Autor Tema: koje ulje sipati u nogu  (Pročitano 24901 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Pol: Muškarac
  • Dunav-Sveta reka
Odg: koje ulje sipati u nogu
« Odgovor #30 poslato: 10, 08, 2010, 12:32:44 posle podne »
Velkom,suvise je ovo skup "sport" pa tako i tebi deluje da te tamo neki proizvodjac pravi ludim (koliko se to puta samo meni dogodilo) ali stavis to ulje koje jeste za vanbrodske motore-menjace i miran si nekoliko godina,naravno u zavisnosti koliko radnih sati izguras po sezoni itd.

Opet podvlacim,sasvim sam siguran da je menjacko ulje za vanbrodske motore kvalitetnije po svakom parametru u odnosu na ono za automobile i slicno.Ta ulja rade u mnogo tezim uslovima nego ona na obicnim automobilima.

Bilo bi naravno lepo kada bi se u pricu ukljucio neki tehnolog ili masinac iz struke pa bi imali jasniju sliku.

Moj savet-za vanbrodske motore  :)

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #31 poslato: 10, 08, 2010, 12:44:29 posle podne »
Ljudi, u masinstvu je najveca greska stedeti na ulju, ne vezano da li je u pitanju, automobil, motor za camac ili kosacica. Generalno, ako je u pitanju Tomos4 od 100 evrica koji je sebe odplatio odavno, besmisleno je sipati ulje od 20e, ali ako pricamo o motorima koje planirate da koristite narednih 15-20 godina, onda je itekako opravdano postovanje preporuka proizvodjaca. Zato sada i imate T4 motore koji rade kao sat, a imate i one ciji vlasnici imaju jednu ruku duzu. Eto, bili su pametni pa stedeli na svemu, a sada i baterije u daljinskom od TV kasnije menjaju nego ovi koji imaju ruke normalne duzine.  :taunt:  Ne razumem u cemu je poenta razmisljanja da sipas hidro ulje u nogu, a na camcu imas gomilu skupih tehnikalija koje nicemu ne sluze. "Selo gori, a baba se ceslja".
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #32 poslato: 11, 08, 2010, 01:24:24 pre podne »
U Svetioniku to ulje u tubi kako god da se zove ime neutralno pakovanje bez oznake viskoziteta ili nekih drugih specifikacija a 250ml košta 660 din.( x 3 pakovanja) a litar kvalitetnog Elf menjačkog ulja za automobile košta 480din (a ima i jeftinijih).

Kvalitetnog po 400din??? Mozda Ina ili Modrica,Del,Vukovic...

Pogledaj posto je neki Castrol ili slicni za auto pa nemoj da se iznenadis kad vidis da prelazi cenu i od 2000din/l

Van mreže velkom

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #33 poslato: 11, 08, 2010, 11:50:13 pre podne »
Treba prvo pročitati neki tekst pa onda dati komentar. U dva pokušaja da vratim raspravu na izvorno pitanje nisam uspeo pa više neću ni pokušavati. Imao sam nameru da u opštem interesu svih članova ovog foruma raspravim zašto proizvodjači i prodavci tih ulja za nogu ne daju nikakve oznake API standarda na pakovanju nego slike van.motora kao da smo nepismeni. Odnosno koliko se to mogu razlikovati ulja za automobile ili skutere od vanbrodskih motora.
Za pojedine dislektične pojedince Elf su dovoljno kvalitetna ulja a našao sam i Castrolovo menjačko ulje 1/1 sae 90 za 409dinara u AP Sport-u ( treba ih reklamirati kad su dobri). Pa bih voleo da čujem još argumenata ovih koji mi posle 30 godina staža na rekama, morima i okeanima da nautička oprema mora da bude skupa. Za koga navijate vi? Za prodavce ili za sebe? Voleo bih da pročitam odgovor od nekog zaista kompetentnog za ovu temu u interesu cele naše male zajednice ljubitelja vode i plovidbe.
Pozdrav.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #34 poslato: 11, 08, 2010, 23:26:36 posle podne »
velkom, pretrazio sam gomilu sajtova pre par dana povodom ove teme , trazio sam uporedne textove za temperaturu i vizkoznost , ili barem nesto sto moze da nam kaze koliko je bolje outboard ulje od obicnog...

nista nisam nasao na internetu, nasao sam samo ovaj text http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html

posle tog texta nikada ne bih sipao neki tresh u motor.... a ako vec uzimam kvalitetno onda cu da uzmem bas ono koje je preporuceno ... i znam da je cena naduvana ali kako danas rece gorance ne mozes na reci pozvati na pomoc prvog prolaznika ..

mozda je problem sto kada menjam ulje na Yugu ja uzmem najskuplje ulje koje imaju a  ne ono koje mi prodavac preporuci ... da li sam napomenuo da za 6 godina koliko imam tog yuga nikada nisam imao ni najmanji problem sa motorom ? svecice sam tek skoro zamenio jer me bilo sramota umesto bosne stavio sam NGK i auto je poleteo  :)

ko zna mog yuga zna da je iscukan al to je do mene ne do njega :)

Van mreže zoke

• Veliki Rovac
    • PERAVA
  • Brod tip: MBD-Hausboot
  • Marina: N:K:-Moja ladja-Brcko
  • Veličina: 10x4,40N:K
« Odgovor #35 poslato: 10, 09, 2010, 23:46:25 posle podne »
Kao sto sam i ocekivao na ovu temu koju sam ja zapoceo.Cisto sam onako iz radoznalosti upitao koje ulje sipati u nogu.čizmu i normalno polemika. Jedan trazi strucno lice da mu objasni razliku u uljima,drugi samo original i sta je propisano itd itd. Jedan me komentar samo zarezao i to od vlade 69 koji tvrdi da motori vanbrodski rade u tezim uslovima nego na automobilima. Pitao bih njega a i sve vas dali je neko od vas poslije voznje u gradu ljeti ili zimi ili na autoputu bez obzira sagnuo i pipnuo pjenjac ili deferencijal,mislim da bi se gadno opekao na mjenjacu .Neuporedivo je tezi rezim rada automobilske transmisije od brodske a pogotovo vanbrodskog motora i noge, a u njima su ulja normalna za transmisiju sae80-90 neukljucujem tu automatik mjenjace koji se jos vise griju i imaju rjedja ulja.Mislim da mudrujete

Van mreže zoke

• Veliki Rovac
    • PERAVA
  • Brod tip: MBD-Hausboot
  • Marina: N:K:-Moja ladja-Brcko
  • Veličina: 10x4,40N:K
« Odgovor #36 poslato: 10, 09, 2010, 23:53:04 posle podne »
I jos nesto bio sam u -privatnoj rafineriji gdje se stancaju tikete i ambalaza i sipa se madjarsko ulje sumnjivog kvaliteta. Iz iste bacve izlazi Castrol ,valvolin,shell,itd itd. Ate rafinerije su kod vas u srbiji vama pod nosom. Pa sad vidi dal cu se ja duze voziti na transhidrolu sae 80 iz renomirane fabrike ulja Modrica ili ti sa Motulom iz garaze.Zivi bili pa vidjeli a cijena drasticna,uostalom nije bitna cijena kako neko rece mala je to kolicina ali da li sam dobio TO sto sam platio

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #37 poslato: 11, 09, 2010, 09:11:08 pre podne »
Zoke ,vidi se da bas poznajes materiju . Mi u Srbiji sigurno bolje znamo sta se sipa i gde se sipa ai gde se to prodaje(doktorirali 90-tih godina).Kada sam rekao MOTUL mislio sam na kupovinu u 2-3 prodavnice u Beogradu koje direktno uzimaju sva maziva od uvoznika MAS COMPANY(za koje ja znam) i gde nema sumnje u originalnost proizvoda.Ako ti nesto znas sto mi ne znamo a u vezi tog presipanja i ostalo,bio bih ti zahvalan ako bi nas prosvetlio.

Pozdravljam sve koji se odluce da u svoje -bilo kakve motore (pa i kosilice) sipaju Modricu,Galax i ostala domaca ulja ali ja sam pre za neko malo kvalitetnije.

Van mreže igorbos

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Mirno more nikada nije stvorilo dobrog mornara.
« Odgovor #38 poslato: 11, 09, 2010, 12:54:20 posle podne »
Sto se MOTUL ulja tice znam da je dobro kad je original jer ga koristim u visoko turaznim masinama.Znam da ima i falša jer kod nas u Brckom postoji generalni zastupnik za MOTUL ulja i znam da ga ne preuzima u Brckom nego sam ide na granicu (ne znam koju) i direkto preuzima iz centralnog skladista za Evropu,bas zbog "kucnih radinosti".Cisto radi poredjenja cijena,kod njega je recimo MOTUL OUTBOARD 2T oko 8 eura litar.
E sad,znam isto i da Modrica pravi jedno od najkvalitetnijih ulja,koristim i njega za auto i siguran sam da ono sto pise i jeste tacno i da necu imati problema.
Igor

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #39 poslato: 11, 09, 2010, 16:03:11 posle podne »
Negde sam proćitao da na bar-kodu ili negde drugo na ambalaži piše datum proizvodnje. Kako sam ja dešifrovao kOd ulje je na isteku roka! Valjda je par godina rok trajanja :this: Da li je ova informacija tačna?
Znači naši uvoznici prodavaju ulja sa zaliha kojima polako ističe rok, ako ga upošte i ima :shout: Govorim za motul 2t outboard.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #40 poslato: 11, 09, 2010, 22:40:31 posle podne »
narucujte direktno ulje u mass companiju imaju u e shop

mass.rs

i e shop

http://eshop.mass.rs/

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #41 poslato: 11, 09, 2010, 22:41:48 posle podne »
evo ih i cene

6683   NAUTIKA ULJA   600 DI Jet 2T 4 L   LIT   101238   100% sintetičko   16   1.980,00
8479   NAUTIKA ULJA   Inboard 4T 15W-50 pak. 24L -11677 2 L   LIT      Sintetička formulacija za bolju zaštitu   0   550,00
11678   NAUTIKA ULJA   Inboard Tech 4T 10W-40 2 L   LIT   101751   Sintetičko   24   659,00
11677   NAUTIKA ULJA   Inboard Tech 4T 15W-50 2 L   LIT   101741   Sintetičko   24   659,00
11696   NAUTIKA ULJA   Inboard Tech 4T 15W-50 5 L   LIT   101743   Sintetičko   20   550,00
11687   NAUTIKA ULJA   Outboard 2T 1 L   LIT   101731   Mineralno   20   770,00
11679   NAUTIKA ULJA   Outboard Synth 2T 1 L   LIT   101722   100% Sintetičko - Ester   12   1.760,00
11682   NAUTIKA ULJA   Outboard Tech 2T 1 L   LIT   101725   Sintetičko   20   880,00
11702   NAUTIKA ULJA   Outboard Tech 4T 10W30 2 L   LIT   101745   Sintetičko   24   659,00
11705   NAUTIKA ULJA   Outboard Tech 4T 10W40 2 L   LIT   101748   Sintetičko   24   659,00
6684   NAUTIKA ULJA   Powerjet 2T 4 L   LIT   101239   Sintetičko   16   880,00
6685   NAUTIKA ULJA   Powerjet 4T 10W-40 4 L   LIT   101240   Sintetičko   16   659,00
6682   NAUTIKA ULJA   Specific DI Jet 2T 4 L   LIT   101237   100% sintetičko   16   1.321,00
12200   NAUTIKA ULJA   Translube SAE 90 20 L   LIT   100030   Mineralno   20   550,00
6687   NAUTIKA ULJA   Translube SAE 90 300 ml   KOM   100031   Mineralno   24   550,00

Van mreže Vlada 69

• Rečni Drekavac
  • Dunav-Sveta reka
« Odgovor #42 poslato: 11, 09, 2010, 23:45:12 posle podne »
Evo još jedna stvar ,čisto da ljudi ne budu u zabludi ako kupuju domaće ulje da je ono original iz rafinerije.98-99te kupim na Jugopetrolovoj pumpi(na zemunskom keju) Galax misleći da je to sigurno original,koji je otprilike ličio na zejtin kada je otvoreno....Kasnije od pumpadžije na istoj pumpi saznam da je pohapšena ekipa koja je prepakivala original galax sa tamo nekim  mutljagom itd.

Neka sipa ko šta hoće (pa i palmino ulje-pošto je jeftino) ali mišljenja sam da u nove,moderne motore nema smisla sipati neka jeftina ulja.Kupiti motor od par konja evra i sipati mu u menjač Modriču  :taunt:???