Autor Tema: Pravilno ponasanje na reci  (Pročitano 4387 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• DrinskoSavski Brčkaroš
  • Pol: Muškarac
Pravilno ponasanje na reci
« poslato: 22, 06, 2011, 10:01:38 pre podne »
Imam jedno pitanje, ustvari vas komentar, naime juce sam sa svojim bratom i njegovim camcem (i ja sa svojim) bio na Savi. Bili smo jedno 3km iznad spica Ade Medjice (kod kafane Ivanjica) i priblizili smo se desnoj obali i na jedno 50m od splavova (da ne bi smetali ljudima) spustili sidro. Po Garminu (420s) smo bili daleko od plovnog puta. Naisao je sleper koji je plovio uzvodno i prosao je izmedju nas i splavova (mozda na 10m od splavova). Mi smo morali na brzinu da dizemo sidro i da se sklanjamo jer bi nas udario. Jos nesto, nije nam dao ni znak sirenom niti je pokusao da nas upozori na 16 kanalu jednostavno je gazio.

Da li sam ja uradio nesto pogresno?

Van mreže petar_kozic

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
Odg: Pravilno ponasanje na reci
« Odgovor #1 poslato: 22, 06, 2011, 10:13:41 pre podne »
Jesi.

Nisi ga roknuo sa zoljom.  :diablo:

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #2 poslato: 22, 06, 2011, 10:29:45 pre podne »
Pa naravno da nisi - on tu nema šta da traži, trabalo je da zapamtiš ime broda i ako imaš stanicu da ga kontaktiraš i barem mu se malo nadrkaš - mada baš ga briga.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #3 poslato: 22, 06, 2011, 10:58:07 pre podne »
"Begaj bre jaci sam i gazim koga stignem" treba da pise na svim tim brodovima velikim crvenim slovima.
Marke

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #4 poslato: 22, 06, 2011, 11:01:11 pre podne »
Koja je tacno frekvencija 6 i 16 kanala i jesu li uvek ladjari na tim kanalima?  :stop:
Marke

Van mreže Nemo

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
« Odgovor #5 poslato: 22, 06, 2011, 14:18:03 posle podne »
Trebao si da mu bacis dynamu u propeler kao `Sea Shepard` sto radi ribo-kradicama pa da se skuca u obalu bez propelera i bez upozorenja.

Vecina njih samo gazi i jebe im se da daju bilo kakvo upozorenje.
Bez obzira sto je veci treba da upozori i bilo koga ko mu se nadje na putu ili mu se cini da moze da ga ugrozi.
Imao je svetlosni signal, zvucni, radio stanicu i u onom najgorem slucaju da neko ode do pramca i da ti mase da se sklonis.
Sve je to trebao na vreme da predvidi i siguran sam da te je video odavno i procenio da moze proci izmedju tebe i obale.

Svi su tako ruzni rdjavi da se nekad i stope sa okolinom.

Posto si sada naucio lekciju onda se skloni na drugu stranu ili malo vise uz obalu.
Stigao sam tamo gde ljudska poimanja jos nisu...
Sve primedbe mozete slati na adresu: Galaxy, XWY 45 035, Ulica Mlecni put BB

Van mreže sceka

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #6 poslato: 23, 06, 2011, 09:40:13 pre podne »
Hvala svima na odgovorima i savetima. Zaista ni malo prijatno iskustvo, ja i brat smo ga gledali jos od spica Ade Medjice kako dolazi i od zavitlavanja u pocetku, mog ubedjivanja da ce da skrene na plovni put, pa do panicnog dizanja sidra i bezanja sa puta je bilo napeto

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #7 poslato: 23, 06, 2011, 10:51:57 pre podne »
sceko moj savet je da sledeci put izvadis mobilni prebcis na video mod i krenes da snimas tako da se vidi prekrsaj i ima broda, naravno cim sklonis brod na sigurno... posle mozemo da se organizujemo da takve bahate idiote gonimo preko organa zaduzenih za tu vrstu prekrsaja...

ujedno ovo je jedan od razloga zasto nikad ne treba imati sajlu na sidru vec uvek KONOPAC koji moze da se presece, da se zaglavilo sidro i da si imao sajlu samo bismo primetili da te na sajtu nema....

Van mreže Nemo

« Odgovor #8 poslato: 23, 06, 2011, 12:44:38 posle podne »
Nikad minije padalo na pamet da bi neko mogao da ima sajlu umesto lanca ili konopca.
Sem da mozda imas vitlo ali ni tada ni ono koje moze vitla sajlu.

Sto bi vadio sidro ako je veliko veze se bova za njega pa sta bude bice bolje to da strada nego dok se vadi sidro das mu jos vremena da te nanisani.
Ili jos gore u frci ostar noz i cao!!!

Van mreže zoke

• Veliki Rovac
    • PERAVA
  • Brod tip: MBD-Hausboot
  • Marina: N:K:-Moja ladja-Brcko
  • Veličina: 10x4,40N:K
« Odgovor #9 poslato: 23, 06, 2011, 13:12:22 posle podne »
Pazljivo sam procitao ovo i uvecini se slazem sa vecinom misljenja, ali da vam opisem slucaj na savi prosli petak. Bio sam svezan za obalu i lljencario a po savi usidrenih ladja i adjica na sve strane i uglavnom po plovnom kanalu kako mi to zovemo.  Iz daljine se pojavljuje veci brod sa po jednom barzom sa strana, oglasva se svirenom nekoliko puta ali uzalud,ovi ne jebu ni dva posto svirena stalno radi kapetan oduzima gas brodu i krece u manevar izbjegavanja galami na megafon da se sklone sa plovnog puta ,na sta su samo par brodica odreagovale ali njih tri ispred mosta gdje mu je prolaz nemrdaju d neduljim dalje bilo je stravicno gledati kako se covjek bori sa brodom i u dlaku je izbjegao stubove i one brodice,naglasavam sve se desava na rijeci Savi gdje bas nije plovni put siroka bogami ni dubok,e sd neznam koga je trebalo zoljom gadjati ilinesto drugo,. JA da sam bio na mjestu onog kapetana ja biih hladno pokupio bez grize savjesti,

Van mreže Nemo

« Odgovor #10 poslato: 23, 06, 2011, 15:05:23 posle podne »
To je defnitivna stvar isto kao i u saobracaju na kopnu.
Bezobrazluk je svuda prisutan.

Ne bi da ulazim u dalju pricu. I jedni i drugi nekad znaju biti bezobrazni, ne zlim nikog da prozivam ovime.
Obicno covek ne zna ko mu ide u susret.
Ipak treba imati na umu da te grdosije od oho ho tona je tesko obuzdati a pogotovo negde gde reka zavija onda i sam brod ce tako da proklizava.
A nekad i 2m moze biti presudno.
To bilo isto kao da na zutoj traci hocete da stanete kolima ali neki tamo nesto je zajebao i hoce zutom trakom da izbegde i naleti na automobil koji stoji...
Ja sam se malo nasalio sa onesposobljavanje propelera ali koliko god bio profi onaj koji vozi opet mu nije lako.
Desava se cak i na okeanu da se sudare brodovi a kamoli na reci gde je sirina nekad manja od 100m.

Oni koji nece da se sklone mislim na male camce rekao bi da je to kategorija ljudi koju bi trebalo poslati na vanredno polaganje za UMC. Tako nesto onaj ko zna ne bi cinio.

Pre vise godina na Dunavu sam posmatrao jednog bezobraznog ribara koji se ponasao kao da je cela reka njegova.
Znao je tacno gde bager za pesak pusta surlu a on je bas mora da tu baca mrezu.
Tako se slozila sitacija da covek koji je isao sa tim brodom nije mogao da obuzda grdosiju na koju mu je sama struja nabacivala mrezu koja ce proci ispod broda.
Posle toga ispala je citava tarapana oko toga da su sve njegove kolege ribari sa camcima pojurili da kapetanu bagera jebu kevu.
Bar za Dunav se zna da je dovoljno sirok i da covek bez imalo osecaja sa ribarskim cunom trazi pravdu na plovnom putu.