E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Gradnja katamarana -na Dunavu
jazz:
Pa ne znam sta da ti kazem, porodican , 40 i kusur godina, normalan, neiskavren, i nemam blage veze sa plovilima, mada sam se vozio istim ,a o gradnji nemam pojma sem izvjesne zelje...i malo onoga sto je potrebno za gradnju. Nekada davno sam zivio na Savi u sojenici , tj u Makishu, dopao mi se taj zivot na vodi, camac, splav i sl...i naravno siroti ribari, tako se bar predstavljao jedan, zaista ribar a veliki covjek iznad svega.Salim se ,takav je po prirodi i da nije ribar.
Hvala ti na dobrodoslici ,citao sam ranije neke komentare, zaista , mnogo dobrih ljudi.
broker975fx:
Pozdrav i dobro došao :drinks:
U koju svrhu si planirao ovakav katamaran - komercijalnu ili za ličnu upotrebu ili za obadva?
Ovaj sa snimka je čisto za komercijalnu upotrebu i to je potpuno jasno. Za turističke svrhe mislim da je idealno plovilo, stabilno, upravljivo, brzo i dovoljno veliko da primi dosta putnika. Sa druge strane za ličnu upotrebu pored pregršt prostora ovakvo plovilo i tekako košta više vlasnika, uglavnom se svuda plaća recimo dupli vez u marini ali opet ko traži konfor to je to - sve mora da se plati :). Drugi će ti bolje objasniti što se tiče materijala ali svaki ima svoje prednosti ali i mane. Može ga praviti od plastike, ili epoxi i šper kombinaciji, od metala (čelika ili aluminijuma) pa čak i od betona a kako god jedno iole ozbiljnije plovilo trebalo bi da ima svoj projekt. Pravljenje broda je ozbiljan i preozbiljan posao koji zahteva puno živaca i odricanja sa vrlo nizvesnim ishodom ako se ne radi po planu pa čak i kada se po njemu radi desi se da se finasijski plan dobro ne postavi pa zato pored puteva danas trune gomila započetih brodova koji nikada neće zaploviti. Tako nešto kada se započinje oči su malo gladne i vrlo često se smetnu neke stvari sa uma poput toga da je gotovo korito samo 1/3 (a posebno kod jedrilica čak i 1/5) ukupne vrednosti budućeg broda. Nisam se nikad bavio samogradnjom ali ti prenosim savet koji su meni dali kada sam ja o tome razmišljao i bio totalni laik i početnik a to je da za samogradnju je potrebno puno više iskustva i novca, ona podrazumeva da si vrlo vešt kod pregovora sa majstorima, kontroli istih, komunikaciju i pregovori sa dobavljačima a ako si bilo šta radio u stanu sa majstorima onda ti je sve jasno :suicide: - ponuda je velika, cene su baš popadale možda je bolje od te gomile ponude izabrati nešto što će ti se svideti i nešto što ćeš odmah moći da koristiš a kasnije kad stekneš određena iskustva ako te to smori upustiš se u samogradnju.
Профа:
Добро дошао.
mossi:
:drinks:
busa2:
dobro dosao , na pravom si mestu i sada cemo kao i uvek u pocetku da sludimo novog clana sa nasim idejama i iskustvima a ti posto kazes da si normalan pokusaj da se odbranis od nas da bi i dalje bio normalan :taunt:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju