Autor Tema: Prohrom ograda-potreban savet  (Pročitano 5663 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Izmir

• Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
Prohrom ograda-potreban savet
« poslato: 23, 07, 2011, 13:26:26 posle podne »
Pozdrav,
evo jedne muke od muka koja me muci (a sta bi drugo muka radila), pa mi treba savet.

Dakle, u kabini na onom nebu (svodu, canvasu) vec kako ga ko zove postoje znakovi curenja i tamne mrlje na mestima gde su na pramcu iznad prisrafljeni nosaci prohromske ograde.
Kada sam malo bolje zagledao same nosace (oznaceni na slici), vidim da su popucali, i pretpostavljam da su zbog vremena (15g) i vode korodirali i propustili vodu unutra.
E sad, da li je velika zeza zameniti te drzace, i sta da radim sa postojecim rupama od srafova (pretpostavljam da i srafovi nisu u sjajnom stanju) da li je potrebno gitovati ih ili staviti neke tiple ili sta vec? Da li recimo samo da odem do Grosinoxa pokupujem i zamenim ili ipak prepustim taj posao nekom sposobnijem od mene?

Takodje, ostaje problem ciscenja tog svoda kabine - cime ga ocistiti? probao sam sa onim cudima za pranje tepiha ali osim upale misica nisam dobio znacajnjiji rezultat.

Hvala svima na pomoci!
« Poslednja izmena: 25, 03, 2012, 22:36:45 posle podne od strane IKA »

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
Odg: Prohrom ograda
« Odgovor #1 poslato: 23, 07, 2011, 14:11:53 posle podne »
Probaj dubinsko čišćenje u perionici, neće puno koštati, a izgledaće kao novo.

Van mreže Zoran Marinković

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #2 poslato: 23, 07, 2011, 17:55:10 posle podne »
 :smile:

Ako su šrafovi i držači od inoxa - nisu sigurno propali. Može samo da propadne materijal "plafona" kabine !

Moglo bi se pokušati sanacija na sledeći način :

- Odvrnuti sve šrafove i skinuti nosače, pogledati da li nema neka pukotina , ako nema - očistiti površine koje naležu, naneti                        kvalitetnogsilikona na mestu ispod nosača ograde i uvrnuti šrafove ALI NE SKROZ DO KRAJA  nego samo na 1-2 mm od kraja. Kada se silikon osuši (sutradan) doteći sve šrafove ali postepeno i ravnomerno.

Ako šrafovi nisu bili od inoxa, iste baciti i uzeti nove (eventualno malko deblje)
i opet uraditi na opisan način, silikon će mnogo bolje zaptivati nego da ga svežeg stegnete.
Deda Zoran

Van mreže Izmir

• Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 23, 07, 2011, 22:46:08 posle podne »
Probaj dubinsko čišćenje u perionici, neće puno koštati, a izgledaće kao novo.

Tnx, mislio sam o tome, jedino me brine da li ce se odlepiti od "plafona"?

Van mreže Izmir

• Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #4 poslato: 23, 07, 2011, 22:53:29 posle podne »

Ako su šrafovi i držači od inoxa - nisu sigurno propali. Može samo da propadne materijal "plafona" kabine !

Moglo bi se pokušati sanacija na sledeći način :

- Odvrnuti sve šrafove i skinuti nosače, pogledati da li nema neka pukotina , ako nema - očistiti površine koje naležu, naneti                        kvalitetnogsilikona na mestu ispod nosača ograde i uvrnuti šrafove ALI NE SKROZ DO KRAJA  nego samo na 1-2 mm od kraja. Kada se silikon osuši (sutradan) doteći sve šrafove ali postepeno i ravnomerno.

Ako šrafovi nisu bili od inoxa, iste baciti i uzeti nove (eventualno malko deblje)
i opet uraditi na opisan način, silikon će mnogo bolje zaptivati nego da ga svežeg stegnete.

svaka cast na odgovoru! Hvala puno!

Van mreže Zoran Marinković

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #5 poslato: 23, 07, 2011, 23:44:42 posle podne »

Kada sam rekao da ne stežeš odmah šrafove (lakše reći nego uraditi..) treba primeniti jedan mali trik :

- Ispod svakog nosača podmetnuti po tri platne potrebne debljine (ili recimo dvodinarke..) ali ih uštinuti samo po malo da ne bude
       to prazan prostor bez silikona, a imaćeš obezbeđen svuda jednaku distancu.

ako to ne uradiš nećeš moći da sprečiš da se ograda negde nasloni svojom težinom, ato ti onda neće obezbediti jednak sloj silikona.

p.s.
ako me nisi razumeo - reci mi, objasniću ti.

Deda Zoran

Van mreže Vuk

« Odgovor #6 poslato: 24, 07, 2011, 09:29:17 pre podne »
Ne bi trebalo da se odlepi! Ti uredjaji bacaju tečnost i odmah je ususavaju, ostaje tek, tek vlažno, a suši se vrlo brzo pogotovu sada na +30. Gledao sam kako drugar u perionici dubinski pere musava sedišna na kombiju. Posle pranja sve bukvalno kao novo! Meni je oprao tapacirung na vratima, gratis samo jedan da mi demonstrira kako čisti. Prešao je jednom, uzduž i popreko i sve fleke su nestale, a tapacirung je bio ubi bože prljav i musav. Pokušavao sam kući sa svim i svačim i ništa nije pomoglo ali kod njega na dubinskom sve je otišlo kao rukom odnešeno, neverovantno!
Dubinsko ti savetujem da uradiš komplet kabinu, čisto radi higijene, estetike + posle pranja miriše fantastično. Raspitaj se koja perionica lepo radi i oteraj čamac ali posle sredjivanja ograde. Cene su ti od 4000-7500 kako gde za komplet auto. E sad ako ti je nebo prljavo do rdje, ako je ima, mislim da će to teško da se očisti, sve ostalo budi siguran ima da se očisti da bude kao novo.

Van mreže Izmir

• Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #7 poslato: 25, 07, 2011, 12:04:00 posle podne »

Kada sam rekao da ne stežeš odmah šrafove (lakše reći nego uraditi..) treba primeniti jedan mali trik :

- Ispod svakog nosača podmetnuti po tri platne potrebne debljine (ili recimo dvodinarke..) ali ih uštinuti samo po malo da ne bude
       to prazan prostor bez silikona, a imaćeš obezbeđen svuda jednaku distancu.

ako to ne uradiš nećeš moći da sprečiš da se ograda negde nasloni svojom težinom, ato ti onda neće obezbediti jednak sloj silikona.

p.s.
ako me nisi razumeo - reci mi, objasniću ti.

Ukapirao sam, bar mislim  :pioneer:
Silikon, pa stavim kao male podloske ispod nosaca i popunim silikonom pa onda ostavim da se osusi, pa posle toga dotegnem kada se osusi.
Hvala puno na savetu!

Van mreže Izmir

• Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #8 poslato: 25, 07, 2011, 12:05:30 posle podne »
Ne bi trebalo da se odlepi! Ti uredjaji bacaju tečnost i odmah je ususavaju, ostaje tek, tek vlažno, a suši se vrlo brzo pogotovu sada na +30. Gledao sam kako drugar u perionici dubinski pere musava sedišna na kombiju. Posle pranja sve bukvalno kao novo! Meni je oprao tapacirung na vratima, gratis samo jedan da mi demonstrira kako čisti. Prešao je jednom, uzduž i popreko i sve fleke su nestale, a tapacirung je bio ubi bože prljav i musav. Pokušavao sam kući sa svim i svačim i ništa nije pomoglo ali kod njega na dubinskom sve je otišlo kao rukom odnešeno, neverovantno!
Dubinsko ti savetujem da uradiš komplet kabinu, čisto radi higijene, estetike + posle pranja miriše fantastično. Raspitaj se koja perionica lepo radi i oteraj čamac ali posle sredjivanja ograde. Cene su ti od 4000-7500 kako gde za komplet auto. E sad ako ti je nebo prljavo do rdje, ako je ima, mislim da će to teško da se očisti, sve ostalo budi siguran ima da se očisti da bude kao novo.

Moracu da probam!
Nadam se da ima ovih sa pokretnim uredjajima ili cu morati da prezivim sezonu sa tim, mnogo mi je komplikovano da ga izvlacim zbog toga.
Hvala puno na sugestiji!

Van mreže Vuk

« Odgovor #9 poslato: 25, 07, 2011, 12:46:27 posle podne »
Svi tu redjaju su pokretni, veličine su malo većeg ususivača! Samo ako iz perionice hoće da dodji na teren.

Van mreže Jezerash

• Dlakavi Čorbosrk
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Premix Titel 9
  • Veličina: 5.7m
« Odgovor #10 poslato: 21, 09, 2011, 11:22:38 pre podne »
u vezi dihtovanja prohromskog držača, zašto jednostavno ne kupite original dihtung nego petljate sa silikonom

ima da se kupi u Tehnonautici dihtung u zavisnosti da li je okrugli ili pravougaoni držač

http://www.tehnonautika.rs/wp-content/upload/katalog_PDF/bitve,%20karabini%20,%20rukohvati....pdf

Van mreže Izmir

• Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #11 poslato: 03, 10, 2011, 11:21:16 pre podne »
e, hvala puno... verovatno si mi ustedeo bar jedno popodne! :dance1:
svaka cast