Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Скелеџијина прича
skeledzija:
Ma naravno,šalio sam se za skraćenje-širenje,samo još ne koristim smajliće kao za šalu.
Upravljivost bi tada bila nikakva,odnosno ni na šta ne bi ličilo.
skeledzija:
Kad sam već mornar,pa da se ponašam i ozbiljno.
I prvobitni plan mi je bilo ispod splava sa obe strane ugraditi po još jednu cev,medjutim odustao sam
zbog močvarne i plitke vode.Medjutim sada ste mi vratili potrebu za sigurnost za ozbiljnije vode.
Ako ovako uradim (naravno sa sigurnom dogradnjom) dobio bih još nekih 15o kg istisnine.Mogla bi se i treća cev u sredini.Ali neka liči na katamaran u malom.Više moram onda paziti pri spuštanju-izvlačenju na obali.
mossi:
Skeledžijo, ako dodaješ te cevi od dole, onda ćeš morati dodati i tu po sredini jer ćeš inače dobiti "stomak" na OSB ploči, uvinuće ka sredini.
Tvoja konstrukcija jeste čvrsta, ali samo kad je sve u nivou. Dodavanjem cevi na krajeve te iste izdižeš iz vode i kriviš konstrukciju.
Isto bi dobio, a zadržao konstrukciju kada bi ubacio od dole, izmedju SVIH cevi 50-ke ili 75-ice, e tada bi isto dobio na nosivosti, a stvar bi bila i ravna i čvrsta kao djavo!
Nadam se da nisam bio naporan sa ovom malom opaskom.
:drinks:
skeledzija:
Ok mossi,razumeo sam,verovatno ima istine o "stomaku" ali;
tanje cevi su nesrazmerno skuplji danas a istisnina mala.
Glavni "teret" uglavnom nose poprečne grede,kojih ima ukupno 5,na svakih 95 sm,poprečno.
Putnici se uglavnom nalaze uzduž pri sredini,i za tolike godine nisam primetio nikakvo ulubljenje osb.ili krivljenje cevi.Čak prve sezone vožen bez osb ploča.(bolje da ih nisam ni stavio)
Dodavanjem dve fi 11o sa strane,dobio bih taman za težinu splava,znači da bi prazan dodirivao vodu celim dnom.
Eventualno od tih da stavim i na sredinu,ali nažalost nema sredine,jer su cevi nepar.
Ali ja znam,što više saveta i predloga,krajnji ishod bude sigurniji.
Kapetan:
ako uradis ovako kako si nacrtao :
recimo da imas dva putnika i da obojica sednu na desnu ivicu , mozes ocekivati da ce ih splav u sekundi potopiti ... to je posledice ovih dodatnih cevikoje ce pomeriti centar oslonca a samim i centar gravitacije ...
pogledaj na ovom primeru koliko je jednostavno obrnuti "ostrvo" koje imam nosivost od bar tonu dve ....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju