Evo mali prilog i s moje strane.
@Srsa
Tako je - Olimp je došao sa svojom suprugom. Pozvali su ga domaćini kao prijatelja i počasnog člana njihovog društva.
Grupa koja je putovala u "aranžmanu Agencije LSI" je od početka do kraja ispoštovala plan i program puta.
U veselom raspoloženju i uz mnogo razgovaranja (samo ponekad ulazili smo u sfere ogovaranja) put je prošao lepo i bez problema.
Zorter je već napisao da smo u odlasku na deonici puta od autoputa, preko Šapca do Pavlovića ćuprije, vozili po ugaženom snegu i ledu. Srećom bilo je negde oko podneva pa je sve bilo manje više raskvašeno.
Po prelasku mosta bilo je jasno da smo u (ipak) drugoj državi. Ni trunke snaga na kolovozu.
Valjda kod njih, u Republici Srpskoj, pada nekakav drugačiji sneg koji se sam očisti sa kolovoza - a ne kao ovde kod nas. Jedino što liči na ovaj naš, onako beo, mokar i hladan...
U Brčko smo stigli nešto posle dvanaest i po želji naših putnika otišli smo do FIS-a.
Naslušao sam se priča o velikoj prodavnici, supermarketu, u kojem je sve "u pola cene" u odnosu na cene kod nas.
Sad, ili sam se ja dugo zadržao u toaletu (da izvinete) ili su moji saputnici napravili neku glupost dok ja nisam bio sa njima, tek, pozvonio mi je telefon i Zorter mi je javio da me društvo čeka napolju na parkingu!
Kažu, kad su videli cene, pobegli su napolje brže-bolje.
Za ono kratko vreme koliko sam ja šetao izmedju rafova, cene koje sam video, bile su kao kod nas ili više.
Dakle, kad budete išli u Brčko - ponesite šta vam treba i ne računajte da ćete tamo kupiti jevtinije.
Posle nesudjenog šopinga, otišli smo do marine na obali Save.
Tu su nas dočekali lepo raspoloženi domaćini i od tog momenta počinje naše druženje sa njima.
Ne bih sada redjao imena onih koji su nas dočekali i koji su sa nama proveli čitavo popodne i veče, jer ću sigurno nekog ili zaboraviti ili ću izmešati imena, ali na slikama koje ste do sada videli vide se gotovo svi. Ja ću dodati sada još nekoliko slika za koje verujem da ih vredi pogledati, uz one koje ste već videli do sada.
Vrlo brzi po dolasku naše grupe, pridružila nam se i druga grupa članova našeg foruma koja je stigla svojim automobilom putujući drugom maršrutom.
U prijatnoj atmosferi malog plutajućeg kafića proveli smo izvesno vreme u veselom razgovoru.

Kada smo izašli iz kafića napolju nas je dočekalo sunce, a na reci, u čamcima, uživali su pecaroši. Teško da ću svojim fotografijama moći da dočaram tu atmosferu ali ipak, pogledajte:

Već ste sa brojnih fotografija mogli da vidite kako su i šta to pripremili naši domaćini. O jelu i piću ne bih mnogo.
Možda samo da kažem da je pretila "ozbiljna" opasnost da se drugi deo naše delegacije vrati bez Zorana Novusa. Čovek je skoro umro od gladi.
Računajući na krkanluk na slavlju, izgleda da dva dana pre dolaska ništa nije jeo, tako da je Polja morao da skokne do radnjice i donese jednu veliku kiflu za našeg druga i tako mu prekrati muke do posluženja koje ste videli.
Nadam se da se na mojoj fotografiji vidi kako Novus, srećan zbog činjenice da će ipak preživeti, grize kiflu dimenzija otprilike: 7 x 7 x 30 cm - nije da sam merio, ali mi se čini da je bila tolika ili veća. Halo, nemojte da neko misli da sam i ja bio gladan pa mi se samo učinila da je tako velika:

Vidite li vi tu radost na licu čoveka koji je shvatio da će preživeti?
O posluženju - zaista ne bih.
Bilo je carsko i svečarsko.
Od čorbe nezaboravnog ukusa, preko pečenja i torte, uz obilje pića - svega je bilo.
Konobarice koje su služile, video sam ih dve, ali kao da ih je bilo više, bile su lepo raspoložene, spremne na šalu i u svakom trenutku je svega bilo na stolu.
Neko je, čini mi se Pecov, pomenuo maketu i zastave.

Radi se o maketi koju su našim prijateljima iz Brčkog poklonili gosti, predstavnici pogranične policije Republike Hrvatske. To je i razlog što se na maketi nalaze samo zastave Hrvatske, Bosne i nautičkog kluba Moja Ladja iz Brčkog.
Sa ranije vidjenih fotografija mogli ste da vidite da je svečana večera bila organizovana u jednom ogromnom restoranu za nekoliko stotina gostiju.
Večera je poslužena nešto oko šest sati, a oko pola osam domaćin, predsednik kluba, Zoke, lepim i biranim, duhovitim, rečima pozdravio je sve prisutne i one koji iz opravdanih i onih drugih razloga nisu došli iako su bili pozvani.
Zahvalio se svima na pomoći i podršci i sve je to ispraćeno podelom spomen zahvalnica.
Ovde bih naglasio da su se domaćini toliko potrudili da sve goste ispoštuju da im i za to treba odati veliko priznanje.

Kao i na ovoj fotografiji iznad, domaćini su obilazili sve goste i sa svakim porazgovarali - za svakog su našli vremena...
Juče je bilo lepo u Brčkom i svi koji ste mogli, a niste bili, mnogo ste propustili.
Novus i ja smo se sa nekoliko rečenica zahvalili domaćinima u ime svih nas koji smo bili tamo i u ime vas ostalih koji niste.
Male i skromne poklone smo predali domaćinima u znak zahvalnosti na pozivu i srdačnosti kojom su nas dočekali.
(U vezi sa tim, imao bih neke komentare, ali to ćemo u drugoj prilici i na drugom mestu!)
Na kraju, zaključio bih ovaj izveštaj sledećom konstatacijom:
Zoke je u svom govoru naglasio da je
www.mojaladja.com "dala gas" koji je njima pomogao da urade sve to što su uradili.
Ja bih rekao, da možda mi i jesmo dali taj početni gas ali oni su ga posle "stisnuli do daske".
Svojim angažovanjem i svojom složnošću toliko toga su uradili, da mi možemo samo sa poštovanjem da ih gledamo i da poželimo da budemo kao oni.
Ja im u svoje ime još jednom čestitam na rezultatima koje su ostvarili u prvoj godini svog postojanja i nadam se da će u drugoj godini ostvariti divan plan da njihova marina dobije kućicu koja će biti centar svih daljih dogadjanja.
Njihova vrednoća i angažovanje najbolja su garancija da će u tome i uspeti.
Nadam se da ćemo i mi jednog dana uspeti da se organizujemo malo bolje i da ćemo moći da uzvratimo na gostoprimstvu i pažnji koju su nama ukazali.
Prijatelji iz Brčkog, VELIKO hvala za lep dan koji ste podelili sa nama!