Autor Tema: Drvo- savet za zaštitu drvenih površina  (Pročitano 26136 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže busa2

• Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
  • "TEHNONAUTIKA" ZEMUN
    • www.tehnonautika.rs
Drvo- savet za zaštitu drvenih površina
« poslato: 18, 10, 2010, 21:23:40 posle podne »
mali savet za zastitu drvenih povrsina na camcu ,
ako je u pitanju čamovo ili slicno nekvalitetno drvo najbolja zastita je :

u sadolin bez laka staviti 10 % pcelinjeg voska i zagrejati do totalnog rastapanja uz povremeno mesanje i tako zagrejan sadolin nanositi na vec ociscene i osmirglane povrsine ( pozeljno nanositi sto toplije i cim se malo ohladi dogrejati ga jer dublje prodire u drvo).
nikako sadolin sa lakom .optimalno je 3 premaza(ako je drvo ekstra suvo) ali su i dva dovoljna sa vremenskom pauzom od 24 h izmedju premaza

pre 4 godine sam uradio drugaru patos u siklji od camovog brodskog poda i premazao u tri puta .svaki dan 1 premaz .dan danas kao da je sada postavljen a voda sa drveta bezi kao da je nauljeno nigde ispucalo nigde promenilo boju.
pcelinji vosak nabavljati samo u cvrstim plocicama .
garantujem kvalitetnu zastitu.
« Poslednja izmena: 24, 03, 2012, 18:17:51 posle podne od strane IKA »
www.tehnonautika.rs - KONTRAADMINISTRATOR

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: zastita drveta
« Odgovor #1 poslato: 18, 10, 2010, 22:14:42 posle podne »
nije losa ideja ... ja sam dasku za camac premazao pre dve godine sandolinom, lakom i sve po propisima  jednom 5 -10 nanosa kad god sam stigao u nekih 7 dana ... i ispucala posle dve godine  :suicide:

Van mreže zorter

• Drekavac sa Srednjih voda
« Odgovor #2 poslato: 18, 10, 2010, 23:05:59 posle podne »
Kep, ako je debeo sloj laka, on puca. Sadolin nece.

Van mreže haklberisojer

• Dlakavi Čorbosrk
« Odgovor #3 poslato: 19, 10, 2010, 08:52:01 pre podne »
Procitao sam negde na internetu: 80% kvalitetnog lanenog ulja, 15% razredjivaca i  5% pcelinog voska. Kuvati na temperaturi do 70% i nanositi vruce.

Pre sedam dana sam to i naneo na delu poda splava koji kisne. Pa cemo da vidimo...

Inace postoje lazure sa voskom. Bezobrazno su skupe. Ali deluju masne i odbijaju kisu. Njih sam naneo na zidove. I to cemo da pratimo...

Iskustvo mi govori da reka drasticno susi i vlazi sve zastite drveta. I nema tu dugotrajne zastite. Jedan stari camdzija mi rece da se mora drvo premazati u prolece i u jesen da iole ostane drvo...

« Poslednja izmena: 29, 11, 2010, 08:57:36 pre podne od strane haklberisojer »

Van mreže busa2

• Kapitalac Dunavski
  • "TEHNONAUTIKA" ZEMUN
    • www.tehnonautika.rs
« Odgovor #4 poslato: 19, 10, 2010, 17:38:00 posle podne »
zastita sa pcelinjim voskom je jako stara i prica datira iz vremena kada nije bilo metalnih i plasticnih camaca...(dobro je znaju stari stolari i brodari koji vise nisu zivi ali su neki preneli na svoja pokoljenja tako je i mene savetovao jedan stariji stolar ciji je otac pravio drvene camce i zasticivao ih sa nekim (tada nazovimo sadolinom bez laka i pravim voskom- od bagremca).
ja se nisam trudio da trazim vosak koji je dobijen od pcelinjaka koji su bili u bagremaru posto sam se bojao da ce me neko prozvati ludakom ali sam trazio cist vosak od proverenog pcelara.
mnogi pribegavaju jos jednoj tehnici : u isti sadolin bez laka stave 15 % voska sa kalafonijumom (vosak za depilaciju ) ali opet onaj sto je u stanglama( ima ga galenika).
nikako onaj u konzervama kazu da se slabije steze i da kada su velike vrucine hoce da opusti na drvetu. ja ovo nisam probao ali eto jos jedne price.
meni je logicnije ona prirodna stvar ali svacije postujem.
posto cu imati boje u radnji od februara drzacu i vosak za sada onaj galenikin pa ... :dance1:
www.tehnonautika.rs - KONTRAADMINISTRATOR

Van mreže Профа

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com & www.mojaladja.net
    • http://www.mojaladja.net/
Drvo
« Odgovor #5 poslato: 25, 12, 2010, 01:58:16 pre podne »
Drvo i ostale drvne prerađevine.

Znate nešto o pravljenju čamaca ili brodova od drveta što mi ne znamo. Slobodno napišite nećemo se ljutiti...
Профа