E, ovako treba... > Brodski motori

Hidraulika vs Osovinski vod

(1/11) > >>

Mezija:
Hteo bih sa Vama da podelim licno iskustvo o ugradnji hidraulike kao prenosa u kucnoj radinosti.
Iz razgovora sa vise prijatelja i majstora iz raznih oblasti odlucio sam da na moju prviu ladju ugradim hidraulicni prenos.
Najvise iz razloga polozaja motora u ugla eventualnog osovinskog voda.Postavio sam motor najblize tezistu a da i meni odgovara.
Na motoru sam zadrzao menjac i originalne nosace.Od dalova potrebnih za hidrauliku kupio sam hidro pumpu sa dizel viljuskara (oko 50 l u min.),
komande sa istog (odradjuju:napred,nazad ili ler),rezervoar za ulje (50 l), hidro motor (max. obrtaja 3000) i nogu od jonsona 90 bez motora.
Na osovinu jonsona (na mesto radilice) namontirao sam hidro motor.
Plan je da motor pokrece hidro pumpu preko komandi moze napred nazad a hidro pumpa okrece osovinu noge.Pumpu bi valjalo povezati kruto ili na radilicu ili na izlaz
menjaca.Ja sam zadrzao menjac zbog nosaca alnasera i nosaca motora,mada moze i samo zvono menjaca,ali treba paziti na smer pumpe,moze se povezati i sa nekim
remenom.Hidro motor moze da se okrece u oba smera.
Do sada su me delovi za hidrauliku kostali oko 350 eu + noga 200 eu u pregovorima sam sa jednim hidraulicarem koji treba da to sve poveze i nadam se da to sve moze da radi.
Majstor mi trazi 250 eu za taj posao.Naravno plus creva i ko zna sta jos.

Iz razgovora sa ljudima rekli su mi da ovakav sistem obezbedjuje manje vibracija na brodu i manje buke koju stvara osovina,pored toga u slucaju kvara na elisi mozete na licu
mesta zameniti bez vadjenja camca na obalu.Pored toga moze se iskoristit impelerska pumpa za hladjenje izduva motora i hidraulika za jos ponesto npr dizanje sidra.

Napominjem da je to jos uvek u fazi rada i neznam da li radi ali ako nekog interesuje obestavacu vas.

stvlada:
Cekamo nastavak  :good:

zorter:
Odlicna tema. Odlicna ideja. Ako ti treba odlican majstor za hidrauliku, eve gi:
ing. SASA TRAJKOVIC
"TEHNIKA HIDRAULIKE" BEOGRAD
063/603-611  i   065/603-611-0
Servis se nalazi na Niskom auto putu. Cim se izadje sa naplatne rampe Bubanj potok, odmah prvo iskljucenje sa auto puta (naravno pravac Bgd-Nis).
Poseduje dobro opremnjenu radionicu za hidrauliku. Sve originalne rezervne delove za sve tipove hidro pumpi, creva ventile.......
Zvanican je zastupnik Svedskog HIAB-a, HIDRAULIKA KURELJA iz Zagreba i jos nekih Evropskih firmi. Izuzetno je korektan, kao i svi majstori koji rade kod njega. Slobodno se pozovi na mene. Reci mu da te uputio TERZA iz Sapca.

Mezija:
Hvala za kontakt , javljam cim nesto uznapredujem (2-3 nedelje)

Doktor:
Mom prijatelju zaribao osovinski vod jer mu je brodski motor dugo bio u kvaru. Sad kad je sredio motor (mercedes 240D) sredio bi i osovinski vod,jel
ima neko neki savet gde bi mogao povoljno da to sredi na teritoriji Zemuna,NBG, brod je 10m !  :superstition:  :superstition:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju