Autor Tema: Motul ulje  (Pročitano 18605 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zoke

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
    • PERAVA
  • Brod tip: MBD-Hausboot
  • Marina: N:K:-Moja ladja-Brcko
  • Veličina: 10x4,40N:K
Odg: Motul ulje
« Odgovor #15 poslato: 24, 01, 2011, 12:39:31 posle podne »
slazem se sa Saletom VALJA SVAKO ULJE ako zadovoljava standarde i da nije fals, najgore je ono kad ga nemas ili kad nevrsis kontrolu,mada ovi noviji motori imaju senyor koji kad izgubis nivo ulja potreban za rad motor se gasi ili se nedaupaliti. Mada moj Johnson vec 4 god zasmjesu koristi original ulje STIHL i preyadovoljan sam ,sagorjevanje idealno,svjecice ciste,nema naslage garezi,ipak je to ulje koje je predvidjeno za obrtajnije motore i tezim rezimom radado 12000 O/min. Uzimam ga u STIHL servisu i ima raznih pakovanja cijena 1 l-13 km a ako ga uzimam rifuzno 10 km litar .

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #16 poslato: 24, 01, 2011, 13:09:24 posle podne »
Koliko znam Stihl ulje je za motorne testere  :wacko:

Van mreže zoke

• Veliki Rovac
    • PERAVA
« Odgovor #17 poslato: 24, 01, 2011, 14:38:39 posle podne »
tacno dobro znas,ali i motorna testera je dvotaktni motor sa daleko tezim rezimom radanego motor na camcu, e ovako nisam napisao da pobijem drugacije misljenje i predrasude nego sam iznio svoje iskustvo i saznanje da ulje koje kupujem je vrlo kvalitetno i sigurno a i jeftinije ,sta hocu da kazem da u stihlovom prospektu stoji samo stihl ulje ne pominje se motul,valvolin,castrol, sto hocu reci daproizvodjac motora ima pinku i od reklame i prodaje ulja od naftnih industrija,kao toboze fabrika preporucuje iskljucivo tu marku ulja,ali boze moj svako od nas ima pravo na svoje misljenje,samo me jedno interesuje,a postavio sam to pitanje ovdje sta su koristili vanbrodski motori prije mnogo godina dok nije postojao motul,stihl,i jos neka sad rangirana ulja,a ti su motori dozivjeli duboku starost i danas dan perfektno rade upitno je zar ne?

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #18 poslato: 24, 01, 2011, 14:47:43 posle podne »
Stihl nije TCW-3, zagadjujes vodu! :skull:

Van mreže zoke

• Veliki Rovac
    • PERAVA
« Odgovor #19 poslato: 24, 01, 2011, 15:42:49 posle podne »
vrlo zanimljiva konstatacija ?

Van mreže Vuk

« Odgovor #20 poslato: 24, 01, 2011, 16:18:58 posle podne »
Da li je zanimljiva ili nije ne znam, treba koristiti bilo koje sa TCW-3 oznakom. Taj Johnson ima vodeno hladjenje i manja mu je redna temperatura nego motornoj testeri ili bilo kom drugom motoru koji se hladi vazduhom. Jasno je razgraniceno 2t ulje za vazdusno hladnjene i vodeno hladjene motore. Stihl je za vazdusno hladnjene motore i nema TCW-3 specifikaciju, sto ne znaci da je lose ali za vanbrodske nije.
To je isto kao sto moj drugar koristi sa APN4 sae10w40 i kaze da radi :)

Van mreže SALE NB

• Drekavac sa Srednjih voda
« Odgovor #21 poslato: 24, 01, 2011, 16:50:26 posle podne »
Vuče, koliko pratim, Zoke ovde priča o starom dvotaktnom Johnsonu, i o Stihl ulju za dvotaktne motore.
Ulje za vazdušno hlađene i vodeno hlađene dvotaktne motore se u načelu ne razlikuje.
Proizvođači obično forsiraju jednu marku ulja za svoj celokupni proizvodni program, pa se isto ulje sipa u malu vazdušno hlađenu pentu i u vodeno hlađenu "mrcinu" od 200 ks!
Što se TCW-3 ulja tiče, to su ulja koja po svojim osobinama ispunjavaju poslednje ekološke standarde, ali imaju smisla samo ako se sipaju u motore koji poseduju tehnologiju potrebnu da se te osobine iskoriste.
To su E-tec, Mercury Optimax, Tohatsu TLDI, Selva DFI itd, tj. svi 2-taktaši sa direktnim ubrizgavanjem i elektronskom kontrolom smeše, koji im omogućava da se u gorivo doda samo onolika količina ulja koju motor može i da sagori bez ostatka- dakle bez dima, masne fleke, bez zagađenja.

Sipati TCW-3 ulje u starog 2-taktaša je isto kao da sipaš Euro 5 dizel u starog Merca 240d i očekuješ da će on sada manje da dimi i smrdi! :taunt:
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Vuk

« Odgovor #22 poslato: 24, 01, 2011, 17:58:54 posle podne »
Jeste tako je ali mislim da ima neka fora i oko radne temperature. Stalno sam to slusao pa se po tome i vodim. Mozda gresim, a onda pada u vodu sav marketing i preporuke da se u 2t motor sipa 2t outboard. Mozda sam u zabludi zato sto koristim outboard ulje, a ne bilo koji dvotaktol. Naucen sam da koristim outboard ulje, mozda je to greska...

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
  • Brod tip: Plastični čamac AQ 575
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 5,75 x 1,72
« Odgovor #23 poslato: 24, 01, 2011, 18:29:45 posle podne »
 Ја, као и Зоке користим Стилово уље за мог Џонсона 6 КС 2т, и такође сам веома задовољан. Мотор преде ко сито маче. Нисам имао проблема са паљењем. Сада када је цео мотор завејан снегом, и није паљен неких десетак-петнаестак дана, након надрукавања горива и повлачења сауха, пали из прцог  потеза. Да ли то има везе са уљем не знам али нити много дими нити кашљуца. Иначе ово уље тако лепо обоји гориво у црвено да га је милина гледати. :good: 

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #24 poslato: 24, 01, 2011, 18:32:11 posle podne »
@Vuk
Nisi u zabludi,sve je tacno sto si napisao,a najbitnija stavka je  to sto je TCW-3 ulje biorazgradljivo,pa ako vec trujemo vodu,treba da se trudimo da je trujemo manje,a mala je razlika u ceni ulja koje ima oznaku TCW-3 i npr.Stihl ulja.
Kada vidim da ljudi prave mesavinu sa obicnim dvotaktolom muka me uhvati,za mene nema razlike izmedju takvih i onih sto bacaju smece po obali reke,pogotovo kada kazu da prave jacu mesavinu od propisane da bolje podmazuje  :sajkaca:  :sajkaca:  :sajkaca: .

Van mreže Vuk

« Odgovor #25 poslato: 24, 01, 2011, 18:37:58 posle podne »
Tako je kolega  :good:

Van mreže STG

• Drekavac sa Srednjih voda
« Odgovor #26 poslato: 24, 01, 2011, 18:57:07 posle podne »
Konacno docekasmo da ljudi pocnu da vode racuna o ekologiji...
Savesnih ipak ima  :good: :drinks:

Van mreže zoks

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #27 poslato: 24, 01, 2011, 20:32:05 posle podne »
Ne bih rekao da Sthil ima svoje ulje.Sigurno ga neko od poznatih proizvodjaca ulja peku je za njih. licno imam testeru Husqvarna i kupujem originalno ulje za mesavinu pod njenim nazivom,sigurno ga neko radi za njih i pakuje pod njenim imenom kao i za Sthil.