Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Salauka
Kapetan:
Jos je nisam doziveo na Dunavu... raspitivao sam se .. neki kazu plovi na talase, neki kazu bezi nizvodno , neki kazu ukotvi se...
sta je ispravno ili su svi pristupi ispravni ? sta odredjuje koji pristup koristiti ?
espresso:
sta je to salauka? mozda i znam ali mi je nepoznat izraz.
zorter:
Koliko sam ja razumeo, naziv za vetar odredjene jacine.A po diskusiji neki jaci vetar koji duva na Dunavu.
espresso:
to je i meni jasno. ali zanima me koje su mu karakteristike, kada duva, iz kog kvadranta, koje su mu jacine, visina talasa itd.?
espresso:
e to sam doziveo proslog avgusta. isplovili sa marine oko 3 sata. lepo vreme. dosli do beljarica, kada ono dozgo 5 glisera pod punim gasom niz Dunav. prepoznam jednog drugara, zovnem ga stanicom i cujem samo bezite nazad ide oluja. dok smo se okrenuli da krenemo nazad vec je sve bilo crno. vetar, kisa, munje i gromovi. jedino nisu bili bas neki veliki talasi. zena i deca u kabinu, a ja pokisao kao mis. sve zajedno nije trajalo ni pola sata. na jadranskom moru su takve letnje "nevere" relativno ceste. jednom smo kod Hvara doziveli vetar od 50 cvorova. sve belo. e tu vazi pravilo, pramac u vetar i sto dalje od kopna.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju