E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

D4D - Datawarehouse for Danube Waterway

<< < (6/6)

Kapetan:
koliko je svabe kostalo ovako nesto ?
cisto tehnika ako znas orijentaciono

ZoranPlovput:
Žao mi je što nemam sad od kuće da ti okačim slapište HE Đerdap1, da vidiš da nije u pitanju metafizika, već da je moguće uraditi. Sutra, ako se setim kad budem u kancelariji da uradim screenshot da ti pokažem.

U pitanju su Austrijanci, da budemo precizni i čovek koji radi na tome se zove Johannes Nemeth. E sad, naš kartograf koji to radi se zove Tihomir i bolji je od Johannesa, odgovorno tvrdim, jer znam o čemu se radi (sertifikovan sam za proizvodnju ENCova od strane 7Cs-a, ali to ne radim zbog drugih obaveza).

Batimetrija u ENC-u podrazumeva ceo jedan ciklus, i vrlo je zahtevna u pitanju vremena (rešavaš većim brojem ljudi i sredstava koji rade jednovremeno, a to utiče na sledeći parametar) i novca (to se rešava kako se rešava). Na žalost, tu kao i svuda drugo, ide priča o sistemu a ne o pojedincima. Ne mogu reći koliko je to tačno koštalo, ali po km plovnog puta Austrija ulaže nekoliko desetina puta više novca nego Srbija, na godišnjem nivou. Pogledaj Zakon o budžetu, i biće ti jasno koliko Srbija ulaže, to je javni podatak. Ako gledaš nacionalna godišnja izdvajanja samo u domenu RISa, tu je odnos još dramatičniji. Broj ljudi koji rade u Austriji u oblasti informacionih tehnologija u odnosu na Srbiju je takođe dramatično veći. I to nije tako unazad godinu ili dve, nego čitavu deceniju (od kad ja pratim stvari), pa je ovo samo posledica.

Eto, još jednom ukazujem na neke činjenice koje će pomoći da se stvari bolje shvataju, a ljudi bolje razumeju.

broker975fx:
Druže Zorane izvanjavam se za iskakanje sa teme al vidim da ste promenili avatar i po ovome verujem da ste igrač SH3 ili grešim?

ZoranPlovput:
Greška je, ne igram se.
Sviđa mi se kako izgleda dubinomer, i interesantna su mi neka (ne sva) dostignuća i tehnička rešenja koja su nastala tokom prve polovine 20. veka.
I molim bez persiranja, ako nije problem.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju