Od 11. do 16.06. išao sam uz Dunav.
U LJubičevcu kod Kladova, celo popodne pecao sam iz čamca na udarnim mestima koja poznajem i u snu. Ni udarca nije bilo. Ribari se žale da im ni u mreže riba ne ulazi. Desetak ribolovaca koji su tu preko cele godine, spakovalo pinkle i otišlo kući da ne gube vreme.
Gde god sam stao i pitao kako prolaze, isti odgovor. Katastrofa. Nije da ribe nema, na sonaru smo je videli, mlađi ima kao nikad, al neće ništa da radi ... :nono:
Probao sam da vrtim i u Kod Golupca, Donjeg Milanovca, Srebrnog jezera, i na kraju kod Rama ... Rezultat- ni čvrk.
Interesantno je da se i kederi teško hvataju. Na udicu sam dobijao u 90 % slučajeva peševe. I peš je dobar keder, ali ni njega smuđ neće ni da pogleda.
Kod Donjeg Milanovca sam posmatrao ribara koji je u periodu od 04,30 do 9,00 sati izvlačio grdne alate, senkere, strukove sa bar 500 udica, mreže i bubnjeve i skoro ništa nije dobio. Pričao sam sa njim i ni on ne može da veruje šta se dešava. U životu nije prolazio lošije nego ove godine.
U velikom Gradištu sam malo vrteo na keju i pričao sa nekolicinom smuđaroša koji se ne mogu pohvaliti iole značajnijim ulovom od srpske nove godine na ovamo. Na relaciji Srebrno jezero-Veliko Gradište postoji pista za takmičenja u ribolovu na obali Dunava. Taj deo je obrastao travom kao nikada do sada. Nema mnogo ribolovaca koji obično očiste deo gde pecaju i hrane ribu.
Nekolicina meštana, penzionera koji stalno tu dolaze čiste i hrane mesta, ne mogu da veruju šta se to dešava. Iz one travuljine svake godine su izvlačili po nekoliko stotina kilograma ribe, a sada ako uhvate kilogram ribe za izlazak, smatraju da su dobro prošli.
Ono što daje nadu jeste podatak da se sva riba ove godine dobro izmrestila. Mlađ se vidi svuda i ima je u velikom broju.
Svratio sam i na Belocrkvanska jezera gde nisam pecao. Odokativnom metodom gledajući ribe u vodi i iz razgovora sa decom koja su pecala, zaključio sam da najviše ima sunčice koja je ove godine dominantna bar na tri jezera koja sam posetio.
Danas sam bio i na Resničkom jezeru gde je bilo mnogo ribolovaca ali su rezultati, praktično zanemarljivi.
E sada, kakvo naučno objašnjenje naći za ovakvo ponašanje ribe na različitim lokacijama? I ranije je bilo zemljotresa, pomračenja sunca i meseca, pooplava i suša, ali je riba ipak radila. Ovo sada otvara mogućnost da nauka nije razmrsila mnoge zavrzlame oko ponašanja riba. Nama ostaje da čekamo, pokušavamo i nadamo se da će baš od sutra početi da grize. :drinks: