E, ovakav komentar je dovoljan razlog da Busu stavimo na stub srama i da ga pustimo dole dok svima ne .....
Lsi, potpuno se slazem da Busu pustimo dole dok svima ne...
Sale, a sta da radim ja sa tim matom sto Busa oce da mi da da se cheshem?
Sad je Pingvin zaradio žuti karton.
Ljudi, kad citirate nešto, onda nemojte da menjate sadržaj citata!
Citirati nešto ili nekog znači navesti ono što je napisano ili rečeno baš onako kako je napisano ili rečeno u originalu.
Ako sam ja napisao da Busu
ne treba pustiti sa stuba srama, onda ne može u Pingvinovom citatu da stoji da Busu
treba pustiti...
A što se tiče mata i šta se sa njim radi - položi se po kalupu, preko rupa, po oštrim ivicama i sl. a onda se preko toga nanosi smola.
Kada se smola osuši (kad se završi polimerizacija) mat koji ostane "zarobljen" u smoli, povečava mehaničku jačinu premaza.
Mat, to su u stvari staklena vlakna, sitno seckana koja dozvojavaju premazu od smole da "radi", da bude elastičan a pri tom i veoma jak.
Zahvaljujući matu i karakteristikama smole postoje konstrukcije tzv. sendvič konstrukcije koje iako tanke mogu da budu toliko mehanički jake da preko nekih od njih može da predje kamion a da ih ne ošteti - videli ste možda takve promotivne filmove na kojima se vidi kako kamion prelazi preko malog plastičnog čamca i pri tom čamac ostane neoštećen.
Da bi se mat mogao koristiti posebnom tehnologijom od njega se proizvode "tkanine" poput ove koju je Busa prikazao na slici u kojima su staklena vlakna isprepletana i povezana tako da se tkanina lako prilagodjava podlozi na koju se nanosi.
Ipak, vlakna su takvih dimenzija da poput sićušnih iglica umeju da se uvuku u kožu i onda nastaje - češanje koje se ne zaboravlja.
Pri radu sa matom i smolom preporučuje se korišćenje zaštitinih sredstava (rukavice, kombinezoni, maske za disanje...)