Autor Tema: Domaca proizvodnja Pajnik Yachts  (Pročitano 12929 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Domaca proizvodnja Pajnik Yachts
« poslato: 11, 01, 2009, 03:28:44 pre podne »
« Poslednja izmena: 07, 04, 2010, 01:34:53 pre podne od strane Kapetan »

Van mreže dzoni

• Oficir sa Malih Voda
  • Pol: Muškarac
    • imdb
Odg: Domaca proizvodnja Pajnik Yachts
« Odgovor #1 poslato: 06, 04, 2010, 07:44:53 pre podne »

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #2 poslato: 06, 04, 2010, 11:49:21 pre podne »
Ja sam prošle godine gledao njihove čamce.
Izrada izgleda sasvim solidno, medjutim, cene ubijaju.

Na primer za Pajnik 500, dakle čamac od 5 m dužine i 1,90 m širine preko svega, sa kabinom koja je vrlo mala, traže oko 3.200 evra. Meni se čini da je to preskupo.

No, ko zna? Možda se nekom čini da je to prihvatljivo.

Van mreže zorter

« Odgovor #3 poslato: 06, 04, 2010, 16:40:25 posle podne »
specifikacija : http://www.pajnik.co.yu/images/docs/Specifications%20550%20i%20550R.pdf
Zvanicni sajt :
www.pajnik.com

Kap, ispravi prvi link (ja sam drugi). www........co.yu cao domen vise ne postoji a ja ne mogu da pronadjem koji je link.

Van mreže STG

« Odgovor #4 poslato: 06, 04, 2010, 20:08:37 posle podne »
Cenu treba uporediti sa Vario-m 19...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #5 poslato: 07, 04, 2010, 01:35:37 pre podne »
Kap, ispravi prvi link (ja sam drugi). www........co.yu cao domen vise ne postoji a ja ne mogu da pronadjem koji je link.

sredjeno  :good:

meni ni vario ni pajnik ne daju neku vecu autonomiju ... ja ne znam zasto kod nas nema vise camaca duzine recimo 9 metara ...

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #6 poslato: 07, 04, 2010, 01:42:50 pre podne »
ne isplati se praviti kalup čamca ako neizliješ bar 6 čamaca.Cena tih od 9 metara bi morala biti takva da bi malo njih to kupilo , uvek je lakše prodati nešto što vredi do 5000e nego nešto preko15-20k e
Kad nam prosečne plate budu oko 1500e ja ću prvi napraviti kalup za brod od 9-10m

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #7 poslato: 07, 04, 2010, 07:25:51 pre podne »
Poredio sam Pajnik sa Variom.
U to vreme Vario je izlazio sa postavljenom instalacijom (struja, upravljač sa sajlama...), a pri tom, Vario je za čitav metar duži i kabina je veća.

I dok sam tada mislio da bi Vario ipak mogao da bude malo jevtiniji, za Pajnik sam mislio da je veoma skup.

Da sam u tom trenutku mogao da sakupim 3-4.000 evra i da sam po toj ceni mogao da kupim Varia - sigurno bih ga kupio.
A za Pajnik 500 nikada ne bih dao više od 2-2.500 evra.

Naravno, ovo je moj lični stav i osećaj koliko meni nešto vredi. Mislim da svako ima neki svoj pogled i mišljenje izgradjeno na ličnim potrebama i mogućnostima.

Neko je pitao zašto nema više čamaca od 9 metara - pa, ne možemo mi, obični ljudi, koji živimo od prosečnih plata, da kupimo lako ni novog Varia, ni novog Pajnika, a kamo li "grdosiju" od 9 metara.
Treba za to skupiti para za kupovinu, a zatim, treba to i održavati.
Kada se tome doda i poreska politika i način na koji nas država dere, za očekivati je da će uskoro, osim po osnovu snage motora, biti promenjena i politika oporezivanja plovila prema dužini, a onda će mnogi poželeti da svoje čamce od 8-9 m da preseku na pola...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #8 poslato: 07, 04, 2010, 12:26:41 posle podne »
nigde u svetu se camci ne kupuju za sve pare.. sve to ide na lizing ...

recimo jedrilice od 15 metara se plate samo 30% a ostalo lizing koji se delom vraca iz shartera .. realno vas takva jedrilica izadje 50% ukupne cene posle 6-7 godina

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #9 poslato: 07, 04, 2010, 19:43:02 posle podne »
LSI, ovde se za pasare stare TRIDESET godina trazi i do 2000 e, ovo je ipak novo, ne tako dobro, ali NOVO. Ja mislim da je cena od 3200 e sasvim OK.

Sto se Varia tice on je duzi samo na papiru. Sve su to lose kopije Pasare T-500 (imas tih kopija i po Hrvatskoj koliko hoces), gde je po pravilu originalni projekat upropascen znacajno losijom ergonomijom, ali sta je tu je. Mislim da su u svakom slucaju bolji od raga starih 30 godina.
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #10 poslato: 07, 04, 2010, 20:34:07 posle podne »
Barba, ja sam samo izneo svoje mišljenje - onako kako ja gledam na te stvari.
Kao što rekoh, svako ima neki svoj ugao posmatranja. Zato i nije moguće podvući crtu i reći: Ovo vredi, a ono ne vredi.

A to što se pasare stare trideset godina prodaju za te pare meni je sasvim razumljivo.

Prvo, to je sasvim dobar čamac i može mnogo da pruži.
Bio je to vrlo popularan model i nama dostupan.

Kada se "velika" Srbija uokvirila u današnje granice i kada je ostala bez izlaza na more pokazalo se da kod nas ne postoji ta grana industrije. Tek tu i tamo po neko je pravio čamce i to najviše šiklje i smederevce, a o kabinašima... ma to je bila samo avantura pojedinaca.
Tek poslednjih godina pojavljuje se nešto novo i ponuda polako raste.
U takvoj situaciji normalno je da ako ljudi nešto traže, a toga nema mnogo - to onda ima svoju tržišnu cenu koja može da bude i nekoliko puta veća od stvarne i upotrebne vrednosti.

Ali ma koliko da domaći proizvodjači pokušavaju da stanu na noge i da nam ponude svoje proizvode, naš standard je još uvek daleko ispod onoga što oni traže. A svoje cene su bazirali upravo na cenama tih "oldtajmera" i na zatvorenosti tržišta.

Ja se iskreno nadam da će mogućnost putovanja bez viza i veća dostupnost drugih tržišta povećati konkurenciju i da će naterati domaće proizvodjače da svoje cene prilagode našim mogućnostima.
Kada bi svi bili umereniji, verujem da bi imali mnogo više posla i da bi od tog posla mogli lepo da žive. Mada, ko zna? Možda oni i sada lepo žive na velikim zaradama koje ostvaruju na malom obimu proizvodnje?

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #11 poslato: 07, 04, 2010, 21:08:56 posle podne »
Naravno, postujem tvoje misljenje, samo sam dodao da treba uzeti u obzir i nerealno veliku cenu polovnog. Sto se tice domace proizvodnje, to je po mom misljenju jos uvek debelo u sferi amaterizma. Nema tu ozbiljnih proracuna, dugorocnih strategija i svega onog neizostavnog u ozbiljnom biznisu. Sta da ti kazem, jedan nas dobar i poznat  majstor je nasem forumasu napravio brod od, cini mi se 12 metara, za 7500e, a meni je za 8.5 metara i skoro duplo uzi trazio 9000e. Zasto, pa video je da moze jer mu je traznja u tom trenutku porasla. Kod nas sve to manje vise svodi na bravarske radionice i garaze, pa koliko moze u tom trenutku da se uzme, toliko se trazi. Cast izuzetcima, hvala Bogu pa ih ipak ima kod nas.

Moje je misljenje da ako covek moze sebi da priusti novo plovilo (posebno ako je u pitanju plastika) to i uradi. Na polovnom svake godine imas nesto da radis, krpis, mazes i stalno ima jos nesto da se doradi, a odlaze se za sledecu godinu. Sve je to kao lepo i kao i to je deo te ljubavi i uzivanja, ali ipak. Ja sam uvek za novo, sada zvucim kao Grunf pa ne bi da duzim.  :)

"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.