E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
Evinrude, ali ne obican
Kapetan:
prilicno sam siguran jer prodajem te panele ....
cena je 3 evra po wattu, a garancija 25 godina na 80% snage ...
imas ovde karakteristike :
http://www.mojaladja.com/solar.htm
Kapetan:
--- Citat: Dule 03, 05, 2011, 08:13:58 pre podne ---Može da se napravi krov sa solarnim panelima od 18 kvadrata. Koliko je to kw? Kap?
--- Kraj citata ---
sa trenutnim razvojem celija (na trzistu) 18kvadrata daje 2,16 Kw
zorter:
--- Citat: Kapetan 03, 05, 2011, 09:05:15 pre podne ---
--- Citat: Dule 03, 05, 2011, 08:13:58 pre podne ---Može da se napravi krov sa solarnim panelima od 18 kvadrata. Koliko je to kw? Kap?
--- Kraj citata ---
sa trenutnim razvojem celija (na trzistu) 18kvadrata daje 2,16 Kw
--- Kraj citata ---
Iiiiiiiiiiiiihhhhhhhhhaaaaaaaaaaaa :yahoo:
Kapetan:
skoro pa direktno da se pusti na el motor...
moram da priznam da je zoranova prica o plastici i osvinskom vodu , i duletova varijanta sa el motorm jako zanimljiva .... mozda jedrilica dobija el pogon ..
Barba:
Dule ja sam pricao o energetskim gubicima kod ovakvog tipa instalacije el. pogona u smislu da je direktna veza elise na vratilo EM neuporedivo bolja varijanta i da se ugradnja osovinskog voda itekako isplati sa tacke gledista autonomije plovila, jer se struja ne trosi na pokretanje masivnih masinskih sklopova.
Poredjenje sa SUS mogu da se rade, ali bi trebalo koristiti iste parametre. Vi ste ogranicili potrosnju na 2.5 KW, a to bi da je uradjeno kako treba (naravno komplikovanije i znacajno skuplje) dalo iste rezultate kao SUS od ~10HP na maksimalnom gasu sa High Thrust redukcijom, a to svakako nije kao 25HP u leru.
Po proracunima koje sam ja iskopao za pasaru je dovoljan EM od 4KW, naravno ako se i elisa instalira po preporukama, jer je to pandam HT SUS-u od ~15HP. EM od 7.5 KW ce dati jos bolje rezultate. Idealno resenje posto pricamo o opsegu malih brzina.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju