Autor Tema: Kako napraviti osovinski vod i od cega  (Pročitano 21174 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Kako napraviti osovinski vod i od cega
« Odgovor #45 poslato: 17, 05, 2011, 12:35:11 posle podne »
Begej,valja prohrom buraz,samo sa kojom oznakom ga imas za kupovinu u srbiji,kako ne bi valjao....raspiyujem se na 100 strana i svi kazu da mora da bude nesto zilavo zbog uvijanja i dc motora.... ne znam sta,zato i pitam :)
Master of Disaster

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #46 poslato: 17, 05, 2011, 12:51:37 posle podne »
Ima u Novoj Pazovi hala sa prohronom (samo se time bave) i pitas koji uzimaju za osovinske vodove samo ce ti se sve kazati. Neko ce ti reci i telefon od forumasa (ja neznam), ima i na Dorcolu jedna radnja koja prodaje te okrugle materijale. Nema tu struganja nego samo balansiranje i krajevi za elisu i kopcu odnosno spojku. Statvena cev isto od prohrona. :drinks:   

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #47 poslato: 17, 05, 2011, 12:57:05 posle podne »
eeeeeeeeeee.to Begej   :dance1:
Master of Disaster

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #48 poslato: 17, 05, 2011, 15:10:01 posle podne »
Dule,kakve veze ima ko je strugar???Imam i par komsija strugara koji rade malo finije poslove od osovina,inace ako mislis da je osovina na strugu tvrda,ne slazem se,to je sve strugarsko gvozdje koje je zilavo,ali ne toliko,inace otac mi je masinski inzinjer i zaposlen je na bliskom istoku,daleko odavde,no to nema veze sa ovim,hocu osovinu da pravim jer tast i ja posedujemo neke novije tehnologije za obradu,spajanje i secenje materijala,no nije ni to bitno,bitno je samo od kojeg materijala da se napravi osovina........
Master of Disaster

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #49 poslato: 17, 05, 2011, 15:13:35 posle podne »
Dule,zaista nikoga ne zajebavam,niti imam nameru,interesuje me koji je to celik ili sta vec mora da ima neki broj,oznaku,kao i sve ostalo,ako ne gresim...........Sto se banovanja tice,mozete me banovati,nemam nista protiv,ako mislite da je to resenje.....
Master of Disaster

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #50 poslato: 17, 05, 2011, 15:21:35 posle podne »
Ovo su neke od baterija koje ja koristim za svoj prvi i mali camac na elektropogon,ali cu pisati vise o tome cim budem slikao komplet sve.....
Master of Disaster

Van mreže sale.m79

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • www.mojaladja.com
    • Gasa
  • Brod tip: Apic
  • Marina: Smederevo
  • Veličina: 10m
« Odgovor #51 poslato: 17, 05, 2011, 15:46:54 posle podne »
lemi vidim da si iz NS na marini jedro svaki dan dodje jedan veliki
majstor za brodogradnju. Gospodin APIC ako zelis pravi odgovor
upoznaj ga i resio si problem.A da ne pucaju osovine i ne tresu
postoji HARDIJEV zglob.

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #52 poslato: 17, 05, 2011, 15:47:54 posle podne »
napisacu kako sam napravio prvi osovinski vod,ali da se ne smejete :pioneer:

za statvenu cev sam uzeo neku staru bezsavnu cev duzine 1,5m,ubacio dva najobicnija lezaja na oba kraja,znaci nista zadihtovano nije,za osovinu sam uzeo strugarsko gvozdje 16mm i na jednom kraju je skinuto konusno 12mm da naidje elisa,a na rdugom je nabijena remenica vodene pumpe jugica,nisam busio patos camca,nego zadnju stranicu pa je malo vise spustena na dole,sto ne valja,ali radi nekako,za motore sam uzeo 2 motorcica od 150w sa hladnjaka nekog forda,stavio neku remenicu,na koji su navereni neki flahovi posto su osovinice motora zasecene i ubacio obe osovine u remenicu,posto motori imaju fabricke rupe na sebi,uzeo sam strugarsko gvozdk 4mm,narezao navoje na obe strane i tako sam spajao motore sa remenicom,napravio nosac za motorice od cevi kutijaste 15x1mm i naspanovao i ubacio u tamis pa se vozao i pecao.statvena cev je bila iznad vodene linije jedno 25-30 cm tako da voda nije mogla da udje,ali je bila puna statvena cev vode,posle vozanja se camac izvuce,ocedi se voda iz statvene cevi i naprskam wd i to radi tako evo ovo ce biti cetvrta godina.......
Master of Disaster

