Nautika opšta... > *** Grupa Gradjana Moja Ladja ***

Udruzenje gradjana "Moja ladja"

<< < (5/30) > >>

Kapetan:
samo da dodam da budete ranije prisutni :)

IkaTaca:
Sve pohvale za statut i ciljeve U.G. Mojaladja! jeste da sam malo zakasnio sa cestitkama, posto sam na forumu tek nedelju dana ( i to sam naisao slucajno googlajuci po netu), tako da bih mozda predlozio i poboljsanje medijske promocije ( nista pompezno naravno- baner na po nekom sajtu recimo). Uzgred sta bi sa osnivanjem udruzenja gradjana? Hocu i ja da budem drug clan! :pioneer: (ono jes' da mi fali jos brod, ali ozbiljno radim na tome..(steta sto nema neka kreditna opcija nigde u bankama, tak oda smo svi mi koji zelimo kupiti plovilo primorani na stari Srpski nacin akumulacije kapitala - slamarica).
Pozdrav svima! ilija

LSI:

--- Citat: IkaTaca  06, 08, 2009, 19:24:38 posle podne ---
 Uzgred sta bi sa osnivanjem udruzenja gradjana? Hocu i ja da budem drug clan! :pioneer: (ono jes' da mi fali jos brod, ali ozbiljno radim na tome..(steta sto nema neka kreditna opcija nigde u bankama, tak oda smo svi mi koji zelimo kupiti plovilo primorani na stari Srpski nacin akumulacije kapitala - slamarica).
Pozdrav svima! ilija

--- Kraj citata ---

Pridružujem se pitanju - šta bi sa udruženjem (i ja bih se pridružio iako ni ja nemam brod - još)?
A što se tiče kredita - e, dragi prijatelju, niste u pravu.

Kredita ima - i to kakvih!

I ja sam kao i vi u fazi intenzivnog moždanog treninga u pokušajima da osmislim način kako da dodjem do novca za svoju "ladju" (osnov mog razmišljanja je - plata koju ću primati u narednih deset godina do penzije, ako nam ne produže radni staž).
U tom nastojanju, raspitao sam se u bankama i gle, čuda - banke odobravaju kredite, jedino još da mi prihvatimo njihove uslove.

A kakvi su ti uslovi?

Kredit može da bude devizni ili dinarski.

Ako se odlučite za devizni kredit, obavezno je učešće od 30%, a onda ostatak kredita otplaćujete sa kamatom od 17% (ako imate račun u toj banci) ili 18% (ako imate račun kod neke druge banke).
Žiranti nisu potrebni, ali obavezna je hipoteka na plovilo i obavezno je kasko osiguranje dok traje otplata.
Korisnik kredita mora da obezbedi adminitrativnu zabranu na platu (do jedne trećine plate) i ukoliko je zaposlen u firmi koja ima manje od 20 radnika, potrebno je obezbediti dodatne garancije od strane firme (bilansi u prethodnom periodu i sl.).

Da, i još nešto - kredit možete da dobijete samo ako u vreme otplate kredita nećete imati više od 65 godina života!

Prevedeno na cifre, radi jasnoće, ako želite kredit od 5.000 evra, po uplati učešća,
- ako uzmete kredit na 24 rate, platićete ukupno 5.653,20 evra (rata: 173,05 evra),
- a ako kredit uzmete na 48 rata, brod će vas koštati ukupno 6.347,52 evra (rata 100,99 evra).

Ako vam je potreban kredit od 7.000 evra, po uplati učešća od 2.100 evra,
- posle 36 rata, brod će vas koštati 8.389,20 evra; (rata: 174,70 evra)
- ako vam odobre kredit na 48 rata, ukupno ćete platiti 8.882,40 evra, (rata: 141,30 evra)
- ako kredit uzmete na 84 rate (7 godina - što je i maksimalan rok), ukupno ćete platiti 10.511,76 evra (rata: 100,14 evra)!

Ovo sve ako želite da rata bude izmedju 100 i 200 evra mesečno (može i drugačije - zavisi od toga šta vam odgovara).

Ne zaboravite, plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti po promenljivom kursu i banka zadržava pravo da promeni kamatu.

Postoji i druga opcija - dinarski kredit, sa fiksnom ratom.
U ovom slučaju nema učešća, a ostali uslovi su kao i kod deviznog kredita - osim kamate.

Dakle, istih onih 5.000 evra banka će preračunati u dinare i izračunaće vam rate koje se neće menjati do kraja otplate. A kako to izgleda?

Ako ste deponent banke, kamata će biti 22%, a ako niste, onda 25%!
Narode, sećate li se kako su nekada nazivali one koji su uzimali takve kamate? (Da pomognem, tačan odgovor je: Lihvari, zelenaši...)

Da bi ste i u ovoj varijanti (5.000 evra) imali ratu koja će mesečno biti u rasponu od 100 do 200 evra, brod će vas koštati:
- ako otplaćujete u 48 rata:    7.957,71 evra; (rata: 165,79 evra)
- ako otplaćujete u 60 rata:    8.805,32 evra  (rata: 146,76 evra) .

Ako vam je cena plovila 7.000 evra, slika izgleda ovako:
- ako otplaćujete u 60 rata:    12.327,45 evra; (rata: 205,46 evra)
- ako otplaćujete u 84 rate:    14.883,19 evra  (rata: 177,18 evra) .

U ovoj varijanti, ima i jedna pozitivna stvar za korisnika kredita - možda skoči inflacija u toku otplate, pa obzirom da je ugovorena fiksna dinarska rata, moglo bi tu nešto da se i ućari, ali...
Ipak, ne bih ja mnogo računao na ovo.

U ovoj zemlji gde lopovi caruju i banke po zakonu deru kožu s ledja zelenaškim kamatama, niko ne garantuje da banka u slučaju eventualne inflacije neće promeniti ugovorene uslove kako bi zaštitila svoje interese.

I eto, iz priloženog se vidi - kredita ima, ali za koga... e, to ne znam.

Nego mi, koji živimo od plate, polako, "U se i u svoje kljuse!"

A slamarica - pa, nije to loše rešenje.
Na njoj možemo lepo da sanjamo naš san, pa ko ga dosanja, a ko ne dosanja...

broker975fx:
Malo iskočiismo iz teme ali samo da se pohvalim da sam danas otplatio zadnju ratu za lađu koju do koje sam došao kreditom. Od danas plovilo je samo moje :yahoo: Ako ne može drugačije kredit nije loše rešenje, nikad ga ne bih podigao za palzma TV ali za ovako nešto uvek. :drinks:

IkaTaca:
@ LSI
Prijatelju, mnogo hvala na opsirnom pojasnjenju u vezi kreditiranja! Slazem se da su uslovi zaista lihvarski, ali Boze moj...za brodicu...hmmm, kako hvataju na emocije....Sto rece broker za plazma tv nikad, ali ovo je druga stvar. Medjutim, prijatelji moji dragi, da vas pitam i ovo: da li se krediti odnose i na kupovinu polovnih plovila ili moraju biti nova? Jer za te pare, koliko ja znam ne moze da se uzme novo plovilo jel' tako? Prosto ponude na trzistu u tom rangu cena kod nas nema?! ili gresim? (da pojasnim, polovna plovila koja sam gledao, a koja bi mi odgovarala su u rasponu cena od 5000 do 7000 eura)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju