E ova tema moze krenuti u pravom smeru...
Pre svega moram reci da je meni struka brodogradnja i da ja to ozbiljno shvatam. Pa zbog toga moji postovi mogu zvucati ostro, tipa kao da se pravim pametan, ali nije tako.
Jedino sto bih mozda mogao je da preotmem ime od kolege Zakerala

pa da budem jasniji.
Nego sto se tice oblika trupova sa duplim knikom nisi u pravu.
U teoriji geometrisko telo koje ima najmanju okvasenu povrsinu za isti deplasman je lopta. Pa ako bi hteli da to malo priblizimo obliku broda onda bi dobili cilindre (tj valjke ili cevi).
I ako nas interesuje deplasmanski rezim plovidbe onda je najveca komponenta otpora upravo otpor trenja.
Znaci sto manja okvasena povrsina manji je i otpor trenja.
Pa zato recimo jedrilice koje su klasicni deplasmanci su redovno oble forme.
Knikovi su uvedeni iz nekih drugih razloga, za vece brzine i lakse tehnologije izgradnje.
Sto se materijala tice tu je posebna prica. Sve je stvar ukusa i kolicine sredstava. Ja kada bih pravio za sebe odabrao bih celik, jer je mislim aluminijum jos uvek za nasu sredinu ne isplativ.
Katamaran ili monotrup..... Kada kazemo housboat pomislim na kucu na vodi a to mora da je tesko pa je i potreban masivan trup. Ali sve zavisi od zelja i sabiranja masa.
Sto se tice razmaka izmedju trupova katamarana oni su bitni za drugu komponentu ukupnog otpora a to je otpor talasa. S tim sto to nije otpor pri voznji po talasima,
vec se misli na talase koje brod stvara iza sebe pri kretanju.
I naravno ako pomislis da pravis ista ozbiljno obavezno angazuj inzenjere (npr. JA) to se uvek na kraju vise isplati.
Ako mogu ikako da pomognem, pojasnim ili bilo sta, tu sam...