Garmin je poslednji počeo da pravi autopilote, ali je pametnom kupovinom firme koja je prva uradila AP bez indikacije otklona kormila, i integracijom softverskih rešenja sa svojih avionskih autopilota, postigao rezultate koji su prilično zanimljivi.
Upoređujući Garminov "standardni" AP za hidrauličko upravljanje sa Northstarom i sličnim Simradom u metalinim koritima, iznenadilo me koliko se Garmin dobro snalazi sa kompenzacijom grešaka koje nastaju zbog gomile gvožđa oko kompasa. Naravno, svaki elektronski kompas zahteva povremenu kalibraciju. Ali su rezultati posle uspešne kalibracije sa Garminom daleko bolji.
Od metalnih plovila koja poznajete sa reke, Garmin vozi Aku, Nikolu, Kikija i još nekoliko, i svi su zadovoljni rezultatima. Sa druge strane Animu vozi jedan Northstar kojeg nikako nisam uspeo da nateram da radi duže od 10 minuta na pravcu (o praćenju GPS rute nema ni govora). Bitna napomena je da Garminov CCU (Fluxgate + Rate of turn) rade u trupu metalnog broda, a Northstar, Raymarine i ostali imaju odvojen Fluxgate koji se kod metalnih trupova mora dići 1.5m od trupa da bi radio.
DakleM, ne da sam zadovoljan kako Garminov elektronski kompas radi, nego sam prilično iznenađen koliko dobro radi!
Govorim naravno o kompasu u okviru CCU jedinice autopilota. Ima Garmin i samostalni "heading senzor" - elektronski kompas koji je "običan" Airmar-ov H2183 heading senzor (najbolji trenutno dostupan na tržištu). E to je ozbiljna sprava za heading, pitch & roll i Rate of turn merenje, ali ne radi u metalnom trupu ...