Ljudi, nemojte šta zameriti, svako ima svoje mišljenje o Tomosu 10, a ovo je moje.

Imao sam ovu mašinu pre 5-6 godina na metalnom čamcu bez kabine 6,4 m i mogu da kažem da je to motor koga je prost pregazilo vreme.

Zašto ovo mislim. Guta gorivo kao blesav što je krajnje neprimereno za današnje uslove, čak 4,5 do 5 litara/h, a mislim da nema izlaznu snagu kao Yamaha, Honda ili nešto drugo od 10 ks na elisi. Jednostavno, njegovih 10 ks gura kao Yamahinih ili Hondinih recimo 8 ks i to u najboljem slučaju, a trebalo bi da je 10 ks, uvek 10 ks, ma o kom motoru da se radi.

Potrošnja je već nešto drugo. Ona zavisi od mnogo čega, ali je krajnje bezveze danas trošiti na sat vožnje 5 l, a da drugi motori, iste snage troše duplo manje.

Sledeći problem je bendiks na pužu startera. Danas ga radi uglavnom mala privreda i to od nekog teflona ili mekše plastike, pa moraš imati uvek 1-2 u rezervi, a troše se ko nezdravi.

Sve u svemu, po mom mišljenju, prevazidjena mašina, a o tome da ih je 90% skoro skroz izraubovano i da ne govorim. Danas je teško naći neki da je iole očuvan.