E, ovako treba... > Brodski motori
Hidraulika vs Osovinski vod
zorter:
Koji si pogonski motor upotrebio? Od kog je auta, kolike je snage? Moze li se vezati direktno na motor (bez menjaca) na spojnicku osovinu? Naravno brzinu ces regulisati gasom t.j. brojem obrtaja glavnog motora. Jel tako? Je si li predvideo hladjenje hidraulicnog ulja, i ako jesi, kako mislis da to izvedes? Pozz
Mezija:
Motor je iz mercedesa 240 dizel (model 123) 70 hp,
Moze se vezati direktno na motor odnosno na zamajac jer ti je potreban zbog alnasera , u tom slucaju bi trebalo osigurati motor na stranu gde dodje menjac
posto je treci nosac motora na tu stranu. Ja sam ostavio menjac zbog nosaca i da bi mogao da odvojim kvacilo prilikom paljenja motora, da neopterecujem
akomulator i alnaser . Kao sto si rekao brzinu regulises brojem obrtaja a menjac u trecoj brzini posto ima najveci opseg rada.
Ovaj motor ima najveci obrtni momenat na 2400 obrtaja zato je i dobar.
Imam rezervoar za ulje od 50l (sa neke hidraulicne prese) ako mu bude trebalo hladjenje uz pomoc nekog ventilatora spolja ili cu iskoristiti impelersku pumpu
u kombinaciji sa nekim izmenjvacem.
zorter:
Je si razmisljao o mogucnosti da samo provuces cev ood ulja kroz vodu i tako je hladis? Da li bi, po tvom misljenju, mogao pumpu da pokrece ficin motor od 25 hp? Pozzz
Mezija:
Nije losa ideja, to za cev kroz vodu.
Mislim da bi i ficin motor mogao da zavrsi posao.Video sam dvocilindricni dizel vazdusar, od 11 hp koji pokrece hidrauliku
na masini za busenje bunara pumpa na toj masini je veca od moje sa rezervoarom od 300 l.
Nije nesto snazna ali zavrsava posao. jako je vazno uskladiti ceo sistem bez forsiranja motora odnosno uskladiti
obrni moment motora sa hidro pumpom i hidromotorom. Ako mu je maksimalan obrtni moment na visokim obrtajima
to ce dovesti do pregrevanja motora posle nekog vremena, znaci sigurno neces preneti svih 25 hp na propeler
(knjige kazu da se preko hidraulike gubi i vise od 30% snage) uz dobro izabran propelar mocices da plovis lagano u zavisnosti od tezine
objekta.
Pera Moravac:
Pošto je Trstenik grad hidraulike i pneumatike ( bar je nekad bio), kome šta treba od delova, majstora ili saveta, neka mi se javi. Za hidruliku ima svega: Petoletkinog (najskuplje), turskog, kineskog i slično. Koliko para, toliko muzike.
Što se tiče hidro pogona, nekada su Turnšek i drugari u SAM-u i YU Nautici, kao nedostatak navodili tromost ( što i nije nesto) i iskorišćenje, tj. gubitak i do 30 posto ( kao i kod JET-a). Moraću da nađem te tekstove, pa ću se oglasiti.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju