E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

potrebna mi je pomoc oko 12v instalacije na brodu

(1/9) > >>

zicdra:
Pozdrav svima,potrebna mi je pomoc oko 12 v instalacije na brodu treba da povezem sa akumulatora svetla kabinska,na terasi,navigaciona,uticnice za upaljace,sonar i jos neke sitne potrosace.e sad posto ne znam kako bi sve spojio treba mi vasa pomoc.akumulator bi mi bio na pramcu broda i od njega bi vukao sve dalje.Konkretno me zanima koji presek kablova gde prekidaci idu itd.Evo sema broda kuda idu svetla i ostali potrosaci pa ako moze neka pomoc bio bi zahvalan.

Uploaded with ImageShack.us

Kapetan:
ako je akumulator u pramcu gledaj da ti osiguracici i razvodna kutija budu negde lako dostupni ...

1 do razvodne kutije vuci 16kvadrata kablove (2 x 16)
2 odatle ka potrosacima vuci 2,5 kvadrata

3 sve minuse od potrosaca dovedi na pletenicu (pa tu dodji sa 16 kvadrata )
4 kupi kutiju za osigurace od nekog automobila (za yuga je idealna i kosta 500 dinara) i gledaj da ima poklopac

5 Svaka zica koju vodis do potrosaca mora da ima svoj prekidac to je pod obavezno
6 na  dolaznom kablu "plus" pre nego sto udjes u kutiju sa osiguracima stavi glavni prekidac za struju na brodu

to je manje vise to .... pitaj ako jos nesto treba ...

Kapetan:
evo ti sema da ti bude lakse da shvatis ... sory sto je ovako ruzna "crtao" sam na laptopu bez misa u PAINTU :)

samo lepo posakrivaj kablove i koristi male potrosace

Nemo:
Evo i ja malo da se umesam ako mi dozvolite...
Kao sto je rekao KAP, samo sto ti ja necu govoriti kvadraturu kablova samo vizuelno znam da li je tanak ili debeo dovoljno.
Od akumulatora deblji kabl do razvodne table, negde je postavi da ne smeta i da imas mesta iza za osigurace. I ako neke sijalice na sebi imaju prekidac ti za svaki potrosac na tabli stavi prekidac. Nije lose da na toj tabli sa prekidacima imas i jedam Ampermetar i voltmetar zajedno. Nisu skupi imaju da se kupe u svim radnjama za elektro materijal.
Ampermetar kazem da bi znao koliko ti struje vuce neki potrosac i da li si sigurno sve pogasio. A voltmetar da znas naravno stanje akumulatora.
Mada treba imati jedan veci prekidac za vecu Ampterazu kao glavni za svu struju u kabini.
Kao i svaki prekidac zaboravih da svaki potrosac treba da ima i svoj osigurac.
Na toj tabli mozes da instaliras utikace za upalja i sta ti je volja vec.

Mada ne znam koliko je tvoje znanje sto se struje tice?
Kasnije cu postaviti neke od slika kako table trebaju da izgledaju.
Tablu mozes samo da napravis od recimo crnog pleksija debljine 5mm sasvim dovoljno.

Kada dovedes kablove od potrosaca do table onda na svakom kablu napisi koji je od koga. Ako jednog dana nesto bude da znas sta je gde.
Kontakte pokusaj necim da zastitis od vlage mozes vakum creva ili izolirku.
Jel na losem kontaktu mozes da gubis struju.
I napravi neku kanalicu ili crevo kroz koje ce ti idu kablovi jer ako necim pristines kabl da ne dodje do kratkog spoja.

Kapetan:
e da prekidaci ... ima ih vise vrsta evo ti par koji su se meni pokazali idealno a nisu skupi ...

http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?sub=p&pg=F1030

90 dinara

samo izbusis rupu od 2cm sa onim kruznim testerama sto idu na busilicu i lezu prekidaci ko dete na nosu, nema potrebe za lepokovima lasjnama i slicnim zezancijama, a opet ako hoces da ih izvuces jako jednostavni su i za tu varijantu ...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju