E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

potrebna mi je pomoc oko 12v instalacije na brodu

<< < (5/9) > >>

zorter:
Proveri instrumentom (ommetrom) da li na jednoj strani postoji veza medju osiguracima. Mislim da je nekoliko osiguraca povezano konstrukcijski (ne vidi se veza jer je u plastici), ali sigurno nisu svi. Tako da ces morati da ih povezujes. Obrati paznju s koje strane je dolazni vod a s koje vodis ka potrosacima, jer ako obrnes a postoji unutrasnja veza, ili nece pregoreti osigurac jer su u paralelnoj vezi pa se ukupna jacina osiguraca sabira (ako je struja manja od zbira jacine osiguraca) ili ce pregoreti svi koji su u "vezi" (ako je struja veca od zbira jacine osiguraca).
Iskreno, nisam nikad drzao u rukama kuciste da bih proverio, ali dok je na vozilu dve ili tri osiguraca su u direktnoj vezi (jedna strana).

zicdra:
Na kutiji sa zadnje strane ima imaju  tri dzeka za ubadanje u kolonipa datko redom dve dzeka su jedan pored drugog a treci je sa druge strane,od tih sto su jedan kod drugog sam doveo + sa akumulatora i uvezao ih redom napravio sam most i tako do kraja a onaj treci dzek sa njega sam dovodio na prekidac i za divno cudo sve radi e sad ne znam sto kazes dal ce u slucaju necega pregoreti osiguraci.

zorter:
Ostavi samo jedan osigurac i proveri probnom lampom da li imas struje na oba kraja gde nemas osigurace. Ako imas samo tamo gde si doveo + sa akumualtora a na drugom kraju nemas onda je u redu. Samo mi nije jasno kako si opisao. Trebalo bi da sa svakog osiguraca po na osob vuces zice ka potrosacima da bi imao osiguranje osiguracem. Ja sam razumeo da imas samo jednu zicu a vise osiguraca. To je nemoguce. Slikaj ili nacrtaj to sto imas, da vidim sta je to..

mesechar:
AU KOLIKO FILOZOFIije oko par lampica i prekidaca! Ne zameri ali ako ne shvatas ove proste nacrte i ako sa najobicnijom lampicom i baterijom ne mozes da izvrsis proveru spojeva na toj jugicevoj sigurackoj tabli onda je pravo vreme da potrazis pomoc prijatelja  ili da ti neko prakticno objasni ...ako nisi imao iskustava sa povezivanjem i ozicavanjem jednosmernih instalacija lakse je da ti pomogne neko prakticno ...ovo virtualno je dosta komplikovano... kad jednom udjes u shtos moci ces bez problem a da ozicis svoju ladju!  :preved:

zorter:
Da, baš tako !!! :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju