E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

D4D - Datawarehouse for Danube Waterway

(1/6) > >>

ZoranPlovput:
Poštovani ljubitelji nautike, posle dužeg vremena praćenja ovog foruma, odlučio sam da se registrujem i da malko doprinesem diskusijama a na temu primene nekih novih tehnologija koje se koriste u plovidbi/nautici.

Evo za početak, postavljam jedan interesantan link:
http://rs.d4d-portal.info

U pitanju je jedna lepa baza podataka na kojoj već par godina zajedno rade administracije podunavskih zemalja, a koje se bave plovnim putevima, a čija je vizuelna prezentacija data kroz web portal skriven iza gornjeg linka.

Sugestija je da probate da skrolujete kartu uzvodno ili nizvodno, ili da promenite u web adresi prefiks rs u recimo de , at, sk, hu, ro....

Svaka kritika, primedba, sugestija je dobrodosla. Istina, nije skroz nauticka tema, ali verujem da ima ljudi kojima bi moglo biti interesantno.

LSI:
Zorane, ne znam da li sam medju prvima posetio link koji ste nam dali ali verujem da će Vašu pojavu na forumu mnogi pozdraviti.

Želim Vam iskrenu dobrodošlicu i nadam se da ćete se dugo družiti sa nama.

Ono što sam za par trenutaka video meni se veoma dopada i kad budem imao više vremena detaljnije ću pogledati sve što nam ta mapa pruža.
Hvala što ste odlučili da ovo podelite sa nama.
Verujem da će biti dosta pitanja u vezi sa kartom i najboljim načinima da iskoristimo sve što nam ona pruža.

Kapetan:
Pozdrav Zorane i dobro dosao !

Ujedno bih zeleo da ti se u ime svih nas zahvalim na dolasku na forumu , a ja kao jeda od kriticara PlovPuta cu gledati da pomognem maximalno koliko je u mojoj moci  :good:

E sad ono glavno cestitke na ovom projektu , bilo bi dobro da se sto vise ovakvih projekata radi u saradnji sa ljudima sa vode kako bi projekti imali siru primenu , ima par gresaka ali nista strasno (vecers kad se vratim cu ih pobrojati )

Ujedno da li mozemo da urgiramo za neke usluge koje plovput moze da ucini za nas? Ne boj se necemo traziti nista nelegalno ali bi recimo konverzija ENC mapa u KMZ bila vise nego pozeljna ! Mi smo u vise navrata pokusali da mape Plovuputa prekonvertujemo u KMZ i koristimo ih na mobilnim telefonima ali zbog nekompatibilnosti nismo uspeli u potpunosti, mape ujedno ne rade ni na MAXSEA i FUGAWI softweru :(

Ono sto smo uspeli to je konverzija granica dunava , i plovnog puta dok je vecina oznaka "ispala"

Kakve su sanse za ubacivanje POI tacaka od strane korisnika , u mape na zasebnom serveru ? Mislim da bi to bila prava stvar u priblizavanju jedne institucije obicnom coveku sa reke,  nauticaru.

Kapetan:
evo ovde mozes videti o cemu pricam :

http://www.mojaladja.com/map/

entuzijazanm ipak nije dovoljan da nasa mapa izgleda kao ova koju si okacio  :good:

a ovde mozes videti probleme o kojima sam gore pisao :

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=3646.msg41548#msg41548

ili pokusaj da otvoris na mobilnom , otvori na Molbinom GOOGLE MAPS pa onda tu pokreni search i umesto imena nekog grada ukucaj   ovaj link http://www.mojaladja.com/ml.kmz   , naravno omoguci internet konekciju na mobilnom :)

ZoranPlovput:
Hvala na dobrodošlici, svima.

Da probam malo da razjasnim, i izbegnem nesporazume u samom startu: ja sam izabrano nick koji u sebi ima Plovput, da bi me pojedinci koji su već članovi ovog foruma razlikovali/prepoznali.
To nije zvanični dolazak institucije na forum. Ja sam građanin isto kao i svi vi ovde koji plaća porez i puni budžet, pa je loše da se interpertira to na način da je institucija zvanično na forumu.
Pogrešno bi bilo reći i da je MUP zvanično na forumu, jer ovde ima članova koji rade u MUPu.

Ipak, na raspolaganju sam za pitanja, kritike, razmenu informacija i iskustava, barem iz oblasti u kojoj radim.
Sve kritike na račun mog rada primam, mogu samo da posluže da ocenim šta bi trebalo unaprediti.

Još nešto: Imajte u vidu da Plovput (ili po novom Direkcija za vodne puteve) ima jasno definisane nadležnosti Zakonom o plovidbi i lukama unutrašnjih voda, kao i Zakonom o ministarstvima (ako ga sad već nisu izmenili zbog peripetija oko rekonstrukcije Vlade). I ovo ne govorim kako bi se branio, niti kao portparol Plovputa, već kao obićan građanin koji nekad i svoje želje mora malo da sputava.

Ajmo dalje na temu sad:
U vezi ove mape koju kapetan spominje sa sajta mojaladja, pre par meseci sam bezuspešno pokušavao da kontaktiram vlasnika/osnivača sajta preko email adrese koja je bila na raspolaganju kao kontakt, nudeći posao onome ko je dekodirao Inland ECDIS Standard i izvršio konverziju u KMZ. Ostao sam bez ikakvog odgovora, a u međuvremenu svatih da je korišćena neka gotova alatka...

Odgovor Kapetanu na pitanje "Kakve su sanse za ubacivanje POI tacaka od strane korisnika , u mape na zasebnom serveru ? Mislim da bi to bila prava stvar u priblizavanju jedne institucije obicnom coveku sa reke,  nauticaru" glasi: Nikakve, kada je u pitanju D4D. Stvar je dogovorena na novou 7 evropskih država, sa idejom da se prikažu neke druge stvari, koje nisu od prevashodnog interesa za rekreativce i nautičare.

Ako smem da preporučim, probajte Open CPN, http://Opencpn.org, radi lepo sa Inland ECDIS kartama, mada je pomalo nestabilan. Besplatan, i omogućava integraciju GPS uređaja. Nisam probao da li mogu da se dodaju POI.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju