Autor Tema: Pomoć pri kupovini Humminbird Fishfinder sa SI i DI tehnologijom  (Pročitano 15281 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže milosh

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
Pomoć pri kupovini Humminbird Fishfinder sa SI i DI tehnologijom
« poslato: 23, 03, 2011, 01:38:38 pre podne »
Kako je čamac uskoro tu, zainteresovan sam za kupovinu Humminbird fishfindera sa Side Imaging (SI) i Down Imaging (DI) tehnologijom.
Pokušao sam da dobijem informacije od lokalnog dilera za Srbiju, a pre par meseci i dilera iz Hrvatske, ali nažalost izostao je bilo kakav odgovor. Kao što vidim iz vaših postova, ništa čudno.

Kako su vam se pokazali Side Imaging i Down Imaging na rekama koje imaju ozbiljan protok vode i nemirnu površinu kao Dunav (u klisurskom delu)? Da li ima velikih razlika u odnosu na sliku koju dobijate na mirnim vodama?

Takođe, želim da imam opciju memorisanja lokacija GPS-om, kako bi kasnije mogao da navedem čamac na te lokacije. Da li se, ukoliko se uređaj kupi u Americi, može koristiti GPS, pošto pročitah malo nejasne infomacije na njihovom sajtu o tome?

Da li bi QuadraBeam sonda mogla da radi u kombinaciji sa SI and DI, i da li ima nekih benefita u odnosi na DualBeam sa SI i DI?

Da li imate preporuku za neki određeni model (najvise sam zainteresovan za velicine ekrana iz serije 7 i 9). Opcija za karte mi nije potrebna.

Hvala vam unapred na odgovorima.

Pozdrav

Van mreže mossi

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Pomoć pri kupovini Humminbird Fishfinder sa SI i DI tehnologijom
« Odgovor #1 poslato: 23, 03, 2011, 10:06:43 pre podne »
miloshe, pozz.

:)

Vlasnik sam 797C2 SI uredjaja, sa GPS-om.
Taj uredjaj ima dual beam i SI tehnologiju niže frekvencije 455kHz.

Dunav nije more, voda je puna peska i nečistoće.
Što bitno utiče na kvalitet SI snimaka.

Postavka SI sonde je takodje velik problem.
Preporučujem sondu za kroz trup. Koja se redovno tretira antialginom.

Sonde bočno od motora imaju velik problem sa onom stranom na kojoj je motor.
Montaža sonde, bi trebala da bude što bliže krmenij dasci, tako da bude što dalje od noge motora.

Kod mene postoji kutija od 2cm koja služi za vertikalno klizanje sonde.
Koji najozbilnije želim da izbacom, jer bih tako odmakao sondu od noge za 2cm.

Dubina u Djerdapskoj klisuri od 50-80m za SI nije nikakav problem, radi lepo.
Problem je brzina plovila i način skeniranja.

Idealna brzina plovila je do 3km/h, skrol ekrana 2, što mirnija površina vode.
Upotrebljivi snimci su do 10km/h.
Sve posle.. ne zadovoljava.

Sama riba se jako teško učava u realnom vremenu, na tako malim ekranima.
Zato na 1197 je to EXTRA!  :good:
Imao sam priliku da radim sa tim modelom i NEUPOREDIVO je.
Kako po kvalitetu snimka, tako i po ceni. 3000+ EUR-a.

Evo par snimaka:

Imam još dosta snimaka, ali me mrzi da ih kačim.
Ako imaš bilo kakvo pitanje, pitaj slobodno.

Pozz.

Van mreže milosh

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #2 poslato: 23, 03, 2011, 23:22:16 posle podne »
Hvala na iscrpnim informacijama Mossi  :). Baš mi znače.

Pošto do sada nisam nikada monitarao sonde, da li imaš neku sliku tvoje montaže kako bi lakše ukapirao tvoj opis?

Što se tiče veličine ekrana, 11-tice su mi preskupe, tako da cu morati da se zadovoljim 7,8 ili 9-kom (jer su one samo skupe  :sorry:)

Da li si svoj uređaj kupio u Evropi? Da li ti je beleženje pozicija pomoću GPS (bez mapa) funkcionisalo svugde i bez problema? Koji su problemi ako se uređaj kupi u Americi?

Da li na ovom tvom uređaju može da radi i Down Imaging?

I još jedno pitanje za sve: gde kupujete u Evropi ovakve uređaje, i gde su najpovoljnije cene.

Hvala unapred :)

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
« Odgovor #3 poslato: 24, 03, 2011, 21:24:08 posle podne »
Pošto do sada nisam nikada monitarao sonde, da li imaš neku sliku tvoje montaže kako bi lakše ukapirao tvoj opis?

Da li si svoj uređaj kupio u Evropi? Da li ti je beleženje pozicija pomoću GPS (bez mapa) funkcionisalo svugde i bez problema? Koji su problemi ako se uređaj kupi u Americi?

Uredjaj je kupljen u HR, pa "uvežen" u SR.
Sa mapama ili bez GPS radi OK. Pozicije i putanje se lako i detaljno pamte uz odredjena podešavanja: na koliko sekundi, koliko min. razdaljina imedju tačaka, boja putanje, itd..
Kupovinom uredjaja u USA uglavnom imaš "manje" EUR problema, nedostaci su FIZIČKA nemogućnost da se dubine, daljine, brzine izražavaju u medjunarodnom SI, nego u fitima, farenhajtima, miljama, itd..

Da li na ovom tvom uređaju može da radi i Down Imaging?

Da za moj uredjaj postoji, a ja sam je instalirao novu verziju OS-a sa DI opcijom.

I još jedno pitanje za sve: gde kupujete u Evropi ovakve uređaje, i gde su najpovoljnije cene.

:telephone: :new_russian:

:drinks:

Van mreže milosh

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #4 poslato: 25, 03, 2011, 01:45:18 pre podne »
Mossi, mnogo fala na odgovorima :) Sada polako počinju da se slažu kockice.

Na osnovu onoga što si mi predložio, i recimo da se odlučim za modele iz serije 9 da li je ovo sve što mi treba:

1. Humminbird 998c Si Combo Cho Fishfinder - 407760-1cho - bez sonde
http://moodeals.com/index.php?main_page=product_info&products_id=3912

2. Humminbird Transducer Xpth 9 Hdsi 180 T Hd - 710210-1 (sonda koja se postaljavlja bušenjem trupa)
http://moodeals.com/index.php?main_page=product_info&products_id=2939

3. Humminbird Gm 2 Gimbal Mount 900 Series - 740083-1 (nikako da skontam da li ovo ide u paketu sa sonarom ili se posebno kupuje)
http://moodeals.com/index.php?main_page=product_info&products_id=2927

Znam da mi treba još PC kabl, ali nikako da nađen neki koji se direktno završava sa USB, već ima isključivo ovaj što se završava sa RS-232, plus ima neki konvertor kabl iz RS-232 u USB. Koji ti koristiš?

Šta misliš o kombinaciji? Da li jos nesto nedostaje? Koliko bi to koštalo u Evropi preko kombinacija  :new_russian:?

Pitanje za sve: da li je nekad neko bušio od vas korito plastičnog čamca u cilju postavljanja sondi? Ako jeste, šta ste koristili od smola/lepkova za zaptivanje? Da li imate problem zbog takve sonde pri transportu?

Još jednom hvala na brzim i korisnim odgovirma Mossi  :drinks:

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
« Odgovor #5 poslato: 25, 03, 2011, 19:09:08 posle podne »
Sonda za kroz trup  :good:

Nosač samog uredjaja (konzole) je u ceni i paketu.  :good:

ALI  tvoj uredjaj NEMA integrisanu GPS antenu, koliko sam ja skontao, a i sumnjam da je dobiješ u paketu.
TO proveri!

I ta antena košta .. lepe novce.  :diablo:

Nabavka je velik problem BILO gde u EVROPI, jer su cene min 2x skuplje nego u USA!  :diablo: :diablo: :wild:

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #6 poslato: 25, 03, 2011, 19:33:15 posle podne »

Ja na mojoj jedrilici sam nalio puno barsila,i utisnuo sondu u isti,radi perfektno.Probaj tako pre busenja.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
« Odgovor #7 poslato: 25, 03, 2011, 19:47:23 posle podne »
 :good:
Prilikom montaže lepljenjem, ne sme NIJEDAN mehurić vazduha da ostane izmedju sonde i plastičnog dna čamca.
Na metalnim čamcima se mora bušiti.

PC kabel koji imam je na RS232.  :suicide:
Ali sam srećan da ga imam i bez njega je  :new_russian: :wild:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #8 poslato: 30, 03, 2011, 15:23:52 posle podne »
da dodam RS232 na USB je oko 15 evra u srbiji...

Van mreže ronac

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Vucedolski vuk
« Odgovor #9 poslato: 30, 03, 2011, 21:05:08 posle podne »
Ja pre pet godina poslusao Zokija i na lim (3 mm )istresao tubu silikona ubacio sondu u njega i sve je bilo ok.Toliko o tome da ne moze kroz lim :drinks:
Lisica je najmudrija životinja, ali je njenih koža najviše na prodaju!

Van mreže milosh

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #10 poslato: 05, 04, 2011, 10:15:25 pre podne »
Mossi,
bio si upravu sto se tiče GPS-a - Odgovoriše mi ljudi iz Humminbird-a da je jedini aktuelni model koji podržava SI tehnologiju i ima integrisanu GPS antenu je 798ci hd si combo. Što znači ako želim veći ekran onda mora i eksterna GPS antena.  To me je na počeku jako uplašilo jer sam sa slike video da se radi o nekom tanjirastom obliku, a kako su u strahu velike oči onda sam mislio da je ta antena mnogo velika  :preved:. Međutim, njene dimenziju su male, prečnika je 8cm i malo preko, tako da to nije problem. Humminbird nudi 2 modela, jedan 16-to kanalni a jedan 50-to kanalni. Koliko sam shvatio, taj 50-to kanalni brže obezbeđuje informacije od 16-to kanalnog. Evo i linka

http://store.humminbird.com/products/269322?product_id=840d034093429aa22d0a1d77e61eb540

E sada opet pitanja u vezi sonde. Nekako mi se ne buši novi čamac, ali ako se mora mora se.
Da li bi mogli da mi opišete koje su mane vaših sondi koje su montirane sa untrašnje strane trupa lepljenjm? Da li se gubi na kvalitetu signala (ovo je posebno bitno za SI)?
Koliko sam shvatio Mossija, problem na njegovoj montaži je blizina sonde do čizme motora. Dok sam čitao ona uputstva Humminbirda za model 998 oni uglavnom predlažu takve montaže i bezobraznici ništa ne govore o problemima slični Mossijevim. Svaki savet i analiza je dobrodošla. Naravno da mi je najbitniji kvalitet.

Što se tiče Evrope, u poslednjih 2 nedelje sam pokušao da iskopam različite informacije od zvaničnih dilera Humminbird opreme u Evropi - cene su katastrofalne. Npr. ono što u USA košta 2000 dolara, u evropi košta 3500 eura. Bez komentara

Hvala unapred na razjašnjenju oko sondi i njihovom montiranju

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
« Odgovor #11 poslato: 05, 04, 2011, 12:52:16 posle podne »
Modeli koji u svom nazivu sadrže malo "i" imaju Integrisani GPS.  :)
Ali stvarno je bezobrazno da govore o GPS funkcijama kao da su one u paketu, a nisu.  :diablo:

Razlika izmedju 16 i 50 kanalnog GPS je u potpunosti u korist 50 kanalnog.
Ja imam 16 kanalni jer sam taj nasledio od prethodnog modela sonara Matrix 47 3D.

Video si moje slike, na kojima postoji problem "leve strane" na SI čim se ide malo brže (ako je sonda montirana na desnoj strani).
Najbolje bi bilo pre montaže na krmenu dasku, napraviti nekoliko eksperimenata sa nekoliko lokacija i koristiti neki vakum ili čičak nosač.
Pa onda odrediti fiksnu lokaciju. U svakom slučaju, ako je ugao krmenog ogledala veći tim bi trebao to da iskoristiš i da sondu što više primakneš
tj montiraš direktno i time dobiješ malo na odmicnju od noge motora. Ja ću definitivno promeniti lokaciju moje sonde pa ćemo videti kako će se ponašati.

O cenama ne vredi trošiti reči: kompletna USA politika je takva: najbolje i najjeftinije OSTAJE u USA, ostalo se izvozi.

Znači ili NE može ili ne valja ili ubiše sa cenom!  :diablo: :wild: :aikido:

Van mreže milosh

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #12 poslato: 05, 04, 2011, 13:41:15 posle podne »
Evo nađoh zvanično objašnjenje da SI sonde ne mogu da se montiraju sa unutrašnje strane trupa:

As an alternative to transom mounting, it is possible on many fiberglass-hulled boats to glue the transducer on the inside of the boat hull. Since fiberglass has similar sonar characteristics as water, the sonar signal can pass through the boat hull with minimal loss. The hull of the boat must be single layer construction (not double-hulled) Also, any air trapped in the lamination of the fiberglass would prevent the sonar signal from passing through.  This method will not work for any Side Imaging transducers.

izvor je: http://www.humminbird.com/FAQ.aspx?ContentId=1754

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
« Odgovor #13 poslato: 05, 04, 2011, 14:56:09 posle podne »
Miloshe, SI tehnologija pokriva ugao tek nešto manji od 180 stepeni.
Ako stoji na patosu, gde gleda sonda? Koliki je ugao koji zahvata na mestu gde je rub sonde, možda max 100 stepeni.
Zato sonda mora biti zaronjena u vodu kad radi u SI režimu.
A zato i postoji sonda za kroz trup, sa svim svojim prednostima i "manama" - rupa na tabanu.  :this:  :superstition:

Van mreže milosh

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #14 poslato: 15, 07, 2011, 15:37:40 posle podne »
Konačno je stigao sonar  :)   :drinks:
Međutim, da li mojom nepažnjom ili ne razumevanjem prodavaca i osoblja Humminbird-a, naručio sam odmah i eksternu 50-to kanalnu GPS antenu. Kad ono, juče otvaram paket, a u okviru originalnog paketa Humminbird-a antena, ista kao ona što sam dodatno naručio :scare:
Sada imam dve identične antene, možda ću i duplo preciznije da se pozicioniram :) Šalim se, verovatno će na prodaju
Uskoro kreće montaža, i naravno nova pitanja i traganje za novim rešenjima :)
Pozdrav