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #53 poslato: 17, 05, 2011, 15:51:13 posle podne »
Cuo sam za Apica,ali kazu mi da ne radi vise,moram pitati nekoga ko bi mi mogao dati njegov broj ili bilo sta,kazu da covek ne da zna nego zvoni kako zna oko tih stvari......
Master of Disaster

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #54 poslato: 17, 05, 2011, 16:03:06 posle podne »
Osovine se prave isključivo od čelika. Nikakav prohrom. Statvena cev mesing ili neka njegova legura. Tu već nisam stručnjak.
Lemi tvoje namere očigeldno nisu baš najčistije ili te mi pogrešno razumemo.
Pročitaj temu o Luni. To ti je moj savet. A onda razmisli zašto je on banovan.
Možda ćeš shvatiti da nismo baš toliko naivni već samo imamo visok prag tolerancije.
Da ti je otac strugar on bi ti davno izvukao uši što nisi već sa 5 godina naučio koji se materijali upotrebljavaju za vratila i osovine.
Imam utisak da ti uopšte ne poznaješ materiju i da nisi iz ove priče. I da si slučajno naleteo na ovaj forum. Verovatno ti se učinilo da ovde možeš da se malo zabavljaš. Možeš... ali samo malo.
  :party: Kažu Dalmatinci : Vratija se Šime(Luna)..  :lol: Ali pod drugim Nickom  ha ha   :wild:  :wild:  :wild:  :wild:  :wild:  :wild:  :wild:  :wild:  :wild:  :wild: 

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #55 poslato: 17, 05, 2011, 17:23:26 posle podne »
Sale m,najlepse hvala za broj g. Apica,zvao sam ga i idem kod njega kuci veceras oko20h,da mi objasni i izracuna ceo osovinski vod i elisu za camac i kaze od kojeg INOXA se prave osovine,pa ce mi kazati i sta mi treba od ostale opreme i potrosnog materijala.Javicu veceras kako sam prosao :yahoo:
Master of Disaster

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #56 poslato: 17, 05, 2011, 23:27:47 posle podne »
Postvani forumasi,dobio sam danas vrlo korisne informacije o osovinskom vodu od g.Apica zahvaljujuci Saletu m.Naime covek me je pitao kako i sta mislim da radim,kada sam rekao da hocu da pravi camac na e-pogon,odmah mi je izmenuo dimenzije camca i sve ostalo.
1.nove dimenzije su po Apicu  8x1,6x0,6
2.blago v korito
3.stranice da budu ovorene 110 stepeni u odnosu na korito
4.da stavim 2 osovinska voda i elise od t10 ili t18 225/225 posto motori imaju 4200 ob/min ,i moram da stavim da jedna bude leva,a druga desna.
5.osovinu da napravim od sipke inoxa 316 ili 316l koja je minimum fi 20mm
6.statvena cev da bude isto od inoxa 316 ili 316l i minimum 4mm zida
7.u vodu ide vodeni lezaj,a gore najobicniji lezaj
8.redukcija moze i ne mora,sto se njega tice on ne bi stavio pa necu ni ja  :good:

Pocecu veceras da crtam slobodnom rukom camac,da vidim kako bi to izgledalo.........
Master of Disaster

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #57 poslato: 18, 05, 2011, 00:44:59 pre podne »
Kakva redukcija?( pod br.8 ) U vodu ide gumeni lezaj, a na statvu prema spojki Volvo lezaj isto gumeni.  Osovina 25mm moj predlog. ;) :hi:

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #58 poslato: 18, 05, 2011, 08:12:36 pre podne »
I na svaku osovinu potisni ležajevi da prenose silu sa osovine na korito!

Van mreže lemi021

• Struje nikad' dosta
  • Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #59 poslato: 18, 05, 2011, 08:13:17 pre podne »
U pravu si Begej ipak ce ici 25mm sipka,necu volvo lezaj oz razloga broja obrtaja,kaze Apic da je malo mnogo obrtaja za volvo lezaj....to je guma sa dva semeringa bez lezaja,ako se ne varam. Ispravite me ako gresim.
Master of Disaster