E, ovako treba... > Radio stanice...

Radiostanica - punjenje

<< < (3/4) > >>

andrijapajic:
ne bi smela stanica ni pod razno da isprazni akumulator, jer je kolicina strujekoju baterij amoze da primi veoma ogranicena, sve i da stoji ukljucena, emituje i nepretsano vuce struju, to bi moralo da radi u najmanju ruku danima sa ispravnim akumulatorom. A sto s etice onih koji ne mogu da pokrenu auto... pa takvi kod mene i dalje uspesno sluze kada nestane struje, a nestane pocesto (Jakovo), pa ond anajih zakacim onu automobilsku neonku, i to radi koliko ti dragom tako da daleko od toga da su neupotrebljivi :D

LSI:

--- Citat: Kapetan  15, 01, 2011, 01:08:48 pre podne ---....
lazo zaobravili ste jednu stvar , vi ste sve vreme bili u rupi (marina je 2-3 metra ispod nivoa tla, tako da se signal sve vreme mucio ... inace nije do garaze GSP-a pricali smo i kada sam bio kod Merkura koji je kilometar posle garaze... ujedno zaboravio sam da vam podesim squelch , kada sam izasao iz kola (posle merkura 100 metara) ja sam vas cuo sa smetnjama (SQ 2) ali vi mene niste ... moguce je da moja stanica nije imala dovoljno snage da dobaci ali isto tako je moguce da je vama squelch bio visoko

Motorola je najbolja stanica koja postoji ... jedina mana je sto mora da se programira ali nije ni ti spansko selo  :good:

neko napisa da mu na motoroli baterija ode za 2 sata... mi smo na marini sedeli 2 sata i nisam stekao utisak da je baterija pospustila ni 1 %

--- Kraj citata ---

Kapetane, onda je ovo i bolje nego što sam i ja sam mislio.
Nego, šta je to "squelch" i kako se to podešava na mojoj stanici?
Koliko sam video, imam potenciometar za uključivanje/isključivanje i podešavanje jačine i drugi za izbor kanala. Postoje još neki tasteri koji se programiraju za razne funkcije ali za sve to potrebne su neke stvari koje ja nemam...

Kapetan:
squelch je dugme za osetljivost prijema...
recimo da kolicina suma moze biti od 0-100% gde je nula potpuno cist zvuk sagovornika a 100% samo staticki sum... naprimer ukoliko plovite u paru squelch cete staviti na 30% sto znaci da sve ispod toga necete cuti... ili gledano po daljini cucete samo ono sto je  2-3km udaljeno od vas (ukoliko nema velikih prepreka koje unose smetenj i samim time povecavaju sum) , a sve sto je dalje od vas (a stanice imaju istu jacinu) necete chuti ...

jako korisna stvar ukoliko zelite da slusate brodove koji su u vasoj blizini a ne zelite da sluaste brodove koji su daleko od vas..

zorter:
Pogresno objasnjenje, al' nemam sad vremena da objasnjavam sta je squelch.  :sorry:

Ajd samo ovako:

To je potiskivac shuma i nema veze sa udaljenoscu sagovornika. Ima veze sa jacinom njegovog signala i jacinom smetnji (shumom).

Kapetan:

--- Citat: zorter  15, 01, 2011, 10:05:33 pre podne ---Pogresno objasnjenje, al' nemam sad vremena da objasnjavam sta je squelch.  :sorry:

Ajd samo ovako:

To je potiskivac shuma i nema veze sa udaljenoscu sagovornika. Ima veze sa jacinom njegovog signala i jacinom smetnji (shumom).

--- Kraj citata ---

slazem se al da sam rekao to ti je "klasican treshhold" tek bi onda bilo podpitanja , zbog takvih cepidlaka kao ti  :taunt: :taunt: :taunt:sam i pisao ove komentare u zagrdama koje post cine tacnim  :taunt: :taunt: :taunt:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju