Autor Tema: Salauka  (Pročitano 11991 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Salauka
« poslato: 16, 03, 2009, 02:43:19 pre podne »
Jos je nisam doziveo na Dunavu... raspitivao sam se .. neki kazu plovi na talase, neki kazu bezi nizvodno , neki kazu ukotvi se...

sta je ispravno ili su svi pristupi ispravni ? sta odredjuje koji pristup koristiti ?

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
???: Salauka
« Odgovor #1 poslato: 16, 03, 2009, 11:35:14 pre podne »
sta je to salauka? mozda i znam ali mi je nepoznat izraz.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže zorter

« Odgovor #2 poslato: 16, 03, 2009, 11:49:12 pre podne »
Koliko sam ja razumeo, naziv za vetar odredjene jacine.A po diskusiji neki jaci vetar koji duva na Dunavu.

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • BG-509C
« Odgovor #3 poslato: 16, 03, 2009, 11:50:44 pre podne »
to je i meni jasno. ali zanima me koje su mu karakteristike, kada duva, iz kog kvadranta, koje su mu jacine, visina talasa itd.?
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • BG-509C
« Odgovor #4 poslato: 16, 03, 2009, 12:00:51 posle podne »
e to sam doziveo proslog avgusta. isplovili sa marine oko 3 sata. lepo vreme. dosli do beljarica, kada ono dozgo 5 glisera pod punim gasom niz Dunav. prepoznam jednog drugara, zovnem ga stanicom i cujem samo bezite nazad ide oluja. dok smo se okrenuli da krenemo nazad vec je sve bilo crno. vetar, kisa, munje i gromovi. jedino nisu bili bas neki veliki talasi. zena i deca u kabinu, a ja pokisao kao mis. sve zajedno nije trajalo ni pola sata. na jadranskom moru su takve letnje "nevere" relativno ceste. jednom smo kod Hvara doziveli vetar od 50 cvorova. sve belo. e tu vazi pravilo, pramac u vetar i sto dalje od kopna.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #5 poslato: 16, 03, 2009, 13:07:45 posle podne »
manje vise dobar opis stim da ljudi koji su doziveli kazu sve je belo oko tebe i nista ne vidis okolo

Van mreže zorter

« Odgovor #6 poslato: 16, 03, 2009, 13:30:46 posle podne »
Posto mi takvih talasa, cak i kod jakih vetrova, na Savi nemamo ja ne mogu da zamislim kako to izgleda.Pa nije cudo sto je Dunav Panonsko more.To je kao na moru. Zato za Dunav i nisu pozeljni camci tabanasi vec "morski" sa kobilicom.Pa mi sa Save sa tabanasem ne bi smeli ni da se uputimo put Djerdapa na godisnji odmor.Sta bi tek bilo sa tim camcima, kad teske ladje dize iznad vode? Strasno mi i da zamislim, a kamoli da dozivim.Pogotovo sto moj "ukras sa palube" ne zna da pliva, pa niakd vise je ne bih nagovorio da udje u camac.

Van mreže SALE NB

« Odgovor #7 poslato: 16, 03, 2009, 13:58:17 posle podne »
Zato ja ne volim tabanaše, ali taj problem je jednostavno rešiv. Dovoljno je da na taban navarite 2-3 peskare. Jednu malo dublju, barem 5-10 cm, centralno napred- dobijate kobilicu za napad na talase, a još 2-3 na zadnju trećinu čamca - dobijate upravljivost i dodatnu stabilnost.

"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže zorter

« Odgovor #8 poslato: 16, 03, 2009, 14:01:40 posle podne »
Sale sta cu kad je nasa Sava leti plitka i puna sprudova.Za nas je tabanas majka.Pristaje na bilo kakvu obalu, prostran, na svaki nacin upotrebljiv.

Van mreže SALE NB

Одг: Salauka
« Odgovor #9 poslato: 16, 03, 2009, 14:08:00 posle podne »
Ne sporim, tabanaš za reku ima jasne prednosti, ali pogledaj ove nove "tabanaše" kao što su Elko Bigfoot ili Commander iz Tri princeze.
Imaju dole 5-6 peskara celom dužinom i zato mogu da sa motorom i od 30-40ks da skreću pod punim gasom! Lakše seku talase i mirnije plove.
A nemaju ništa dublji gaz od običnog tabanaša.

Van mreže zorter

« Odgovor #10 poslato: 16, 03, 2009, 14:14:19 posle podne »
Slazem se.Ni kod nas na Savi nisu "cisti" tabanasi.Svi imaju peskare.Neki tri neki pet i to celom duzinom.Sta ti mislis da li bi bilo boljeg efekta kada bi za centralnu peskaru postavio "kutiju" 50 x 30 (naravno na kant) tj 50 u vodu, 30 po camcu i napunio je olovom, a ostale dve krajnje da budu 30 x 30 prazne? Da li bi dalo neku bolju stabilnost?

Van mreže SALE NB

« Odgovor #11 poslato: 16, 03, 2009, 14:24:31 posle podne »
Mislim da samo po sebi nema veze da li su pune ili prazne, jedino što olovom na taj način spuštaš težište čamca, ali s obzirom na malu količinu olova, teško da to ima nekog većeg efekta. A sigurno će doneti stabilnost i upravljivost. Tu centralnu peskaru bih stavio napred na potez gde se pramac već izvija iz vode i navario limove recimo 20-25cm levo i desno. Bukvalno bi simulirao V korito, zbog seče talasa.

Van mreže zorter

« Odgovor #12 poslato: 16, 03, 2009, 14:25:45 posle podne »
E to ti je vidis dobra ideja.Hvala  :good: :good:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #13 poslato: 16, 03, 2009, 14:36:23 posle podne »
Sve ima svoje granice!  :smile:
Ljudi , lepo je teoretisati, ali vidite vi to sa nekim ko se baš razume, ja samo onako laički primećujem razlike između mog čamca i tabanaša.
Moj V koritaš je mnogo osetljiviji na pomeranje težine, odmah se zavali levo ili desno, ali zato kroz talase kao kroz puter!  :good:

Van mreže zorter

« Odgovor #14 poslato: 16, 03, 2009, 14:37:20 posle podne »
Zoki ne mislim samo na vetar.Zanimalo me malo i upravljivost (stabilnost) camca. Sto se tice flaha,mislim da ima malu ulogu. Naravno bolje ista nego nista, ali kutije ipak seku vodu aflah mnogo manje.Flah je 5-6mm a kutija i od 20mm ima bolja svojstva a kamoli 30 ili 40mm.Ja bih ipak stavio kutiju.Nece se ona zariti u mulj ili pesak da se plasim da cu tesko izvuci camac, a ipak cuva i korito kad se "nabijem" u obalu.