Ribolov > O ribolovu, priboru, radnjama

Kako se postaje ribar (saveti i iskustva)

(1/6) > >>

broker975fx:
Ono što znam da je neophodno da budeš registrovan kao preduzetnik kao i da se položi neki stručni ispit za ribara čijim polaganjem se upisuješ u registar ribara. Zatim se plaća godišnja dozvola od korisnika ribarskog područija. Koliko vidim bar tako se piše po novinama ovo je zanat koji polako ulazi u istoriju i sve je manje i manje ljudi koji bi se sa ovim cimali + krivolov + nove dažbine i sl. Ipak i pored toga mene zanima kakva su iskustva sa privrednim ribolovom kod nas, kako se ovaj zanat uči i od koga, šta je od opreme potrebno i slično, kako ide sa plasmanom ulova i sl. Još nešto me zanima koji je razlog ne postojanja manjih ribarskih brodića kao što to vidimo na moru već na reci je moguće videti samo šiklje i slične manje čamce. Razmišljam da bi produktivnost bila bolja sa većim brodićem a i uslovi za rad, da li postoji neka zakonska prepreka za korišćenje ozbiljnijeg ribarskog brodića ili bi bilo prosto zbog tehnike lova nepraktično koristiti veliki brod pa zato svi love sa šikljama.

broker975fx:
Hvala drugari na odgovoru :drinks: nešto ste mi pojasnili
Gde i kako se ovaj zanat uči - predpostavljam nađem nekog ribara pa sa njim ako hoće da te uči je li? Što se koče tiče razumem to u potpunosti ali ja sam mislio da li je moguće mreže postavljati sa našim kabinašima - napraviti neki kran ili slično pa tako raditi ili je to ne praktično pa se zato koristi šiklja

Kapetan:
vidi jako je prakticno ako te ne uhvate :)

a doci ce skole i kod nas.. ako se ne varam u bosni se polaze ispit za ribolovca ... svugde u svetu je to normalno , mi imamo srecu pa smo Bogom dani za sve pa i za ribolov  :suicide:

ako te zanima ima brdo literature .... pa kad procitas osnove od navatas nekoga ko zna kako i sta ... ja sam ove godine savladao bacanje mreze, ako stignem i struk cu nauciti (treba dvoje za postavljanje ) ...

zovi ako hoces da ti pokazem " mrezu " :) i da vezbamo struk

znaci ne koristim to da bih uhvatio ribu (ekonomski razlozi) vec sam naucio kao nesto sto odumire a kad sam vec na vodi red je da znam te zanate koji su ovd evec eonima poznati ...

mossi:
Šutiranjem lopte se ne postaje, fudbaler.  :)

broker975fx:
Nije mžožda mesto ali meni je ovo kranje zanimljiva tema

http://www.danas.rs/dodaci/biznis/neiskorisceni_potencijal_vodenih_njiva.27.html?news_id=203616

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju