIMO STA JE.
Posto smo raspakovali poteznicu, skinuli kanap, nategli feder, ponovo montirali kanap, montirali sve nazad, sledila je nova proba. Povuci jednom, drugi put, i opet je kanap ostao u ruci. Skinuli smo sve dole i posto vise nismo imali ideje kako to srediti jer smo ispucali sve mogucnosti, a vreme je neumitno proticalo, resili smo da to ostavimo Lazi da kupovinom novog dela sredi, a mi da krenemo put Belegiskih ada jer je Stanko nestrpljivo cekao da bude "nabijen" na razanj.
O svemu ostalom slike su dovoljno rekle pa se ne bih ponavljao.
Jedno se slazem s Lazinom konstatacijom, jer sam je i ja prosle godine osetio na svojoj kozi, a to je.
JA SAM NAJBOGATIJI COVEK NA SVETU, JER IMAM MNOGO PRIJATELJA KOJI CE POMOCI KAD MI JE POMOC POTREBNA. A TO SE NOVCEM NE MOZE KUPITI.
........
Sada znam da sam veoma bogat čovek i to je bogatstvo koje mi ni jedan lopov ne može ukrasti. Može mi ukrasti čamac ali ne i moje prijatelje sa foruma.
......