E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
Evinrude, ali ne obican
zorter:
Iko, dobro razmisljas, ali je problem pronaci odgovarajuce zupcanike da prenos bude 1:1. Znaci treba da budu oba zupcanika sa istim brojem zuba (precnikom), sto sad dovodi u pitanje da li je moguce smestiti ih takve u kuciste. Da li ima mesta za oba zupcanika iste velicine. Jos bolje bi bilo kada bi moglo da se prenos ubrza, pa bi broj obrtaja el. motora od 2200 na osovini (elisi) skocio na 4400 (5500) sa prenosom 1:2 (1:2,5). El. motor ne bi gubio moment sila jer ima vise nego dovoljno rezerve snage i obrtnog momenta.
zorter:
--- Citat: oblak 02, 05, 2011, 21:41:41 posle podne ---.......
Interesuje me samo , dal je bolje koristiti dubokopraznece akumulatore ( zelatinske) zbog boljeg iskorishcenja snage? Oni su dosta skuplji
--- Kraj citata ---
Naravno, iskljucivo dubokopraznece, jer je njihova iskoristivost 95% a obicnih (starterskih) akumulatora je 20%. :good:
oblak:
Postoji josh jedno reshenje koje je primenio moj prijatelj. On je umesto "čizme" vanbrodskog motora upotrebio reduktor sa odnosom 1:2 na koga na izlaznu osovinu mashinski nabacio elisu a na gornju osovinu postavio elektromotor. Jedino je imao malo zezanja oko mehanizma za telefleks.
IKA:
Moje razmišljanje je išlo u pravcu , sposobnosti manevrisanja, gde sistemi u vidu Z noge ili čizme imaju prednost u odnosu na pero kormila.Kad plovilo ima samoprazneći kokpit i prostor ispod patosa onda je vrlo prihvatljivo izvesti osovinski vod.Za pasaru bi mislim bilo prihvatljivije rešenje pogona na zrcalu, dal čizma , reduktor il bilo koja varijanta koja nebi zauzimala kokpit.
Baba Hajduk iz Novog sada ima sistem Z noge koju je pravio sam još davnih sedamdesetih, koja nema nijedan zupčanik već je prenos izvršio galovim lancima i lančanicima, i noga funkcioniše besprekorno i dan danas.E sad da su potrebne usluge mašinskih radionica za izradu odgovarajućih zupčanika , jesu.
Očigledno je da mogućnosti postoje , i to u većem broju nego sa Sus motorima.
Čekamo da Dule razradi sistem pa ćemo da maznemo patent ko kinezi i japanci posle drugog svetskog rata.
zorter:
--- Citat: odisej 02, 05, 2011, 22:21:48 posle podne ---........
Čekamo da Dule razradi sistem pa ćemo da maznemo patent ko kinezi i japanci posle drugog svetskog rata.
--- Kraj citata ---
Samo se nadaj... :on_the_quiet:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju